KESJULY18

2018-08-07 11:00:59
Συνεδριάζουν και αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις

Συνεδριάζουν και αποφασίζουν για τις επόμενες κινήσεις τους οι εκπαιδευτικές οργανώσεις


   ΚΥΠΕ - Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ συνέρχονται από το πρωί, αρχικά σε χωριστές συνεδρίες με τα συλλογικά τους σώματα και στη συνέχεια, σε κοινή συνεδρία, προκειμένου να αξιολογήσουν τις προφορικές απαντήσεις που δόθηκαν από τον Υπουργό Παιδείας στις εισηγήσεις τους, όπως αυτές υποβλήθηκαν στο κοινό έγγραφο που κατατέθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η ΟΛΤΕΚ όρισε για τις 09:00 την συνεδρία της, η ΟΕΛΜΕΚ τις 09:30 και η ΠΟΕΔ στις 10:00, ενώ η κοινή συνεδρία ορίστηκε για τις 13:00. 
Εξάλλου, χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η νομική γνωμάτευση που ζήτησε η ΠΟΕΔ από το Δικηγορικό Γραφείο Παναγιώτου & Πελεκάνος και αφορά τις απαλλαγές του διδακτικού χρόνου και των δασκάλων, η οποία αναμένεται να αποσταλεί στους αρμόδιους φορείς.
Σύμφωνα με τη γνωμάτευση στο θέμα των απαλλαγών συνδικαλιστών, οι Διεθνείς Συμβάσεις και οι Κυρωτικοί Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως, ο Νόμος της Σύμβασης 151 περί Προστασίας του Δικαιώματος Οργανώσεως και των Διαδικασιών καθορισμού των όρων Απασχολήσεως εις την Δημόσιαν Υπηρεσίαν αρ. 65/80 και ο Νόμος της Σύμβασης 135 για την Προστασία και τις Διευκολύνσεις που πρέπει να παρέχονται στους αντιπροσώπους των εργαζομένων μέσα στην επιχείρηση αρ.30 (ΙΙΙ)/95 και οι τροποποιητικοί αυτών νόμοι, καθορίζουν το νομικό πλαίσιο των αρχών που πρέπει να τηρούνται.
Βάσει αυτών των αρχών, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να παρέχονται διευκολύνσεις στους εκπροσώπους των Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, ώστε να καθίσταται δυνατή η ταχεία και αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τόσο κατά τη διάρκεια της εργασίας, όσο και εκτός ορίου εργασίας, καθώς και να διασφαλίζονται ικανοποιητικές διαδικασίες που να επιτρέπουν στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις και τους εκπροσώπους τους να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργοδοτουμένων και θεμάτων που αφορούν τον επαγγελματικό τους κλάδο.
«Τούτο διασφαλίζεται και από τους Κανονισμούς της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τις απαλλαγές των Συνδικαλιστικών είναι συμφωνημένες και ως εκ τούτου δεσμευτικές και για τις δύο πλευρές…Η μονομερής αναίρεση των συμφωνημένων και δεσμευτικών ρυθμίσεων, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και διαπραγμάτευση και κατά το δυνατό συναινετική συμφωνία, παραβιάζει τα νενομισμένα και καθιερωμένα εργατικά θέσμια», προστίθεται στη γνωμάτευση.
Αναφέρεται, επίσης, ότι οι μονομερείς αποφάσεις της εργοδοσίας και η απειλή για μονομερή εφαρμογή τους καθιστούν την εκ των υστέρων έκκληση για συζήτηση και διάλογο ατελέσφορη και μη συνάδουσα με τα εργατικά θέσμια.
Σημειώνεται περαιτέρω ότι η εργοδοτική πλευρά είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να παραχωρεί άδεια για τις ανάγκες των συνδικαλιστικών καθηκόντων και δραστηριοτήτων, τόσο για το εσωτερικό, όσο και για το εξωτερικό, περί ων ουκ έστι αριθμός και εκτός του ότι δεν θα καθίσταται πάντοτε δυνατή η τήρηση της απαιτούμενης διαδικασίας, θα προκύπτει περισσότερη αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία του σχολείου λόγω της συχνής απουσίας και την ανάγκη αντικατάσταση της.
«Ειδικότερα, η μεταχείριση των αξιωματούχων της ΠΟΕΔ, υπό τις συνθήκες που έγινε, μόνο ως προσωπικές, εκδικητικές και εκβιαστικές ενέργειες μπορούν να χαρακτηριστούν και θα πρέπει να θεωρούνται απαράδεκτες», προστίθεται.
Όσον αφορά τις απαλλαγές δασκάλων, σύμφωνα με τη νομική γνωμάτευση, οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τις απαλλαγές των δασκάλων διαφόρων βαθμίδων είναι και πάλι συμφωνημένες και ως εκ τούτου δεσμευτικές και για τις δύο πλευρές.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016