Ομοφωνη απόφαση της Βουλής για την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών


   Ομόφωνα ψηφίστηκε σήμερα από τη Βουλή σε νόμο το νομοσχέδιο για την ίδρυση της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, με τους βουλευτές να επισημαίνουν τη σημασία του πνευματικού ιδρύματος για την προβολή των κυπριακών επιστημών και τεχνών.

Η Κυπριακή Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η οποία θα αποτελεί ανεξάρτητο και πλήρως αυτόνομο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, θα είναι το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου στις επιστήμες, στα γράμματα και στις τέχνες και η εστία διακεκριμένων επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών.
 
Βασικός σκοπός της Ακαδημίας είναι η καλλιέργεια και προαγωγή των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών μέσω της συνεργασίας των κορυφαίων πνευματικών και διαπρεπών επιστημόνων, λογίων και καλλιτεχνών, που είναι είτε Κύπριοι πολίτες είτε πολίτες άλλων κρατών, καθώς και η προώθηση και βράβευση της αριστείας σε όλους τους εν λόγω τομείς.
 
Παράλληλα, στοχεύει στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, την προβολή διεθνώς της Κύπρου μέσω του έργου των επιστημόνων της, αλλά και την ενίσχυση και στήριξη της παιδείας και η αναβάθμιση του επιστημονικού, πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου της Δημοκρατίας.
 
Τέλος, μέσω της Ακαδημίας επιδιώκεται η ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων, των κέντρων έρευνας, καθώς και της βιομηχανίας στη Δημοκρατία.
 
Λαμβάνοντας τον λόγο, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε ότι περιποιεί τιμή η ίδρυση της Ακαδημίας, η οποία θα αποτελεί το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της Κύπρου. Εξέφρασε ευγνωμοσύνη και θερμές ευχαριστίες προς μέλη τετραμελούς επιτροπής που εργάστηκαν αμισθί και ανιδιοτελώς και συμμετείχαν εθελοντικά στις διαδικασίες για την ίδρυση της Ακαδημίας.
 
Η Ιδρυτική Επιτροπή της Ακαδημίας αποτελείται από τους Κύπριους επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας Λουκά Χριστοφόρου, Χριστόφορο Πισσαρίδη, Κυριάκο Νικολάου και Βάσο Καραγιώργη.
 
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου αναφέρθηκε από την πλευρά του σε «ιστορική στιγμή που σηματοδοτεί την αφετηρία μιας πνευματικής ενηλικίωσης του τόπου» ενώ είπε ότι θα προβάλει την Κύπρο στο εξωτερικό και θα ενισχύσει την έφεση προς έρευνα καινοτομία.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου επεσήμανε τη δουλειά που έγινε και από μέρους του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και από τους ακαδημαϊκούς της ιδρυτικής επιτροπής. Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους συνεχάρη τον Υπουργό Παιδείας, είπε όμως ότι πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος μέχρι να φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα.
 
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ευχήθηκε καλή επιτυχία στην ιδρυτική επιτροπή που αναλαμβάνει να δώσει σάρκα και οστά στην Ακαδημία, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεόπεμπτου είπε ότι το νομοσχέδιο όπως είναι ικανοποιεί πλήρως όλες τις πλευρές.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα με 37 ψήφους υπέρ.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










178