Πρωτιά για το Λύκειο Απ. Πέτρου και Παύλου στον Διαγωνισμό Cyprus contest for young scientists


Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λυκείου Απ. Πέτρου και Παύλου:

"Με την αφορμή των προβλημάτων λειψυδρίας που μαστίζουν τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια, και τις απαισιόδοξες προβλέψεις τον μετεωρολογικών σταθμών για τις επακόλουθες βροχοπτώσεις, αποφασίσαμε να μελετήσουμε εναλλακτικούς πόρους για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης και άρδευσης.

Στην Κύπρο εφαρμόζεται η χρήση των αστικών λυμάτων. Συγκεκριμένα, τα υγρά απόβλητα μετά από δευτεροβάθμια επεξεργασία, χρησιμοποιούνται για άρδευση καλλιεργειών. Όμως, σε διάφορες μετρήσεις που έγιναν σε λύματα τα οποία είχαν ήδη επεξεργαστεί, παρατηρήσαμε ψηλές συγκεντρώσεις αντιβιοτικών, γεγονός που υποδεικνύει ότι η συμβατική μέθοδος επεξεργασίας αστικών λυμάτων δεν απομακρύνει τα αντιβιοτικά.  Η παρατήρηση αυτή δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς στην Κύπρο υπάρχει μια ευρεία συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός πως, τα βακτήρια, καθώς βρίσκονται σε επαφή με τα αντιβιοτικά, αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σε αυτά και επομένως η αντιμετώπιση των βακτηριακών λοιμώξεων θα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη.

Έτσι, η ομάδα μας, η οποία αποτελείται από τους Μιχάλη Ονουφρίου, Σάββα Κυριακίδη, Αντρέα Συμιλλίδη και την καθηγήτρια κ. Χριστίνα Αριστοδήμου επικεντρώθηκε στην εύρεση μιας νέας μεθόδου επεξεργασίας αστικών λυμάτων η οποία θα ήταν ικανή και για την απομάκρυνση των αντιβιοτικών, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ευημερία της ανθρώπινης υγείας. Με την βοήθεια του ερευνητικού κέντρου ΝΗΡΕΑΣ, τους οποίους θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά καθώς η βοήθεια τους ήταν καταλυτική, καταλήξαμε στην οξειδωτική διεργασία solarphoto-phenton. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί υπεροξείδιο του υδρογόνου, του οποίου οι ρίζες είναι πολύ δραστικές και σαν καταλύτες τον ήλιο και τον σίδηρο, για να επεξεργαστεί τα λύματα. Έπειτα από πειράματα και μετρήσεις που πραγματοποιήσαμε στις βοηθητικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου Κύπρου, παρατηρήσαμε ότι όχι μόνο απομακρύνθηκαν οι συγκεντρώσεις των αντιβιοτικών, αλλά μειώθηκαν και αυτές των βακτηρίων.

Καταληκτικά, παρουσιάσαμε μία καινοτόμα, αποτελεσματική, αξιόπιστη καθώς και οικολογική μέθοδο επεξεργασίας αστικών λυμάτων η οποία ήταν ικανή για την απομάκρυνση τόσο των αντιβιοτικών, όσο και των βακτηρίων. Η εισήγηση αυτής της ιδέας μας έδωσε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό 'Cyprus contest for young scientists'".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










141