Ο ρόλος της διαφοροποιημένης διδασκαλίας και της συνδιδασκαλίας στη Βελτίωση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων


 Στο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΓ΄ (ΚΒ) - Αγίου Σπυρίδωνα Α΄

Το Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού ΙΓ΄ (ΚΒ) - Αγίου Σπυρίδωνα Α΄ είναι ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, ενταγμένο στο πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε.+ (Δράσεις Σχολικής και Κοινωνικής Ένταξης+). Όραμα μας είναι η δημιουργία ενός ανθρώπινου σχολείου, που εντοπίζει και αξιοποιεί τις δυνατότητες και ιδιαίτερες κλίσεις των μαθητών και που εγκύπτει με ενσυναίσθηση στις μαθησιακές, συναισθηματικές και άλλες ανάγκες τους, προσπαθώντας να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και έγκαιρα. Σκοπός μας η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσα από τη διαφοροποιημένη διδασκαλία, σε συνάρτηση με την επαγγελματική ανάπτυξή μας, ώστε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες να επωφελούνται των μαθημάτων και να βελτιώνονται σύμφωνα με τον ατομικό τους ρυθμό.

Με προμετωπίδα μας το “κτίσιμο” και την αξιοποίηση της παιδαγωγικής σχέσης δασκάλου-μαθητή σχεδιάσαμε και εφαρμόζουμε σειρά δράσεων με στόχο τη δημιουργία ευχάριστου και υγιούς κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης μαθήτων, μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων-κηδεμόνων, το οποίο εν τέλει οδηγεί στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων στη σχολική μας μονάδα. Ειδικότερα, εμείς οι εκπαιδευτικοί έχουμε παρακολουθήσει τόσο ενδοσχολικά όσο και εκτός σχολικής μονάδας, μεγάλο αριθμό σεμιναρίων με ιδιαίτερη έμφαση στη διαφοροπόιηση της διδασκαλίας και τα μοντέλα συνδιδασκαλίας. Έχουμε δημιουργήσει δίκτυο ανταλλαγής ιδεών, καλών πρακτικών και συμβουλευτικής, δημιουργία τράπεζας υλικού, συνεργατικό σχεδιασμό μαθήματος, αξιολόγηση ωριαίας διδασκαλίας στη βάση καθορισμένων κριτηρίων, χρήση δελτίων εξόδου, διαμορφωτική αξιολόγηση και συνεχή ανατροφοδότηση από τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους συναδέλφους μας. Πάνω από όλα όμως γνωρίσαμε τους μαθητές μας, ανοίξαμε τις πόρτες μας στους γονείς και στους κηδεμόνες τους, δώσαμε φωνή στα παιδιά μας, αφουγκραστήκαμε τις ανάγκες τους, συνεργαστήκαμε, στηρίξαμε ο ένας τον άλλον.

Στο σχολείο μας έχει αξιοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία και σεβασμό ο θεσμός του “δεύτερου εκπαιδευτικού” στην τάξη. Δύο ισότιμοι εκπαιδευτικοί, με απόλυτη συνεργασία και αλληλεπίδραση, σε μία τάξη διδάσκουν από κοινού Ελληνικά και Μαθηματικά, αξιοποιώντας και εφαρμόζοντας τα μοντέλα συνδιδασκαλίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του διδακτικού χρόνου, την εξατομικευμένη και αποδοτική διαφοροποίηση και συνακόλουθα τη βελτίωση και αυτοματοποίηση της αναγνωστικής δεξιότητας των μαθητών και μαθητριών, τη βελτίωση παραγωγής προφορικού και γραπτού λόγου, την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων και κατανόησης αλγορίθμων, την ανάπτυξη συνεργασίας και τη βελτίωση της αυτοαντίληψης, αυτοδιαχείρισης και αυτοεκτίμησης των μαθητών και των μαθητριών. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση των μέσων όρων των ενδιάμεσων αξιολογήσεων στα μαθήματα των Ελληνικών και τω

Μαθηματικών και η κατάκτηση της βασικής δεξιότητας της ανάγνωσης από την πλειονότητα των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, των οποίων η ελληνική δεν είναι η μητρική τους γλώσσα.

Καταληκτικά, αυτό που εδώ και χρόνια έπρεπε να αποτελέσει βασικό πυλώνα της εκπαιδευτικής πολιτικής, δηλαδή, ο διορισμός συμβασιούχων εκπαιδευτικών, σταθερού εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία ΔΡΑ.Σ.Ε. + αποδεικνύεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ότι έχει βοηθήσει αποτελεσματικά τις σχολικές μονάδες και συνακόλουθα τους ίδιους τους μαθητές και τις μαθήτριες. Επιτακτική είναι η ανάγκη, αύξησης των ωρών συνδιδασκαλίας, δηλαδή του θεσμού “δύο εκπαιδευτικοί ανά τάξη”, με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται, τουλάχιστον, οι ώρες των μαθημάτων των Ελληνικών και των Μαθηματικών. Συμπερασματικά η αύξηση των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας-συνδιδασκαλίας, θα διευκολύνει το δύσκολο έργο του/της εκπαιδευτικού, οι οποίοι διδάσκουν σε τάξεις μικτής ικανότητας, θα μειώσει τον κίνδυνο της σχολικής αποτυχίας, του αναλφαβητισμού και της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου ενώ ταυτόχρονα θα προλαμβάνει και θα επιλύει συναισθηματικές και άλλες δυσκολίες των μαθητών και των μαθητριών.

Εκπαιδευτικό προσωπικό
Σεργίδου Νέλλη-Μαρία
 Βρυώνη Μιχάλης
 Γούσιου Κατερίνα
 Δαλίτης Ανδρέας
 Μαρδαπήττα Έλενα
 Σίσαμου Αίμιλη
 Στρατουρά Άντρη
 Γρηγορίου Γιάννα
 Λάμπρου Πωλίνα
 Βασιλείου Μιχάλης
 Δρουσιώτου Κούλα
 Αγκαστινιώτη Ελένη




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










2150