KESJULY18

2019-03-28 13:15:23
Όταν απουσιάζει το όραμα…

Όταν απουσιάζει το όραμα…


 ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΒΡΑΣΙΔΑ*

Με προβληματισμό ο εκπαιδευτικός κόσμος και γενικότερα η κοινωνία, εντοπίζουν την στασιμότητα που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας σε σχέση με τα ανοικτά ζητήματα που υπάρχουν ως απόρροια της κρίσης του περασμένου καλοκαιριού. Και αυτό ενώ οι σχεδιασμοί για το ομαλό άνοιγμα των σχολείων την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά επιβάλλεται να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν. Χαρακτηριστικά να θυμίσουμε πως μέχρι τις 15 Απριλίου (βάση νομοθεσίας) επιβάλλεται να ανακοινωθούν οι μεταθέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού που θα στελεχώσει τις σχολικές μονάδες.

Την ίδια ώρα και ενώ υπάρχει ανήσυχη ηρεμία γύρω από τα πολλά ανοικτά ζητήματα που συζητούνται στο διάλογο εντός της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, αποφάσεις/ενέργειες από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας, για διάφορα θέματα, δημιουργούν μια σειρά από εύλογα ερωτήματα: Υπάρχει σαφές όραμα για την Παιδεία που θέλουμε; Είναι οι κοινωνικοί φορείς, με πρώτους και καλύτερους τους ίδιους τους  εκπαιδευτικούς, κοινωνοί αυτού του οράματος; Οι μικρές καθημερινές αποφάσεις πολιτικής που λαμβάνονται εξυπηρετούν αυτό το όραμα;

Δυστυχώς, η απάντηση και στα τρία πιο πάνω ερωτήματα φαίνεται να είναι αρνητική. Αποφάσεις, όπως είναι η άμεση (!) προώθηση των ψηφιακών τεχνολογιών στο δημοτικό αλλά με τη χρήση χαρτιού και μολυβιού (τουλάχιστον για φέτος και με άγνωστα για την επόμενη σχολική χρονιά δεδομένα) και η υποχρεωτική εισαγωγή μίας ώρας Γαλλικών στα Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (αντί για παράδειγμα μιας περιόδου κατ’ οίκον εργασίας που τόσο έχουν ανάγκη), αποτελούν μάλλον τεκμήρια μιας επιθυμίας προβολής παραγόμενου έργου παρά μιας ολοκληρωμένης και σφαιρικής προσέγγισης. Για να μην φαίνεται φυσικά ότι επιχειρείται κάποιου είδος μηδενισμός, οφείλουμε να σημειώσουμε πως σημαντικά θέματα όπως είναι η αξιολόγηση του μαθητή και η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού φαίνεται να έχουν προχωρήσει, παρόλο που και εδώ διαφαίνεται μια αδικαιολόγητη βιασύνη εφαρμογής (μιλώντας τουλάχιστον για το Ενιαίο Σχέδιο Αξιολόγησης του μαθητή) από φέτος(!).

Δυστυχώς, ουκ ολίγες φορές, καλές και σωστές ιδέες, χάνουν την ευκαιρία τους να εφαρμοστούν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, μόνο και μόνο εξαιτίας της διαχείρισής τους αλλά και της αδυναμίας να παρουσιαστούν ως μέρος ενός ολοκληρωμένου οράματος με αρχή, μέση και τέλος. Ακόμη και ο περιβόητος  πλέον «εξορθολογισμός» που προκάλεσε την ένταση του περασμένου καλοκαιριού, ως ιδέα, ως εγχείρημα, δεν είναι από μόνος τους προβληματικός. Προβληματικός ήταν ο τρόπος που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί, η αφετηρία του, η στόχευση του και κυρίως, η όλη ατμόσφαιρα που τον συνόδευσε. Σε αντίθετη περίπτωση, ο σωστός  εξορθολογισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν η μεγαλύτερη καινοτομία που υπήρξε ποτέ στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας.

Εν κατακλείδι, οδηγούμαστε σε ένα απλό αλλά ιδιαίτερα σημαντικό συμπέρασμα: Όταν απουσιάζει το όραμα, οι προσπάθειες για το καλό της Παιδείας και των παιδιών μας χάνουν το δρόμο τους. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το όραμά μας για την Παιδεία, ώστε όσοι έχασαν το δρόμο να μπορέσουν να επανέλθουν και όσοι δεν τον έχασαν να μπορέσουν να παραμείνουν σε αυτόν.

*Δάσκαλος

Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016