KESJULY18

2017-01-20 16:50:34
Εγκύκλιος για εγκατάσταση και χρήση ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης

Εγκύκλιος για εγκατάσταση και χρήση ασύρματου δικτύου (Wi-Fi) σε σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης


Διευθυντές/Διευθύντριες

Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα πληροφορείστε τα ακόλουθα:

     Εξετάζοντας την πληροφόρηση που τύχαμε ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από το Υπουργείο Υγείας (επιστολή ημερομηνίας 10 Μαρτίου 2016, με αρ. φακέλου 13.25.40) σχετικά με τα όρια και επίπεδα ασφαλείας ασύρματου δικτύου Wi-Fi στα δημόσια σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και με βάση τις μετρήσεις που επισυνάπτονται στη σχετική επιστολή (μετρήσεις που έγιναν από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών σε δημόσια σχολεία) θα θέλαμε να επισημάνουμε το γεγονός ότι οι μετρήσεις που αναφέρονται στη σχετική επιστολή είναι κατά πολύ πιο κάτω από τα αποδεκτά εθνικά όρια έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.

     2. Εντούτοις, με βάση πάντοτε τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη επιστολή, οφείλουμε να τονίσουμε ότι το Υπουργείο Υγείας επιφυλάσσει το δικαίωμά του, υπό το φως των εξελίξεων στην Ε.Ε., να αναθεωρήσει τα εθνικά όρια έκθεσης στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, καθώς και το δικαίωμα υιοθέτησης αυστηρότερων κριτηρίων. Επομένως, συστήνουμε όπως εφαρμοστεί η Αρχή της  Προφύλαξης και ληφθούν συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν  για τους μαθητές οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

     3. Έχουμε λάβει την απόφαση όπως το ασύρματο δίκτυο Wi-Fi, απενεργοποιηθεί σε όλα τα Δημόσια Νηπιαγωγεία της Κύπρου. Για την έγκαιρη απενεργοποίησή του, εισηγούμαστε όπως οι εκπαιδευτικοί των Δημόσιων Νηπιαγωγείων επικοινωνήσουν με την CYTA για την παροχή οδηγιών προς απενεργοποίηση του ασύρματου δικτύου Wi-Fi που παρέχεται από το δια-αποδιαμορφωτή  (modem) της CYTA.

     4. Συστήνουμε όπως αποφεύγεται η χρήση ασύρματου δικτύου Wi-Fi σε Δημοτικά Σχολεία, με εξαίρεση το γραφείο Διευθυντή, το γραφείο Γραμματείας και την αίθουσα Διδακτικού Προσωπικού (όπου το Wi-Fi μπορεί να χρησιμοποιείται για διοικητικούς σκοπούς). Τονίζουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δεν προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στην εγκατάσταση ασύρματων σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε αίθουσες διδασκαλίας δημοτικών σχολείων. Επομένως στα σχολεία που κρίνεται αναγκαίο λόγω των αναλυτικών ή άλλων προγραμμάτων (π.χ. Ευρωπαϊκά Προγράμματα και Προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου) και δράσεων να κάνουν χρήση (εκπαιδευτικοί και μαθητές) ασύρματου δικτύου  οφείλουν οι εκπαιδευτικοί εκ των προτέρων α) να ζητούν άδεια από τη Διεύθυνση του Σχολείου τους στην οποία να αιτιολογείται πλήρως ο διδακτικός λόγος/πρόγραμμα για τον οποίο θα γίνεται η χρήση αυτή  β) να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των παιδιών όπως τα ασύρματα σημεία πρόσβασης παραμένουν ανενεργά  όταν δεν χρησιμοποιούνται σε διδασκαλία,  ενώ θα πρέπει να περιορίζεται η χρήση τους  κατά τη διδασκαλία και γ) πριν από κάθε εφαρμογή προγράμματος χρήσης του ασύρματου δικτύου από μαθητές, απαραίτητα η Διεύθυνση του συγκεκριμένου σχολείου, στην αρχή κάθε νέας σχολικής χρονιάς, θα πρέπει να εξασφαλίζει  προηγουμένως τη συναίνεση των κηδεμόνων αποστέλλοντας  επιστολή ενημέρωσης τους, για τον λόγο και το χρονικό όριο χρήσης του ασύρματου δικτύου.

(Χρίστος Χατζηαθανασίου)

Αν. Διευθυντής

Δημοτικής Εκπαίδευσης

Κοιν. :Προϊστάμενο Τ.Π.Ε. Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

         : Ο.Ε.Δ.Ε.

         : Ιατρικές Υπηρεσίες Υπουργείου Υγείας (Σχολιατρική Υπηρεσία), Προδρόμου 1 και Χείλωνος 17, 1449 Λευκωσία

         : Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Σχολικών Εφορειών, Τ.Θ. 51550, 3506 Λεμεσός

         : Ιδιωτικά Σχολεία Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης

 


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

Νίκος Κωνσταντίνου, PhD. Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης ΤΕΠΑΚ
Sat January 21, 2017, 17:08:59
Η επικρατούσα επιστημονική άποψη, όπως αυτή εκφράζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Συγκεκριμένα: "Με βάση την πρόσφατη εις βάθος επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τυχόν κινδύνων για την υγεία από την έκθεση σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία."
http://www.who.int/peh-emf/about/WhatisEMF/en/index1.html

Είναι πολύ ανησυχητικό και επικίνδυνο να εφαρμόζεται πολιτική που είναι αντίθετη με την επικρατούσα επιστημονική άποψη για ένα θέμα. Τι θα ακολουθήσει, απαγόρευση των εμβολιασμών μήπως επειδή τάχα προκαλούν αυτισμό;!

Νίκος Κωνσταντίνου, PhD. Τμήμα Επιστημών Αποκατάστασης, ΤΕΠΑΚ
Sat January 21, 2017, 13:38:53
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: "Με βάση την πρόσφατη εις βάθος επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα τρέχοντα δεδομένα δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τυχόν κινδύνων για την υγεία από την έκθεση σε χαμηλού επιπέδου ηλεκτρομαγνητικά πεδία." Εδώ: http://www.who.int/peh-emf/about/WhatisEMF/en/index1.html

Είναι επίσης ανησυχητικό όταν το Υπουργείο Παιδείας παίρνει αποφάσεις χωρίς να έχει πρώτα συμβουλευτεί ειδικούς στο θέμα. Χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων και όχι να δαιμονοποιούμε ό,τι δεν κατανοούμε.
Εδώ ένα άρθρο στα ελληνικά για το θέμα: http://cyprusnews.eu/nicos-constantinou/4468981----wifi------.html

Μιχάλης Σιριβιανός, PhD. Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής, ΤΕΠΑΚ
Sat January 21, 2017, 13:03:54
http://www.alphr.com/technology/1000878/reality-check-no-your-wi-fi-isn-t-dangerous

Παραθέτω το πιο πάνω απλό άρθρο ως μια εύπεπτη για το ευρύ κοινό αναφορά. Εκατοντάδες επίσημες επιστημονικές μελέτες καταρρίπτουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παραφιλολογία γύρω από τους κινδύνους του wifi.

Οι ανησυχίες για τους δήθεν κινδύνους είναι ακόμα μία περίπτωση ευρέως διαδεδομένης ψευδοεπιστήμης χαμηλού επιπέδου τύπου "αεροψεκασμοί". Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας μας πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα πιο σοβαρά.

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016