KESJULY18

2019-06-16 09:07:04
Πιάσαμε πάτο;

Πιάσαμε πάτο;


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Σε πολλούς τομείς ναι! Στις αρχές και αξίες, στην αξιοκρατία, στην απονομή δικαιοσύνης, στην πολιτική, στην αριστεία και πάτο πιάσαμε και παρακάτω. Στην παιδεία, όχι κύριοι! Ακόμη παλεύεται.

Παλεύεται χάρη στους πολλούς ακόμη, της πρώτης γραμμής, που με κόπο, φιλότιμο και όραμα κουβαλούν στις πλάτες τους ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα. Προσοχή λοιπόν, υπεύθυνοι και συνυπεύθυνοι, μην τους χάσουμε και αυτούς, γιατί τα Σχέδια Διορισμών δεν πρόκειται ποτέ να τους αντικαταστήσουν. Δέστε τις εκατοντάδες εγκυκλίους που στέλλονται στα σχολεία. Σε πόσες από αυτές η διεκπεραίωσή τους απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς ψηλούς βαθμούς σε εξετάσεις και πολλά πτυχία  παρά ανθρωπιά, μεράκι, όραμα και αγάπη για αυτό που κάνουν;

 Για να αποφύγουμε τον πάτο:

(α) Δώστε προσοχή στους εκπαιδευτικούς που τιμούν αυτό που κάνουν και κερδίστε πίσω αυτούς που έχουν παρασυρθεί από το σύστημα. Το υφιστάμενο Σύστημα Αξιολόγησης μόνο η λέξη «ντροπή» μπορεί να το χαρακτηρίσει. 

(β) Αξιολογείστε με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες το Λύκειο Κατευθύνσεων. Σίγουρα τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αισθητά, όμως υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις που χρειάζονται επειγόντως αναθεώρηση.

(γ) Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, στην ουσία δεν υπάρχει, σίγουρα δεν λειτουργεί προς τη βελτίωση των αποτελεσμάτων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και την δόμηση της γνώσης. Το προτεινόμενο σύστημα δεν πρόκειται να διορθώσει κάτι. Αντίθετα, αν δεν αλλάξουν βασικοί παράμετροι που επηρεάζουν την διαδικασία της μάθησης και της αξιολόγησης τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Οι εξετάσεις στο τέλος του τετραμήνου θα έχουν νόημα και θα είναι προς το συμφέρον του μαθητή και της εκπαίδευσης όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. Περισσότερο νόημα θα έχουν επίσης, αν το αναλυτικό των μαθημάτων σπάσει σε τετράμηνα με ανεξάρτητη αξιολόγηση και αν καθοριστούν διαφορετικά επίπεδα σε βασικά μαθήματα, όπως Ελληνικά Ι,ΙΙ,  κλπ (τα Ελληνικά Ι το παίρνουν όλοι, το δεύτερο επίπεδο να προσφέρεται σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις). Νόημα θα έχουν όταν οι τάξεις γίνουν μεικτής ετοιμότητας με όλους τους μαθητές, που βρίσκονται εκεί, να κατέχουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις. Νόημα θα έχουν, αν το αναλυτικό ανταποκρίνεται στον ωφέλιμο διδακτικό χρόνο και στο επίπεδο των μαθητών στους οποίους προσφέρεται. Αυτό που δεν κάνει καθόλου νόημα είναι η οριακή κατάσταση που βιώνουν τα σχολεία στην περίοδο των εξετάσεων, η οποία θα μεταφερθεί και στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

(δ) Ακούστε τι έχουν να σας πουν αυτοί που ζουν καθημερινά στα σχολεία. Οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει.

Πραγματικό νόημα θα έχουν όλα τα πιο πάνω, αν αποφασίσουμε ποιος είναι ο σκοπός και ο προσανατολισμός της Δημόσιας Λυκειακής Εκπαίδευσης.

*Διευθυντής Λυκείου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Πρόδρομος Κυριάκου
Sun June 16, 2019, 12:11:55
Σύντομο αλλά εξαιρετικό και μεστό νοημάτων άρθρο! Πάτο επιασαν κάποιες αξίες και όλοι όσοι θα 'πρεπε να ηγούνται πραγματικά των υπολοίπων, λέω εγώ, αλλά όχι η Παιδεία, που παλεέυται ακόμα λόγω κυρίως του φιλότιμου και της ανθρωπιάς της μεγάλης σιωπηρής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών!

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun June 16, 2019, 10:38:44
"Ακούστε τι έχουν να σας πουν αυτοί που ζουν καθημερινά στα σχολεία. Οι άλλοι δεν καταλαβαίνουν τι πραγματικά συμβαίνει." Πολύ σωστή κουβέντα. Οι θεωρητικοί της εκπαίδευσης ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μόνο εμείς που ζούμε στο πετσί μας το εκπαιδευτικό σύστημα ως μάχιμοι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται.
Η μάχη είναι για την τιμή των όπλων συνάδελφε...

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016