KESJULY18

2018-08-13 10:23:19
Περί αλλαγών στην Εκπαίδευση

Περί αλλαγών στην Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΓΕΙΩΤΗ*

Δύο κριτικές παρεμβάσεις:

1. Γκρεμίζοντας τις παλαιές κατακτήσεις τι κομίσατε;
Σας παρακολουθώ δεκαετίες τώρα να κάνετε λέει αλλαγές στην Εκπαίδευση. Αλλαγές κατόπιν εντολών συνήθως ή με το γινάτι κάποιου ξενοφερμένου.
Άσπρισαν τα μαλλιά μας. Τον άξαμον εχάσαμεν τον, φρονώ. Γκρεμίζοντας τις παλαιές κατακτήσεις τι κομίσαμε; Νομίζω αχρείαστες ακρότητες.
Διαβάσαμε την πραγματικότητα την κοινωνική κάθε φορά προτού πάμε για αλλαγές; Ή απλώς μιμηθήκαμε τα αγγλοσαξωνικά στερεότυπα και τις αμερικάνικες εκπαιδευτικές πρακτικές αστόχαστα. Σας παρακολουθώ να γράφετε για την κοινωνία της πληροφορίας δεκαετίες τώρα. Έφερε αυτό που οραματιστήκατε;
Διαβάζω κείμενα σας της προηγούμενης δεκαετίας και χαμογελώ για να μην κλαίω.
Που είναι το παιδευτικόν ελιξήριον που δοξάσατε.
Μας έσωσε από την κρίση. Μας έμαθε ορθά ελληνικά. Καλλιέργησε ήθος, ευγένεια, μέτρο στην κοινωνία μας. Δώρισε μια γενιά ενάρετων ηγετών. Μετρίασε τον συμφεροντολογισμό στην καθημερινότητα;
Δεν γράφω ως αλάνθαστος κριτής παρά το ότι σας προειδοποιήσαμε κατά καιρούς. Ακόμη και λίαν αγαπητούς μου ανθρώπους. Ακαδημαϊκούς μας δασκάλους. Φίλους συμφοιτητές, συμφοιτήτριες, συναδέλφους.
Ήταν όμως η άγνοια της ελληνικής γραμματείας μεγάλη. Η γνώση της κυπριακής πραγματικότητας ελλιπής. Οι φιλοδοξίες θεμιτές μεν αλλά άμετρες. Κάποτε σας ξεπερνούσαν.
Έτσι φτάσαμε νάμαστε σε δυο στρατόπεδα. Εσείς με τα πολλά κι εμείς με προτάσεις πρακτικές αλλά αποδομούσε τους μύθους σας, τους πρόχειρα απ’ αλλού φερμένους.
Οι μύθοι σας συνοδοιπόροι ενός αναπτυξιακού μοντέλου που σκόρπισε κρίση και κοινωνικό όλεθρο.
Και τα θεωρητικά σας εργαλεία στις ώρες της πείνας ανάπηρα για κάτι πρακτικό. Χαθήκατε για καιρό.
Τώρα φοβάμαι. Η επιστροφή σας δεν προδίδει συχνά ούτε καν στοιχειώδη αυτοκριτική.
Αυτή συνήθως κατοικοεδρεύει καθ’ υπερβολήν στα χωρία και στις λαϊκές γειτονιές μαζί με την πενία ή το λιτό ή μονήρη βίο.
Χωρίς αγωγή προσώπου, παιδεία ελληνική, σπουδή στην εντοπιότητα με μόνα τα φορτηγά της στιβαγμένης πληροφορίας που θα βρεις το φως;
Όσο για τους επανακάμπτοντες εκσυγχρονιστές.

Ερωτώ απλά δια την τύχη και τα έργα των Ελλάδι συνοδοιπόρων τους.

2. Τα σχολεία ΔΕΝ είναι απλά παραγωγικές μονάδες.

Υπάρχει μια αντίληψη στα εκπαιδευτικά μας πράγματα εντελώς τεχνική μηχανική. Όταν αναλύει πράγματα του σχολείου το πράττει με ένα τρόπο επιφανειακό. Λες και τα σχολεία είναι παραγωγικές μονάδες.
Τα θεωρητικά τους εργαλεία που αξιοποιούν οι φορείς αυτοί της μηχανιστικής αντίληψης πότε δεν προχωρούν σε διάλογο με πηγές κλασσικές του πολιτισμού μας. Ούτε καν σε αναγνώσεις δημιουργικές της Εκπαίδευσης μας πρόσφατες. Ας αναφέρουμε το Χρήστο Τσολάκη ως παράδειγμα. Μα είναι δυνατόν να ομιλείς για μάθηση στην Κύπρο σήμερα και να τον αγνοείς. Για τους "παλαιότερούς " τι να γράφομεν.Ο Μιχαλάκης Μαραθεύτης και ο Νικόλαος Πετρουλάκης εγκαίρως ανέλυσαν και πρότειναν λύσεις για τη σημερινή μας προβληματική από τα χρόνια του ογδόντα.

Αυτή την παρανάγνωση των εκπαιδευτικών πραγμάτων την ανέλυσε επαρκώς ο μακαριστός Σάββας Παύλου κορυφαίος θεωρητικός της παιδείας και της κοινωνίας της Κύπρου τα πολύ τελευταία έτη. Η γραφή και οι αναλύσεις του είχαν ως στήριγμα και την πολύ βαθιά εμπειρία του ως μάχιμου εκπαιδευτικού σε πολλά σχολεία της Κύπρου καθώς και στα Εσπερινά Γυμνάσια ενηλίκων. Η θεωρητική σκευή του όμως υπερτερούσε πολλών σημερινών θιασωτών της εργαλειακής μονομερούς δυτικότροπης αντίληψης εκπαίδευσης εν τη νήσω Κύπρω.Σε σημείο που αμφιβάλλω αν τον μελέτησαν ποτέ και αν μπορούν να τον παρακολουθήσουν. Αφού η μέθοδος τους είναι νομίζω εκφορά μιας επαναλαμβανόμενης οπτικής στα πλαίσια του διαλόγου για μια εκπαίδευση στην "κοινωνία της πληροφορίας" που ήδη έχει επιδείξει τα αδιέξοδα της και την αδυναμία προτάσεων στα σημερινά κοινωνικοοικονομικά αδιέξοδα.

*Εκπαιδευτικός Δημοτικής


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016