KESJULY18

2019-01-29 11:33:11
Δωρεές για δικτύωση από Κυπρίους και Έλληνες της Διασποράς

Δωρεές για δικτύωση από Κυπρίους και Έλληνες της Διασποράς


  Στηρίζουν καινοτόμες έρευνες στα Πανεπιστήμια της Κύπρου

Το Πανεπιστήμιο Κύπρο στο πλαίσιο της κοινωνικής του προσφοράς διοργάνωσε στις 22 Ιανουαρίου 2019 στο Ελεύθερο Ζηνώνειο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, εκδήλωση με τίτλο «Επιτυχημένοι Κύπριοι και Έλληνες της διασποράς στηρίζουν την καινοτόμο έρευνα στα Πανεπιστήμια της Κύπρου με δωρεές και δικτύωση». Εισηγήτρια ήταν η Γενική Διευθύντρια της Εταιρείας «Cyprus Seeds Ltd» και μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μαρία Μαρκίδου Γεωργιάδου, ενώ χρέη συντονίστριας στη συζήτηση που ακολούθησε, ανέλαβε η Δόξα Κωμοδρόμου.

Η κα Γεωργιάδου ανέφερε αρχικά ότι η νέα νομοθεσία για δημιουργία εταιρειών τεχνοβλαστών (spin-offs) , άνοιξε ουσιαστικά μια νέα σελίδα στην ιστορία της έρευνας και του επιχειρείν στην Κύπρο. Σύμφωνα με αυτή, τα κρατικά πανεπιστήμια είναι θεσμοθετημένα να ιδρύουν, να συστήνουν και να συμμετέχουν σε εταιρείες κάτι που μέχρι πρόσφατα δεν επιτρεπόταν. Αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη και ενημέρωσε το κοινό για ένα καινούριο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το Cyprus Seeds. Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να αξιοποιήσει και να στηρίξει την ακαδημαϊκή καινοτόμο έρευνα από όλα τα Κυπριακά Πανεπιστήμια και Κέντρα Έρευνας (Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής και το Ινστιτούτο Κύπρου), με δυνατότητα εμπορευματοποίησης και διείσδυσης στην αγορά.

Η Γενική Διευθύντρια του Cyprus Seeds Ltd αναφέρθηκε και σε επιτυχημένους Έλληνες και Κύπριους  της διασποράς στην Αμερική κυρίως, αλλά και σε Κύπριους δωρητές που συμβάλλουν ενεργά στην όλη προσπάθεια. Ιδιαίτερα σημαντική στην προώθηση του Cyprus Seeds είναι η συμβολή της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας», “The Hellenic Initiative” στη Νέα Υόρκη, η οποία προσφέρει δωρεά και δικτύωση για στήριξη της καινοτόμου ακαδημαϊκής έρευνας που διεξάγεται στην Κύπρο. Το Cyprus Seeds προσφέρει τη δυνατότητα σε ερευνητικές ομάδες των Πανεπιστημίων της Κύπρου να ξεκινήσουν ένα παραγωγικό διάλογο με ειδικούς του χώρου από το εξωτερικό, προκειμένου να λάβουν χρήσιμες συμβουλές (mentoring) σχετικά με την εξέλιξη της έρευνάς τους και την προώθησή της στην αγορά.

Μετά το πέρας της διάλεξης ακολούθησε γόνιμος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκομένους, ενώ απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού που παρακολουθούσε σε απ’ ευθείας σύνδεση την εκδήλωση μέσω του Πρώτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ. Μεταξύ άλλων, η κα Γεωργιάδου τόνισε τη σημασία της υποστήριξης της καινοτόμου έρευνας στην Κύπρο από τη διασπορά, ενώ αναφέρθηκε στους τομείς όπου υπάρχει προοπτική για δημιουργία νεοφυών εταιρειών στην Κύπρο καθώς και στο τι χρειάζεται «για να μεγαλώσουν οι σπόροι της καινοτόμου δημιουργίας». Εξήγησε επίσης ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το Cyprus Seeds στις αρχές του Μαρτίου 2019, δίνοντας ταυτόχρονα το θετικό και ελπιδοφόρο  μήνυμα ότι «τα μυαλά της μικρής μας πατρίδας είναι μεγάλα για να μην στεριώνουν στον τόπο τους, ένεκα της οικονομικής ή άλλης κρίσης».


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016