Προοδευτική Καθηγητών: Δεν ξεχνάμε τους δεκάδες συναδέλφους που έχουν παραμείνει αδιόριστοι


Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2016-2017 η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών απευθύνει τον ακόλουθο χαιρετισμό:  

«Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς 2016-2017, η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών σας εύχεται καλή χρονιά και καλή δύναμη στο δύσκολο έργο μας. Ιδιαίτερα καλωσορίζουμε τους νεοεισερχόμενους συναδέλφους που εντάσσονται για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική μας οικογένεια και τους διαβεβαιώνουμε ότι η Προοδευτική θα είναι δίπλα τους, όπως πάντα, για να τους στηρίξει και να διεκδικήσει τα δικαιώματά τους. Ταυτόχρονα, δεν ξεχνάμε τους δεκάδες συναδέλφους που έχουν παραμείνει αδιόριστοι εξαιτίας της εφαρμογής του νέου Ωρολογίου Προγράμματος και άλλων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας, για τον επαναδιορισμό των οποίων θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Δυστυχώς, οι συνθήκες μέσα στις οποίες ξεκινά η σχολική χρονιά 2016-2017 είναι αρνητικές. Καταγράφεται για μία ακόμα χρονιά σημαντική καθυστέρηση στη στελέχωση των σχολείων, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των καθηγητών να μάθει στο παρά πέντε ή, ακόμα χειρότερα, στο και πέντε το σχολείο που θα εργαστεί, αφού αναμένεται να γίνουν ακόμα και μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανακατατάξεις προσωπικού.

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνονται πλήρως οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για τη βεβιασμένη και πρόχειρη εφαρμογή των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων. Όπως είχαμε προειδοποιήσει, πολλοί συνάδελφοι με υπηρεσία πολλών ετών βιώνουν όχι απλώς εργασιακή ανασφάλεια αλλά το φάσμα της οριστικής εξόδου τους από το Δημόσιο Σχολείο.

Παράλληλα, έχει καταγραφεί μεγάλη καθυστέρηση στην ετοιμασία των Αναλυτικών Προγραμμάτων του Λυκείου, ενώ υπάρχουν ακόμα τεράστια κενά και ελλείψεις στο εκπαιδευτικό υλικό που θα έπρεπε να τα συνοδεύουν. Όσον αφορά στα Αναλυτικά Προγράμματα και στους λεγόμενους δείκτες επάρκειας και επιτυχίας, οι οποίοι αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο μόλις τον Αύγουστο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες. Οι λεγόμενοι δείκτες επάρκειας και επιτυχίας, με την πολυπλοκότητά και την αχρείαστη έκτασή τους, δυσχεραίνουν αντί να διευκολύνουν την εργασία των καθηγητών, ενώ επεκτείνουν σε σημαντικό βαθμό τη διδακτέα ύλη, αφού φαίνεται ότι το περιεχόμενό τους διαμορφώθηκε χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος διδασκαλίας των μαθημάτων. Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει πλαισιώσει την εισαγωγή τους με ένα κατάλληλο πρόγραμμα επιμόρφωσης όλων των καθηγητών, πέρα από τη διοργάνωση πρόχειρων ενημερώσεων που βοήθησαν ελάχιστα τους συναδέλφους.

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Παιδείας έλαβε μονομερώς απαράδεκτες και ατεκμηρίωτες αποφάσεις με αποκλειστικό στόχο τον περιορισμό των δαπανών, όπως:

  • To ψαλίδισμα των διδακτικών περιόδων του Προγράμματος Αλφαβητισμού στην Α’ και Β’ Γυμνασίου και την κατάργησή του στη Γ’ Γυμνασίου.
  • Τη διαφοροποίηση του αριθμού των μαθητών/τριών στα εργαστηριοποιημένα μαθήματα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Οικιακής Οικονομίας στο 50% των τμημάτων της Α’ Γυμνασίου.
  • Τη μείωση των νεοπραχθέντων Βοηθών Διευθυντών που συμμετέχουν στο σχετικό πρόγραμμα επιμόρφωσης.

Εκείνο που στην πραγματικότητα χαρακτηρίζει το Υπουργείο Παιδείας, πέρα από την ανικανότητά του να αναβαθμίσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, είναι η αδιαφάνεια, η κομματικοκρατία και το βόλεμα ημετέρων. Τα παραδείγματα  που το αποδεικνύουν είναι αμέτρητα και αφορούν από τις μεταθέσεις, μετακινήσεις, τοποθετήσεις και αποσπάσεις καθηγητών μέχρι τις μαθητικές εκλογές και τη συγγραφή των Αναλυτικών Προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού.

Τα αρνητικά αποτελέσματα και οι συνέπειες των απαράδεκτων αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας για το δημόσιο σχολείο θα φανούν δυστυχώς ακόμα πιο έντονα στην πορεία του χρόνου. Δε θα λειτουργήσουν προς όφελος ούτε των καθηγητών ούτε και των μαθητών, αλλά κυρίως υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Δυστυχώς, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο ζημιογόνο έργο του το Υπουργείο Παιδείας έχει την ανοχή και τις περισσότερες φορές τη στήριξη της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ και ειδικότερα των Κινήσεων Αλλαγής και Νέας Κίνησης, που έχουν παραδοθεί άνευ όρων στο Υπουργείο, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της εργοδοσίας στους Καθηγητές.

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θ’ αντισταθούμε, παρά  την ανυπαρξία της πλειοψηφίας της ΟΕΛΜΕΚ, στη συντελούμενη υπόσκαψη και υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των καθηγητών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την αποτροπή της εφαρμογής των νομοσχεδίων που προωθούνται αυτήν την περίοδο για τους νέους Κανονισμούς Λειτουργίας των σχολείων και τις εξετάσεις τετραμήνων, την εφαρμογή των οποίων από τη φετινή σχολική χρονιά καταφέραμε να εμποδίσουμε, καθώς επίσης και των απαράδεκτων σχεδίων για το νέο κρατικό μισθολόγιο.

Σας καλούμε να συνταχθείτε στον κοινό μας αγώνα, για την ουσιαστική αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου, για την προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων μας και την αντίσταση στο διασυρμό και την υπονόμευση του έργου μας που βιώνουμε διαρκώς, από διάφορα κέντρα, σε μια συντονισμένη, απ’ ότι φαίνεται, προσπάθεια για περιορισμό των δαπανών στη δημόσια Εκπαίδευση».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










130