KESJULY18

2019-06-09 19:03:51
Το επάγγελμα του δασκάλου στο στόχαστρο της κοινωνίας

Το επάγγελμα του δασκάλου στο στόχαστρο της κοινωνίας


TΗΣ ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες κατά καθηγητών για τυχόν παραλείψεις τους, σε ορισμένες περιπτώσεις για τη βαθμολογία των μαθητών τους, σε άλλες περιπτώσεις για το άλφα ή το βήτα που είπαν, που έκαναν, για το τάδε που τόλμησαν και πάει λέγοντας!

Το εκνευριστικό στο παραλήρημα αυτό είναι που προτρέχουμε όλοι να κρίνουμε και να κατακρίνουμε, με πρώτους αυτούς που αναπαράγουν  τα σχετικά δημοσιεύοντάς τα, και που είναι συνήθως πιθανότατα  παραποιημένα, επειδή ακούεται με αυτό τον τρόπο μόνο η μία πλευρά!

 1. Ποιος σκέφτηκε  ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ;

2. Ποιόος συγκρατήθηκε, ποιός συλλογίστηκε το  ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;

3.  Ποιος συλλογίστηκε ΠΟΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ Η ΕΣΤΩ ΟΙ ΑΦΟΡΜΕΣ;

H κοινωνία εκεί έξω έχει στο στόχαστρο το επάγγελμα του δασκάλου που ΚΑΠΟΤΕ ήταν περιζήτητο, επειδή παρείχε ασφάλεια, με πολύ καλές απολαβές και επιπλέον αρκετές διακοπές.

Πόσοι ξέρουν πως τα πράγματα, σχετικά με το επάγγελμα του δασκάλου, έχουν ΑΛΛΑΞΕΙ άρδην;

Ποιος ξέρει πως οι δάσκαλοι εργάζονται κάτω από ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ  ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗΜΑΤΑ  όταν θα συνταξιοδοτηθούν;

Εξηγούμαι:

 Άλλες ειδικότητες έχουν 15 μαθητές στην τάξη κι άλλες 25.

Άλλοι συνάδελφοι είναι μοιρασμένοι σε δυο και περισσότερα σχολεία κι άλλοι είναι διορισμένοι σε ένα  και μόνο.

Άλλοι εργάζονται 18 ώρες κι άλλοι 24.

Άλλοι έχουν 24 ώρες, αλλά οι 4 ή 6 εξ αυτών είναι μόνο με 3-4 μαθητές, ενώ άλλοι έχουν 24 ώρες και σε όλες 25 μαθητές.

Άλλοι μπαίνουν, λόγω ειδικότητας σε 4 τμήματα τις 24 περιόδους εβδομαδιαίως που έχουν να διδάξουν κι άλλοι μπαίνουν σε 10 τμήματα ή παραπάνω!

Αυτά χονδρικά όσον αφορά τις συνθήκες.

Καταλαβαίνει κανείς με  την παράθεση των παραπάνω δεδομένων, πως δεν ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΝΕΙΣ να κρίνει τις ΑΝΤΟΧΕΣ  ή την ΥΠΟΜΟΝΗ κάποιου διδάσκοντα, επειδή ασφαλώς είναι ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ να έχεις 15 παιδιά αντί 25 στην τάξη (πάντα μιλάμε για ΜΕΙΚΤΕΣ ΓΝΩΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΑΞΕΙΣ και που στις πλείστες των περιπτώσεων είναι γεμάτες με παιδιά με ιδιαιτερότητες είτε πολιτισμικές, είτε ψυχολογικές είτε κοινωνικές ή άλλες).

 Αλλιώς και δυσκολότερο είναι να πρέπει να γνωρίζει κανείς το «κουμπί» 250 μαθητών στα  10 τμήματα που μπαίνει, και ευκολότερο να γνωρίζει καλά 100 μαθητές στα 5 τμήματα που μπαίνει.

 Αλλο είναι τις κενές να ξεκουράζεται ή να διορθώνει ένας καθηγητής που είναι διορισμένος σε ένα σχολείο  και άλλο,  πολύ πιο κουραστικό είναι για κάποιον καθηγητή που πρέπει να οδηγήσει την κενή του, στην κίνηση, να φτάσει στο επόμενο σχολείο του!

Όλα τα παραπάνω δεν παρατέθηκαν ως δικαιολογίες και ελαφρυντικά  για τυχόν παραλείψεις στο έργο των  συναδέλφων. Παρατέθηκαν  για ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ και ΜΟΝΟΝ.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΟΣΩΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΑ!

Τώρα όσον αφορά τα ωφελήματα.

 Οι καθηγητές που διορίστηκαν μετά το 2011, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΥΤΕ ΕΦΑΠΑΞ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ! Θα πάρουν μόνο ότι τους αναλογεί από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις.

Επίσης επειδή πολλοί καθηγητές διορίστηκαν σε σχετικά μεγαλύτερη ηλικία από άλλους εργαζόμενους σε άλλους τομείς, είτε λόγω των σπουδών τους είτε λόγω της ειδικότητας τους ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ  ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ... ΠΕΝΙΧΡΟΤΑΤΟΝ.

Οπόταν επαναλαμβάνω πως παραθέτοντας και τα ωφελήματα, που ΠΟΣΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΖΗΛΕΥΤΑ , ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ  ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ, ΟΣΩΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΑ.  

Είμαστε υπέρ του καταλογισμού ΕΥΘΥΝΩΝ, εάν και εφόσον υπάρχουν και βεβαίως δεν είναι, όπως όλα τα επαγγέλματα, ούτε το επάγγελμα του δασκάλου στο απυρόβλητο!

 ΑΛΛΑ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟ.

 ΑΣ ΠΑΥΣΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΝΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ, ΑΣ ΜΑΘΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝ.

Όλοι μαζί ας δούμε ΠΩΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, με διάλογο, με εισηγήσεις, με φρέσκες ιδέες, με ΑΓΑΠΗ.

Όλα τα άλλα κι αν σωθούν, από τον δάσκαλο, η αγάπη για το επάγγελμα και τα παιδιά περισσεύει. Εξάλλου, η αγάπη αυτή είναι ο συνδετικός κρίκος της γνώσης που θα παραχθεί ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΩΦΕΛΗΜΑΤΑ, ΥΠΟ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!

Κλείνω με τα λόγια του σπουδαίου  πανεπιστημιακού δασκάλου κ. Μπαμπινιώτη με το ΠΩΣ ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Παραθέτω τα λόγια του επί λέξει: «Δάσκαλος καταρτησμένος, δάσκαλος αξιολογημένος, δάσκαλος υποστηριγμένος, δάσκαλος επιμορφωμένος» ΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΥΣΙΩΔΩΣ , δεν θα υπήρχε δάσκαλος....κατηγορημένος!

*Καθηγήτρια Γαλλικών

Master στη διοίκηση


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Γρηγόρης Μακρίδης
Mon June 10, 2019, 11:04:40
Δεν υπάρχει ενημέρωση. Υπάρχει πρόβλημα στην αντίληψη πολλών γονιών για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Θα είναι χρήσιμη μια σειρά ημερίδων με συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονιών για να βγούν τα προβλήματα στην επιφάνεια.
Ως πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΘΑΛΗΣ οι οποίοι οργανώνουν πολλούς διαγωνισμούς και εκδηλώσεις για μαθητές έχουμε σημειώσει όλα τα σενάρια παραπόνων και απαιτήσεων, παράλογων και μη, από τους γονείς αλλά και από τους εκπαιδευτικούς.
Είμαστε στη διάθεσή σας να τα συζητήσουμε δημόσια.

Μιχάλης Πόλης
Mon June 10, 2019, 09:03:34
Στο τέλος θα ψάχνουν δασκάλους με το κερί και δεν θα βρίσκουν. Μόνο όμως όποιος ζει το επάγγελμα μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα.
Αυτοί που μας κατακρίνουν, αν ήταν υποχρεωμένοι να ζήσουν ένα χρόνο σε ένα σχολείο θα κατάρρεαν ψυχολογικά.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους διευθυντές. Άλλοι διευθύνουν σχολεία των 100 μαθητών και άλλοι των 500 και είναι στην ίδια μοίρα....

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016