Στο Λανίτειο γίνεται … χορός


ΤΟΥ ΔΩΡΟΥ ΗΡΩΑ*

Δεν ξέρω ποιος είχε την ιδέα. Την ιδέα να οργανωθεί μια καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Νίκου Γκάτσου από τους μαθητές του Λανιτείου Λυκείου. Και όλα αυτά … εν έτει 2016.  Αυτοί λοιπόν, οι εκπρόσωποι της νέας γενιάς, που για τόσα τους κατηγορούμε εμείς οι μεγαλύτεροι, ξέχασαν για λίγο διαγωνίσματα, φροντιστήρια, βαθμούς και τελικές εξετάσεις, άφησαν στην άκρη τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, που μοιάζουν πλέον να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής τους, και βυθίστηκαν σε έναν άλλο κόσμο. Ένα κόσμο λυρικό, ονειρικό, χθεσινόκαι σημερινό ταυτόχρονα,  μελωδικό, καθαρκτικό. Έφηβοι ηλικίας 16-18 χρόνων, με τη βοήθεια άξιων καθηγητών τους, ενέκυψαν πάνω στο έργο του μεγάλου ποιητή. Το αποτέλεσμα μάς το παρουσίασαν στις 20 Απριλίου στο θέατρο του σχολείου τους. Και μας κατέπληξαν!

Με αφηγήσεις για τη ζωή του Νίκου Γκάτσου, με δραματοποιημένες σκηνές για κορυφαίες στιγμές και συναντήσεις του με ανθρώπους ορόσημα στη ζωή του, με μουσικές και τραγούδια, με χορούς, αλλά και με βιντεοπροβολές, οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου, ζωντάνεψαν  μια ολόκληρη εποχή. Έτσι πλάι στον Γκάτσο, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Αγαθή Δημητρούκα, ο Σταύρος Ξαρχάκος βρήκαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν και πάλι με το κοινό. Σε μία παράσταση που δεν έλειψαν οι αναφορές ούτε στον Θεοδωράκη, στη Μερκούρη,  στον Λόρκα, ή στον Κουν.

Το νεαρό της ηλικίας των συντελεστών, η φρεσκάδα της νιότης στα πρόσωπά τους,  αποδείχτηκαν αντιστρόφως ανάλογα του ταλέντου τους. Με μία πλήρη ορχήστρα με εξαίρετους μουσικούς οι οποίοι προσαρμόζονταν κάθε φορά στις απαιτήσεις των τραγουδιών, με μία χορωδία που κατάφερε να ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στις δύσκολες διασκευές που της ζητήθηκαν, αλλά και με σολίστες τραγουδιστές που όχι μόνο δεν υστερούσαν σε τίποτα, αλλά αντιθέτως θα τους ζήλευαν, πολλοί επαγγελματίες τραγουδιστές. Τη γενική μουσική διεύθυνση είχε η κ. Ευαγγελία Νικολαΐδου, η οποία πρέπει να νιώθει πραγματικά περήφανη για το αποτέλεσμα.

Αξιολογώντας γενικότερα την εκδήλωση αυτή, θεωρώ ότι η ψυχική ευφορία που προσέφερε στο κοινό, αποτελεί μικρό μόνο μέρος της επιτυχίας της. Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης έγκειται, κατά τη γνώμη μου, στο γεγονός ότι όλοι αυτοί οι έφηβοι, γνώρισαν, εκτίμησαν κι αγάπησαν το Νίκο Γκάτσο και το έργο του. Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα παιδιά, οι αυριανοί λογιστές, δικηγόροι, μαθηματικοί , φυσικοί , μηχανικοί, που θα αποτελέσουν την κοινωνία του μέλλοντός μας, θα θυμούνται για πάντα την εμπειρία της εκδήλωσης αυτή.  Στο άκουσμα των τραγουδιών αυτών θα αναπολούν και θα ονειρεύονται και σε ένα μέρος της ψυχής τους θα φωλιάζει για πάντα ο Κεμάλ. Ίσως έτσι καταφέρουν να διαψεύσουν και τον ποιητή. Ίσως αυτός ο κόσμος  να αλλάξει…. κάποτε!

Συγχαρητήρια λοιπόν στο Λανίτειο Λύκειο και σε όλες τις καθηγήτριες και καθηγητές που κοπίασαν για να χαρίσουν στους μαθητές τους και σε μας, αυτή την εμπειρία. Εξάλλου,  αυτή  είναι η ουσία της εκπαίδευσης και της μόρφωσης που θα πρέπει να παρέχουν τα σχολεία μας.

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










111