KESJULY18

2019-01-03 13:52:01
Η Κύπρος στον ευρωπαϊκό χάρτη της πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Η Κύπρος στον ευρωπαϊκό χάρτη της πράσινης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας


Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) με εταίρους την Chrysalis LEAP Ltd και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών, πέτυχαν από το 2016 την ένταξη της Κύπρου στο Climate-KIC που αποτελεί την κύρια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την αντιμετώπιση και διαχείριση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής και την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης. Στόχος του Κυπριακού Δικτύου είναι η προώθηση της πράσινης καινοτομίας στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, όπως την Ελλάδα, Βόρειο Αφρική και Μέση Ανατολή, μέσω στοχευμένων δράσεων σε επαγγελματική εκπαίδευση, τεχνολογική ανάπτυξη πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών και επιτάχυνση πράσινων νεοφυών επιχειρήσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, καθώς και τις δράσεις που ήδη έχει διεκπεραιώσει το δίκτυο Climate-KIC στην Κύπρο, κατά τη συνεδρία του στις 24 Οκτωβρίου 2018, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, όπως το Τμήμα Περιβάλλοντος, υπό το ρόλο του ως Γραμματεία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης για το Κλίμα και την Ενέργεια να συντονίσει τη διαδικασία αξιολόγησης των αποτελεσμάτων της μελέτης «The Cleantech Study» από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους και να ενημερώσει τους Συντονιστές των Υπουργείων, αρμόδιων για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό, σχετικά με τις δράσεις του Climate-KIC στην Κύπρο. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης όπως η Τεχνική Επιτροπή του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης για το Κλίμα και την Ενέργεια, αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Κυπριακού Δικτύου του Climate-KIC και του δικτύου συνεργατών του, στο σχεδιασμό του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Κλίμα και την Ενέργεια 2021 - 2030».

Ο Επίκουρος Καθηγητής Αλέξανδρος Χαραλαμπίδης, ως συντονιστής του Δικτύου Climate-KIC στην Κύπρο, επισήμανε: «Είναι μεγάλη τιμή για εμάς η εμπιστοσύνη του Υπουργικού Συμβουλίου στις δράσεις μας, και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους του αρμόδιους φορείς, με στόχο να καταστεί η Κύπρος κόμβος κλιματικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

Κατά την περίοδο 2016-2018, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, αναμεταξύ άλλων, οι εξής επιτυχημένες δράσεις:

  • The Cleantech Study – Το ΤΕΠΑΚ διεκπεραίωσε μελέτη για να καταστεί η Κύπρος ένας περιφερειακός κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης (cleantech) για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENA).
  • ClimateLaunchpad – Το ClimateLaunchpad, ο μεγαλύτερος διαγωνισμός ιδεών πράσινης τεχνολογίας παγκοσμίως, διοργανώνεται από το 2014 στην Κύπρο και στην Ελλάδα από την Chrysalis LEAP, ενώ το 2017, ο παγκόσμιος τελικός του διαγωνισμού διεξήχθη στην Κύπρο, φέρνοντας στη Λεμεσό 105 start-ups από 35 χώρες.
  • The Journey – Το Journey είναι το μεγαλύτερο θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κλιματικής καινοτομίας. Κάθε χρόνο, το ΤΕΠΑΚ φιλοξενεί 40 μεταπτυχιακούς φοιτητές και νέους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκπαιδεύονται στην κλιματική καινοτομία και επιχειρηματικότητα.
  • Pioneers into Practice – Οργανώνεται κάθε χρόνο και συντονίζεται από το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και έχει φέρει κοντά επαγγελματίες και οργανισμούς από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και από ερευνητικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.

Να σημειωθεί επίσης ότι, λόγω της ένταξης της Κύπρου στο δίκτυο Climate-KIC, οργανισμοί όπως Ιδιωτικές Εταιρείες, Δήμοι, Υπουργεία, και άλλοι δύναται να λαμβάνουν επιπλέον χρηματοδότηση για δράσεις που αφορούν την πράσινη καινοτομία, με κύρια κριτήρια τη σχετικότητα της δράσης με τις κλιματικές αλλαγές και το ποσοστό συγχρηματοδότησης από τους ίδιους ή άλλους πόρους.

Το Climate-KIC είναι μια από τις 8 Κοινότητες Γνώσης και Καινοτομίας που δημιουργήθηκε το 2010 από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το ευρωπαϊκό όργανο υπεύθυνο για τη δημιουργία βιώσιμης ευρωπαϊκής ανάπτυξης που παράλληλα ασχολείται και με τις παγκόσμιες προκλήσεις της εποχής μας (www.climate-kic.org) (http://eit.europa.eu). Από τον Οκτώβριο 2016 η Κύπρος εντάχθηκε στο δίκτυο με αναδόχους το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρώτο κυπριακό επιταχυντή πράσινων επιχειρηματικών ιδεών Chrysalis LEAP και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Επ. Καθηγητή Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη στο 25-002306 ή στο alexandros@energylab.ac.cy.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016