KESJULY18

2019-01-18 22:06:16
Εγκλωβισμένοι στις εμμονές των «σοφών»

Εγκλωβισμένοι στις εμμονές των «σοφών»


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Η αλήθεια, όσο πικρή και ενοχλητική κι αν είναι, θα πρέπει να ακουστεί.

Εξ αφορμής της επίδοσης Δελτίων Προόδου Α΄ τετραμήνου.

Ενόσω η Δημόσια Εκπαίδευση παραμένει εγκλωβισμένη σε πρακτικά ανεφάρμοστες θεωρίες, οι όποιες μεταρρυθμίσεις,  όχι μόνο δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση, αλλά θα την επιδεινώσουν. Η διαφοροποίηση διδασκαλίας σε τάξεις μεικτής ικανότητας δεν μπορεί να εφαρμοστεί, ιδιαίτερα στο Λύκειο.  Όσοι βρίσκονται εκτός των σχολείων μας, μπορεί να δικαιολογηθούν, επειδή αγνοούν τι πραγματικά συμβαίνει.  Όσοι βρίσκονται εντός και επιμένουν να υποστηρίζουν αυτές τις θεωρίες μόνο κακή υπηρεσία προσφέρουν στην εκπαίδευση.

Η επιλογή κατεύθυνσης στο Λύκειο, σε πολλές περιπτώσεις, δεν γίνεται με βάση τις κλείσεις και τα μαθήματα  που αρέσουν στο μαθητή, αλλά με βάση τα μαθήματα που θέλει να αποφύγει ο μαθητής. Όλοι αποφοιτούν από το γυμνάσιο και καταλήγουν, είτε στην Τεχνική Εκπαίδευση, εάν υπάρχει διαθέσιμος κλάδος και δεν τους απορρίψει η μοριοδότηση, είτε στο λύκειο. Στην Α΄ λυκείου, αρκετά παιδιά  (υπάρχουν και συνειδητές επιλογές) καταλήγουν στην ΟΜΠ4 (Ομάδα Προσανατολισμού Τέσσερα), που θεωρητικά είναι η πιο εύκολη επιλογή. Μεγάλο ποσοστό αυτών των παιδιών, δεν πληρούν, ούτε στον ελάχιστο βαθμό, τους δείκτες επάρκειας. Είναι τα παιδιά που γράφουν κάτω από το 5/20  στα διαγνωστικά δοκίμια και αδυνατούν να παρακολουθήσουν το Αναλυτικό πρόγραμμα και να προσαρμοστούν στους ρυθμούς του λυκείου. Αποτέλεσμα, αυτά τα τμήματα, τα λεγόμενα τεσσάρια, να καθιερωθούν ως παραβατικά και «δύσκολα» τμήματα. Παιδιά με αδυναμίες που θέλουν να αποφύγουν τη φοίτησή τους σε αυτά τα τμήματα καταλήγουν στην ΟΜΠ3 με αρνητικά επακόλουθα.

Η εμμονή πως με τη διαφοροποίηση διδασκαλίας θα μπορέσει ο εκπαιδευτικός να διδάξει αποτελεσματικά το αναλυτικό σε αυτά τα παιδιά είναι καταστροφική. Πάνω σε αυτή την εμμονή στηρίζεται και η πρόταση για την αξιολόγηση του μαθητή, που, αν εφαρμοστεί ως έχει, μόνο αρνητικά αποτελέσματα τα φέρει.  Τρείς λύσεις μπορούν να υπάρξουν:

(α) Η απόλυση από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο) να γίνεται με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης της επάρκειας του παιδιού

(β) Να δημιουργηθούν επαγγελματικοί κλάδοι σπουδών ως εναλλακτική επιλογή της Τεχνικής και Γενικής εκπαίδευσης

(γ) Να δημιουργηθεί εναλλακτικό Αναλυτικό πρόγραμμα στο οποίο να μπορούν να ανταποκριθούν αυτά τα παιδιά.

*Διευθυντής Λυκείου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Άντρη Αντρέου
Tue January 22, 2019, 05:30:08
Πολύ ορθά κ. Τάσου. Δυστυχώς όμως, όπως πάντα, δεν μας ακούει κανείς!

Μιχάλης Α. Πόλης
Sun January 20, 2019, 15:39:04
Πολύ σωστό άρθρο! Οι θεωρητικοί της εκπαίδευσης που δεν έχουν διδάξει ποτέ, πλην όμως επιμένουν να νουθετούν αφ' υψηλού όλους εμάς τους μάχιμους εκπαιδευτικούς που έχουμε φαει την εκπαίδευση με το κουτάλι ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν! Στον όμορφο κόσμο της θεωρίας όλοι μποροούν να τα μάθουν όλα αν ο εκπαιδευτικός εφαρμόσει την κατάλληλη διαφοροποίηση διδασκαλίας. Το πόσο ανέφικτο είναι αυτό το ήξεραν ήδη από την αρχαιότητα εξ ου και η ρήση "ου τα πάντα τοις πάσι ρητά". Και όταν η πραγματικότητα τους διαψεύδει, οι θεωρητικοί έχουν έτοιμα τα εξιλαστήρια θύματα που είναι πάντα οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δήθεν απέτυχαν γιατί δεν εφάρμοσαν τις ανερμάτιστες θεωρίες τους!
Αν είχα εξουσία θα έβαλλα τους θεωρητικούς 5-6 χρόνια σε ένα παραβατικό σχολείο για να νιώσουν στο πετσί τους πόση ισχύ έχουν οι θεωρίες τους!

Αστερω Χατζησαββα
Sat January 19, 2019, 18:28:50
Δεν θα έπρεπε να αποστέλλονταν στους επιθεωρητές τα αποτελέσματα κάθε μαθητή ανώνυμα , είτε των διαγωνισμάτων τους είτε αυτά που αναγράφονται στα ενδεικτικά τους με σκοπό την στατιστική τους ανάλυση και γενική σπουδή επ΄αυτών, έτσι ώστε να ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ τα κακώς έχοντα, ΤΟ ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ που πχ, το τάδε σχολείο απέστειλε μέσον όρον πολύ χαμηλό στο τάδε μάθημα: ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ, ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ, ΦτΑΙΝΕ ΟΙ ΠΟΛΥ ΜΕΙΧΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ, ΦΤΑΙΕΙ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ή ΟΙ ΥΨΗΛΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΓΡΑΠΤΟΥ, μήπως ο τρόπος διδασκαλίας ή ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟ κι οι μαθητές δεν το παίρνουν στα σοβαρα;ΠΑΝΤΩΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΠΑΤΟ και οφειλουμε να ενσκύψουμε να το διορθώσουμε , να βελτιώσουμε έστω τα αποτελέσματα ΚΙ ΟΧΙ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΝΑ ΠΡΟΑΓΩΝΤΑΙ ΟΛΟΙ κι έτσι να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο στην γκρίνια των γονιών!( Μπορεί να χρειάζονται και οι γονείς στο τέλοσ άλφα βοήθεια, για να μπορούν να διαχειριστούν την αλήθεια.)

Στέλιος Στυλιανού
Sat January 19, 2019, 14:50:29
Φτάσαμε στο σημείο η Τεχνική Σχολή να μοριοδοτεί αυτούς που θα πάρει( επιλέγει ή απορρίπτει αυτούς που θέλουν να φοιτήσουν εκεί) και το Λύκειο να ... παίρνει αυτούς που απορρίπτει η Τεχνική... Πάμε καλά εώς τέλεια.Το Λύκειο έχει πιάσει πάτο από πολλές απόψεις,πάρα πολλές.Αυτοί που παίρνετε αποφάσεις στα ανώτερα κλιμάκια συνεχίστε έτσι...Είστε στο σωστό δρόμο...

Ελένη Χαλλούμα
Sat January 19, 2019, 09:55:12
‘Ενας πραγματικά σοφός δεν κωφεύει στα προβλήματα που κατ’ επανάληψη παρουσιάζουν μάχιμοι εκπαιδευτικοί και διευθυντές που όχι μόνο νοιάζονται και δουλεύουν για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου αλλά... τολμούν!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016