Ο συνδικαλισμός των εκπαιδευτικών εξευτελίζει Κυβέρνηση και δημόσιο σχολείο


 ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΕΠΟΥ*

΄Εχουμε τις πιο ψηλές δαπάνες και τα χειρότερα αποτελέσματα. Το μετέωρο βήμα της μεταρρύθμισης βρίσκει πάντα μπροστά του τη λυσσαλέα αντίδραση των συντεχνιακών που επιμένουν στα κακοκεκτημένα που ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία έχουν εκχωρήσει στην πιο προνομιούχο ομάδα του πληθυσμού. Οι απαλλαγές για μη διδακτικά καθήκοντα που στον υπόλοιπο κόσμο αποτελούν συμβατική υποχρέωση όσων επέλεξαν να γίνουν δάσκαλοι στοιχίζουν €72.000.000 και δεν αναβαθμίζουν ούτε τα επίπεδα διδασκαλίας/μάθησης ούτε εκείνα της αγωγής και μόρφωσης των μαθητών μας. Ο Γενικός Ελεγκτής καθηκόντως πιέζει τον υπουργό και ζητά εξορθολογισμό, αξία για τα λεφτά του φορολογούμενου, value for money κι οι συνδικαλιστές καταφεύγουν σε ύβρεις κατά του υπουργού, “΄Αχρηστε Χαμπιιαούρογλου παραιτήσου”. Χειρότερης αντιμετώπισης τυγχάνει ο “κακός” Οδυσσέας από τον sui generis αντιπρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ με τα τρισβάρβαρα ελληνικά που χαρακτηρίζει τα νούσιμα λόγια του με ύβρεις που αισχύνομαι και να γράψω και να προφέρω. Δυστυχώς αυτή είναι η στάθμη της ηθικής αυτών που διδάσκουν τα παιδιά μας και διαμορφώνουν τα επίπεδα και το ήθος του συνδικαλιστικοίς κρίμασιν καταρρέοντος δημόσιου σχολείου.

Γενικός Ελεγκτής, Yπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικές οργανώσεις ερίζουσι περί του εξορθολογισμού του διδακτικού χρόνου και του κόστους των απαλλαγών χωρίς αυτά να έχουν σχέση με την ποιότητα του δημόσιου σχολείου. Αυτό που προέχει είναι να γίνει ανάλυση κόστους – οφέλους, cost – benefit analysis και να καταδειχθεί σε ποιο βαθμό τα μη διδακτικά καθήκοντα αξίζουν τα λεφτά του φορολογούμενου.

Υπεύθυνος Τμήματος

Το Τμήμα είναι το βασικό κύτταρο, και η καλή του οργάνωση είναι προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Για την Ιστορία αναφέρω ότι στο Γυμνάσιο Αραδίππου στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια εφαρμόσαμε πιλοτικά και άτυπα τον θεσμό για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που είχε δημιουργήσει ο ξεριζωμός και ο διερρηγμένος κοινωνικός ιστός. Σε κατοπινό στάδιο, το Yπουργείο καθιέρωσε επίσημα τον θεσμό και η ΟΕΛΜΕΚ ζήτησε και πέτυχε για τα μη διδακτικά καθήκοντα που προκύπτουν την απαλλαγή του Υπεύθυνου Τμήματος από δύο διδακτικές περιόδους. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός έχει ατονίσει σε σημείο που οι μαθητές να αγνοούν ακόμα και το όνομα του καθηγητή τους, ο οποίος πρέπει να λειτουργεί στη θέση του γονιού, loco parentis. Η παρακολούθηση της φοίτησης του μαθητή στο σχολείο, ευθύνη του Υπεύθυνου Τμήματος παρουσιάζει κενά με αποτέλεσμα εκατοντάδες γονείς περί τον Μάιο να ειδοποιούνται ότι το παιδί τους μένει από απουσίες χωρίς να έχουν πάρει καμιά σχετική προειδοποίηση από το σχολείο. Κάθε χρόνο πολλοί γονείς δικαιώνονται από την Επίτροπο Διοικήσεως ή το δικαστήριο και καθηγητικοί σύλλογοι αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους λόγω παραβίασης των σχετικών κανονισμών.

Βιολογικός χρόνος

Τέτοια πρόνοια για μείωση του διδακτικού χρόνου λόγω ηλικίας δεν υπάρχει πουθενά στην Ε.Ε. ΄Αλλωστε, πώς ωφελεί τα επίπεδα διδασκαλίας/μάθησης η απόσυρση από την έδρα ενός έμπειρου σαρανταπεντάρη που βρίσκεται στην πιο παραγωγική περίοδο της καριέρας του;

Κι ακόμα, πώς μπορείς να δικαιολογήσεις στην κοινή γνώμη την απαλλαγή του καθηγητή ο οποίος απογεύματα στήνει δεύτερο σχολείο στο σπίτι του με το παράνομο χρυσοφόρο φροντιστήριο; Εκεί δεν υπάρχει βιολογική κόπωση

Συνδικαλιστικός χρόνος

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, θλιβερά κομματικά παραμάγαζα δεν είναι για το καλό ούτε των μαθητών ούτε του δημόσιου σχολείου αλλά για τα υπερπρονόμια και την καλοπέραση των μελών τους. Οι συνδικαλιστές έχουν καταντήσει κομματικοί ατζέντηδες, προάγουν το ρουσφέτι και την αναξιοκρατία εκμεταλλευόμενοι τον ευήθη διδάσκαλον. Ευθέως και ανερυθριάστως διεκδικούν άδικα και παράνομα τα “συμφέροντα” των ημετέρων, χαριστικές εκθέσεις από τον διευθυντή, παραφουσκωμένες βαθμολογίες από τον επιθεωρητή, ακόμα και σκανδαλώδεις προαγωγές από την ΕΕΥ που κατά κανόνα καταρρέουν ως χάρτινοι πύργοι επί δικαστηρίω. Δεν είναι η μοναδική φορά που εκπροσωπώντας το Υπουργείο στη διαδικασία των συνεντεύξεων στην ΕΕΥ για προαγωγές είδα υποψήφιους για τη θέση του διευθυντή που συνδικαλιζόμενοι είχαν μια δεκαετία να ανέβουν στην έδρα και αγνοούσαν στοιχειώδη θέματα των Κανονισμών λειτουργίας του σχολείου, να προάγονται “για να μάθουν μπαρμπέρηδες στου κασίδι το κεφάλι”. Το συνδικαλίζεσθαι είναι επιλογή και δικαίωμα του εκπαιδευτικού και ο φορολογούμενος δεν έχει καμία υποχρέωση να το φορτώνεται Σε πλείστες περιοχές εκατέρωθεν του Ατλαντικού ο εκλελεγμένος συνδικαλιστής παίρνει άδεια άνευ απολαβών και πληρώνεται από τις συνδρομές των μελών της οργάνωσης. Σε πολλές χώρες της ΕΕ, ο περιφερειακός αξιωματούχος της οργάνωσης όσες φορές, κι αυτές δεν είναι πολλές, αναγκαστεί να απουσιάσει στις ώρες λειτουργίας του σχολείου αναπληρώνεται από καθηγητή της αυτής ειδικότητας γιατί εκεί οι αναπληρώσεις, το covering, δεν περιορίζεται στις επτά περιόδους τον χρόνο όπως οι συντεχνιακοί επέβαλαν στο υπουργείο αλλά επεκτείνεται για όσες περιόδους το απαιτεί η ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εκπαιδευτική μας κακοδαιμονία, διαιωνίζουν το Status guo, επιβραβεύουν με αποφάσεις τους τη μετριότητα και την ανεπάρκεια και πνίγουν κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού όταν αυτή θίγει ακόμα και τις παρωνυχίδες των συμφερόντων τους. Αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη ομάδα πτυχιούχων με τεράστια πολιτική επιρροή σε μια ασπόνδυλη πολιτική ηγεσία που άγουν και φέρουν κατά βούληση και δυναμιτίζουν την όποια της προσπάθεια για περιεκτική αξιολόγηση και ουσιαστική λογοδότηση στον φορολογούμενο.

Ακόμα και στο ξεκάθαρο θέμα των αθεσμοθέτητων παράνομων απαλλαγών η κυβέρνηση δέκτηκε συντριπτική ήττα με το σταδιακό ξεδόντιασμα της νομοθεσίας Χαμπιαούρη που από τα εβδομήντα εκατομμύρια που στόχευε να περικόψει από τις αλλοπρόσαλλες απαλλαγές περιορίστηκε τελικά στα τρία.

Το δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να πάει μπροστά αν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις δεν πάψουν σ΄ ένα μονοπωλιακό σύστημα να έχουν κομματική ταυτότητα και εξάρτηση.

*ΦιλόλογοςεταίροςτουLondon University InstituteofEducation

πρ. Γυμνασιάρχης, Λυκειάρχης, Επιθεωρητής και Επαρχιακός Μέσης Εκπαίδευσης

 

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










140