Αποτελέσματα παγκύπριων εξετάσεων


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΒΙΟΛΑΡΗ*

Για άλλη μια χρονιά ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των παγκύπριων εξετάσεων και για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα είναι καταθλιπτικά.

Όσες δικαιολογίες και να σκαρφιστούν οι αρμόδιοι η εικόνα δεν αλλάζει και κυρίως δεν αλλάζει η γνώση την οποία τα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζουν.

Ότι και να μας πουν, τέτοια αποτελέσματα, συν το ότι όλοι είμαστε μάρτυρες κειμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου, δυστυχώς, είναι εμφανής η βασική αδυναμία στην έκφραση, στην σύνταξη και στις γνώσεις, δεικνύουν πως κάτι δεν πάει καλά.

Επίσης ακόμη και σε τυχαίες ερωτήσεις σε ανθρώπους στο δρόμο είναι εμφανές ότι δεν ξέρουν ούτε τα βασικά για την ιστορία ή γεωγραφία μας.

Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη / δικαιολογία πως όταν αλλάξει το σύστημα θα βελτιωθεί η κατάσταση.

Ένα μόνο πρέπει να  αλλάξει και αυτό είναι η μονιμότητα των καθηγητών και εισαγωγή κινήτρων και άμιλλας, ώστε να προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους και να μεταφέρουν στους μαθητές τους γνώση, ενθουσιασμό και αγάπη για τη μάθηση και το σχολείο.

Δεν είναι τυχαίο που οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Δεν είναι ούτε πιο έξυπνοι, ούτε το σύστημα τους κάνει θαύματα. Οι καθηγητές τους όμως γνωρίζουν πως αν δεν δουλέψουν σκληρά τον επόμενο χρόνο ίσως να μην έχουν θέση εργασίας.

Θα τολμήσει όμως η Πολιτεία να το κάνει, ώστε να μειωθεί ταυτόχρονα και το πρόβλημα / μάστιγα των φροντιστηρίων;

*Ακαδημαϊκός Διευθυντής City Unity College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










152