KESJULY18

2019-02-17 16:07:58
Γεράσιμος Φιλιππάτος: Οι φοιτητές μας, εμπιστεύονται την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου

Γεράσιμος Φιλιππάτος: Οι φοιτητές μας, εμπιστεύονται την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου


Συνέντευξη στο Paideia-News

* Προαπαιτούμενο για την επίτευξη της τριπλής αποστολής της Σχολής είναι η ίδρυση και η λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών

*Προσελκύουμε διδάσκοντες υψηλού ακαδημαϊκού βεληνεκούς

*Η Ιατρική Σχολή του Π. Κ. έχει ρόλο στο πλαίσιο υλοποίησης του ΓεΣΥ  

*Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε κέντρο αναφοράς υγείας

Ο Γεράσιμος Φιλιππάτος, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθηγητής καρδιολογίας, εκτιμά ότι το Ίδρυμα στη σύντομη παρουσία του, έχει κάνει ουσιαστικά βήματα και διαβλέπει θετικές τις προοπτικές ανάπτυξής του. Οι φοιτητές μας, δηλώνει σε συνέντευξη στο Paideia- News και στο Ygeia-News, λαμβάνουν άρτια εκπαίδευση και θα είναι πανέτοιμοι με την αποφοίτησή τους, προσθέτοντας ότι η Ιατρική Σχολή προχωρεί προοδευτικά στην έρευνα.

Θετική πορεία

 ΕΡ: Από το 2013 όταν η Ιατρική Σχολή δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές, κρίνετε ικανοποιητική την ανταπόκριση;

ΑΠ: Θεωρώ θετική την πορεία που έχει διανύσει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ξέρετε η πορεία της Ιατρικής Σχολής με παίρνει πίσω στη δεκαετία του 1980, όταν στην Ελλάδα ξεκίνησε η ίδρυση ιατρικών σχολών και των πανεπιστημιακών κλινικών και νοσοκομείων στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Θυμάμαι τις συζητήσεις και τις αντιδράσεις, του τύπου πώς θα μπορέσουν οι γιατροί και η σχολή να εκπαιδεύσουν φοιτητές και να συμβάλουν στην προαγωγή της υγείας του εκεί πληθυσμού. Τελικά, θεωρώ ότι βρέθηκε η ισορροπία. Η ίδρυση των εκεί ιατρικών σχολών και των πανεπιστημιακών κλινικών συνέβαλε στη βελτίωση της δημόσιας υγείας, στην εξάλειψη των παραπομπών για ιατρικές εξετάσεις στο εξωτερικό, στη δημιουργία ερευνητικών κέντρων και βέβαια, στην άριστη εκπαίδευση των φοιτητών.

Τα λέω αυτά για να δηλώσω ότι η αποστολή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η προαγωγή και παροχή υψηλής ποιότητας περίθαλψης, παράλληλα με τη διεξαγωγή καινοτόμου ιατρικής έρευνας και βέβαια την άριστη εκπαίδευση των γιατρών του αύριο. Προαπαιτούμενο για την επίτευξη αυτής της τριπλής αποστολής είναι η ίδρυση και η λειτουργία των πανεπιστημιακών κλινικών. Από το 2013 όταν ξεκίνησε η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής ακόμη δεν έχουν ιδρυθεί πανεπιστημιακές κλινικές. Πρόσφατα ξεκίνησε σταδιακά η λειτουργία νευρολογικής. Παρά το γεγονός ότι δεν ιδρύθηκαν πανεπιστημιακές κλινικές, εντούτοις η Ιατρική Σχολή έχει κάνει ουσιαστικά βήματα στην έρευνα και την κλινική εκπαίδευση των φοιτητών.

Πανεπιστημιακές κλινικές

ΕΡ: Πού σκοντάφτει η λειτουργία πανεπιστημιακών κλινικών;

ΑΠ: Το 2016 υπογράφηκε μια συμφωνία για την ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών που όμως, δεν ευοδώθηκε. Στη συνέχεια υπογράφηκε νέα συμφωνία που επιτρέπει στους πανεπιστημιακούς να ασκούν εντός των κρατικών κλινικών κλινικά καθήκοντα. Η ρύθμιση αυτή συμβάλει στην κλινική άσκηση των φοιτητών, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι του έργου μας, αλλά ακόμη δεν βοηθά  αυτά που θέλαμε, δηλ. επέκταση σε τομείς της υγείας που μπορούν να βοηθήσουν οι πανεπιστημιακοί κλινικοί γιατροί. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των πανεπιστημιακών κλινικών, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έρευνα και τη δημόσια υγεία του πληθυσμού. Είναι δύο τομείς που χρειάζεται να αναπτυχθούν ανεξάρτητες δομές εντός των κρατικών νοσηλευτηρίων.

ΕΡ: Θεωρείτε ότι κάποιοι νοιώθουν ότι «απειλούνται» από την Ιατρική Σχολή και παρεμποδίζουν την ανάπτυξή της;

ΑΠ: Κάθε αλλαγή προκαλεί κλυδωνισμούς ακόμα και αν είναι προς το καλύτερο. Είμαι σίγουρος ότι, όπως έγινε και στις άλλες χώρες, θα βρεθεί τρόπος για την αποτελεσματικότερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής μόνο όφελος θα προσφέρει στην υγεία, στην έρευνα αλλά και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση όλων των γιατρών της χώρας μας. Για παράδειγμα, έχουμε ξεκινήσει τη λειτουργία κέντρου προσομοίωσης σε συνεργασία με άλλα μεγάλα Πανεπιστήμια, που θα προσφέρει στη βελτίωση της εξειδίκευσης των επαγγελματιών υγείας της χώρας μας.

Να προσελκύονται επιστήμονες υψηλού βεληνεκούς

ΕΡ: Θα λέγατε ότι η Σχολή τυγχάνει τέτοιας αναγνώρισης ώστε να προσελκύει ακαδημαϊκούς υψηλής στάθμης;

ΑΠ: Το τελευταίο που θέλουμε είναι να φανούμε αλαζόνες, αλλά θα σας πως ότι όσοι διδάσκοντες έρχονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ιατρική Σχολή θα μπορούσαν να έχουν εκλεγεί σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του κόσμου.

Όμως, για να συνεχιστεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί τέτοιο ακαδημαϊκό περιβάλλον ώστε να προσελκύονται επιστήμονες υψηλού βεληνεκούς.

Επιπλέον, ακόμη οι συνέργειες που έχει αναπτύξει η Ιατρική Σχολή με άλλες σχολές, η συνεργασία με επιστήμονες από το Ογκολογικό, το Καραϊσκάκειο, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής,  η ίδρυση του Ινστιτούτου Καρκίνου όλα αυτά συνεργούν στην αναβάθμιση της Σχολής. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η Ιατρική Σχολή καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ιδανικό για προσέλκυση των καλύτερων επιστημόνων. Στόχος μας δεν είναι μόνο οι επιστήμονες από την ημεδαπή, αλλά και άλλοι οι οποίοι δεν έχουν καταγωγή από την περιοχή μας, ώστε να δημιουργήσουμε κέντρο αριστείας. Ευτυχώς μέχρι τώρα στις θέσεις ΔΕΠ έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τους άριστους.

Οι φοιτητές, μας εμπιστεύονται

ΕΡ: Οι σπουδαστές εμπιστεύονται την Σχολή ως ίδρυμα υψηλού επιπέδου εφάμιλλου με άλλες σχολές εγνωσμένης αξίας;

ΑΠ: Μας εμπιστεύονται. Η Ιατρική Σχολή δέχεται ετησίως 35 σπουδαστές επί έξι χρόνια. Ίσως ακούγεται μικρός αριθμός, αλλά αποφασίστηκε για δύο λόγους, στόχος μας είναι η Ιατρική Σχολή να παίρνει τους άριστους, αυτούς που εξασφαλίζουν κορυφαίες επιδόσεις. Κατά δεύτερο, η ιατρική επιστήμη απαιτεί εκπαίδευση στην πράξη. Αν ένας ασθενής έχει υγρό στον πνεύμονα απαιτείται να ξέρει ο φοιτητής πώς θα τον παρακεντήσει και αυτό θα το κατακτήσει με την κλινική εκπαίδευση. Ο μικρός αριθμός φοιτητών επιτρέπει την αλληλοεπίδραση φοιτητή-καθηγητού, ώστε να αποκτηθούν οι τέλειες γνώσεις εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι οι φοιτητές μας όταν θα ξεκινήσουν την καριέρα τους θα είναι έτοιμοι. Αυτό καταδεικνύουν τα πολύ καλά αποτελέσματα εξετάσεων μέχρι σήμερα των φοιτητών μας στις εξετάσεις για Αμερική.

ΕΡ: Εκτιμάτε ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο αναφοράς για θέματα υγείας;

ΑΠ: Αυτό σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να γίνει. Χρειάζεται ανάπτυξη πανεπιστημιακών κλινικών υψηλού επιπέδου, διεθνείς συνεργασίες αλλά και ανάπτυξη «ιατρικών κλινικών και ερευνητικών» δεσμών με όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτές οι συνεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Σχολή μας.

Έχει ρόλο να διαδραματίσει στο ΓεΣΥ

ΕΡ: Συμμερίζεστε την ανάγκη λειτουργίας του ΓεΣΥ, ποια τα κυριότερα προβλήματα του συστήματος υγείας στην Κύπρο;

ΑΠ: Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν διαθέτει σύστημα υγείας. Ακόμη και στην Αμερική που δεν λειτουργεί σύστημα υγείας, εντούτοις σημαντικό ποσοστό πληθυσμού καλύπτεται από ιατρική περίθαλψη.

Θα αναφερθώ στα της δημόσιας υγείας υπό το πρίσμα του τι μπορεί να προσφέρει η Ιατρική Σχολή. Η Ιατρική Σχολή έχει ρόλο να διαδραματίσει στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου υγείας στις κύριες ειδικότητες, αλλά και στις εξειδικεύσεις που παρατηρούνται ελλείψεις. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένοι κλάδοι στους οποίους δημιουργούνται μεγάλες αναμονές σε κάποιες ειδικότητες που πρέπει ο ασθενής να αναμένει για αρκετούς μήνες. Είδα πρόσφατα στον Τύπο, μια περίπτωση ασθενούς στον οποίο δόθηκε ραντεβού το 2021. Αν είναι δυνατό! Επίσης, συχνά για διάφορα περιστατικά από έλλειψη τεχνογνωσίας και εμπειρίας παραπέμπουμε ή μετακαλούμε από το εξωτερικό. Άρα, η Ιατρική Σχολή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της περίθαλψης, στην κάλυψη αναγκών σε τομείς που παρατηρείται μεγάλη αναμονή ή που δεν καλύπτονται αλλά και στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Τώρα τι ταλανίζει το δημόσιο σύστημα υγείας; Η μη επαρκής οργάνωση είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που χαρακτηρίζει όλα τα συστήματα υγείας. Επίσης, η αναμονή ασθενών και η μη επαρκής κάλυψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων αποτελεί μεγάλο πρόβλημα ή η κάλυψη εκτός χώρας. Πιστεύω ότι με την αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων και την υλοποίηση του ΓεΣΥ η κατάσταση θα αλλάξει.

Εμείς εδώ στην Ιατρική Σχολή θέλουμε να βοηθήσουμε πέραν της άρτιας εκπαίδευσης φοιτητών και στην προαγωγή της έρευνας. Ένας από τους τρεις πυλώνες λειτουργίας της κρατικής ιατρικής σχολής, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, είναι η συνεισφορά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Έτσι υποβοηθείται και η ανάπτυξη της σχολής, να προσελκύσει ακαδημαϊκούς υψηλού επιπέδου. Όταν ένας επιστήμονας δουλεύει στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Καρολίνσκα, στη Σουηδία, προφανώς δεν θα αποδεχθεί να εργαστεί κάπου όπου δεν γνωρίζει σε ποιο βαθμό είναι προστατευμένο το ακαδημαϊκό περιβάλλον, το κλινικό και ερευνητικό έργο και η διδασκαλία.  Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα στοιχεία ακόμη δεν τα έχουμε. Γι’ αυτό και έφερα το παράδειγμα της Ελλάδας και των περιφερειακών ιατρικών σχολών, όπου στην πορεία σταδιακά, σχολές και πανεπιστημιακές κλινικές αναπτύχθηκαν και προσέφεραν στη δημόσια υγεία. Λέγοντας αυτά, επαναλαμβάνω ότι η ιατρική σχολή μπορεί κατά τρόπο ουσιαστικό να συνεισφέρει στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Και κονδύλια και ερευνητικά προγράμματα

ΕΡ: Μια σχολή είναι σημαντικό να εξασφαλίζει ερευνητικά προγράμματα και κονδύλια, η Ιατρική Σχολή μπορεί;

ΑΠ: Η Ιατρική Σχολή εξασφαλίζει και κονδύλια και ερευνητικά προγράμματα. Δεν θα έλεγα ότι είναι στο βαθμό που θέλουμε και ανάλογα του επιπέδου των επιστημόνων που έχουμε. Στόχος μας είναι να πηγαίνουμε παράλληλα, και με την παροχή κλινικών υπηρεσιών και με την εκπαίδευση και με την εξασφάλιση προγραμμάτων και συνεργασιών. Για να δουλέψει αποτελεσματικά αυτός ο κύκλος απαιτείται ένα ακαδημαϊκό κέλυφος και εμείς ακριβώς αυτό προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε αυτό το περιβάλλον θα μπορούμε να αντλήσουμε ακόμη περισσότερα ερευνητικά κονδύλια.

Θαυμάσιες εγκαταστάσεις

ΕΡ: Η Ιατρική Σχολή είναι εξοπλισμένη με επαρκείς και προηγμένες εγκαταστάσεις;

ΑΠ: Η Ιατρική Σχολή διαθέτει θαυμάσιες εγκαταστάσεις. Από όποιο πανεπιστήμιο και να έρθει κάποιος θα διαπιστώσει ότι οι εγκαταστάσεις στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο είναι υψηλού επιπέδου με σύγχρονα εργαστήρια και άρτια εξοπλισμένα αμφιθέατρα διδασκαλίας. Επίσης έχει το πλεονέκτημα ότι γειτνιάζει με το Γενικό Νοσοκομείο. Είμαστε πολύ καλά, όχι μόνο σε σχέση με άλλα πανεπιστήμια της περιοχής, αλλά και χωρών της Ευρώπης. Πραγματικά νομίζω ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι δωρητές του έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον υψηλού επιπέδου για την εκπαίδευση και την έρευνα για τους φοιτητές και τους καθηγητές.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΗ


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Δήμητρα Αναγνώστου
Wed March 06, 2019, 00:06:29
Είμαι σίγουρη πως με άτομα σαν τον Γεράσιμο Φιλιππάτο όλοι οι παραπάνω στόχοι μπορούν να βρούν το δρόμο τους.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016