Λατινικά, ένα ξεχασμένο μάθημα


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ* 

Από τότε που καταργήθηκαν οι κλάδοι στο Λύκειο και είχε εισαχθεί ο θεσμός του Ενιαίου Λυκείου, οι μαθητές που επέλεγαν μαθήματα του κλασσικού (φιλολογικά) είχαν το δικαίωμα να περάσουν τις Παγκύπριες Εξετάσεις και να κερδίσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια δίνοντας εξετάσεις στην Πολιτική Οικονομία ή στα Μαθηματικά Κοινού Κορμού και όχι στα Λατινικά. Δηλαδή ένας μαθητής έπρεπε να δώσει υποχρεωτικά τα Νέα Ελληνικά, τα Αρχαία Ελληνικά, την Ιστορία και είχε το δικαίωμα να επιλέξει ως τέταρτο μάθημα κάποιο μεταξύ Λατινικών, Μαθηματικών Κοινού Κορμού και Πολιτικής Οικονομίας. Αυτό ήταν ένα τεράστιο λάθος που δημιούργησε αλυσιδωτά προβλήματα.

Από τότε κάποιοι μαθητές, ειδικά στις πρώτες χρονιές του Ενιαίου Λυκείου, προνόησαν και επέλεξαν να διδαχτούν τα Λατινικά στο σχολείο και να τα δώσουν στις Παγκύπριες Εξετάσεις. Όσοι επέλεξαν τα Λατινικά και είχαν την τύχη να τα διδαχτούν και στο Πανεπιστήμιο είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν σ’ αυτά.

Αντιθέτως όσοι δεν επέλεξαν τα Λατινικά ως εξεταζόμενο μάθημα στη Γ’ Λυκείου, φυσιολογικά, έδωσαν λιγότερη σημασία στο μάθημα αυτό. Το πρόβλημα μεγάλωσε, αφού όσο περνούσαν τα χρόνια οι μαθητές μας προτιμούσαν την Πολιτική Οικονομία ή τα Μαθηματικά ΚΚ και όχι τα Λατινικά. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλοί φιλόλογοι να έχουν μειωμένη ή σχεδόν καθόλου ενασχόληση με το μάθημα. Παράλληλα οι μαθητές που δεν επέλεγαν τα Λατινικά στην Γ΄ Λυκείου ως εξεταζόμενο και δεν έκαναν Λατινικά στο Πανεπιστήμιο έχαναν σταδιακά κάθε επαφή με αυτά.

Το όλο σκηνικό φαίνεται να επηρέασε και τη σημασία που έδινε το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας στα Λατινικά. Μια επίσκεψη στη σελίδα του Υπουργείου στο διαδίκτυο και μια σύγκριση της ιστοσελίδας των Λατινικών με τα άλλα φιλολογικά μαθήματα είναι αρκετή για να διαπιστώσει κάποιος ότι το μάθημα αυτό υποβαθμίστηκε.

Σήμερα όπως είναι γνωστό τα Λατινικά έγιναν ξανά υποχρεωτικό μάθημα. Αυτό είναι ευχάριστο αλλά όλα όσα προηγήθηκαν, από το 2000 μέχρι και σήμερα, προκάλεσε σημαντική ζημιά στους μαθητές, στους μετέπειτα φοιτητές και στους σημερινούς φιλόλογους.

Καταλήγοντας θα πρέπει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αρχίσει να δίνει την απαιτούμενη σημασία στο μάθημα αυτό τόσο σχετικά με την επιμόρφωση φιλολόγων όσο και στο εκπαιδευτικό υλικό, με το οποίο θα πρέπει να εμπλουτίσει την υποβαθμισμένη ιστοσελίδα του μαθήματος. Τέλος όσον αφορά τους σημερινούς μαθητές είναι σημαντικό να έχουν υπόψη ότι τα Λατινικά είναι ένα μάθημα, το οποίο δεν πρέπει να τους φοβίζει διότι στην πραγματικότητα είναι σχετικά εύκολο σε σχέση με άλλα μαθήματα. Είναι δηλαδή ένα μάθημα που μπορεί να τους δώσει, εύκολα, σημαντικές μονάδες στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

*Φιλόλογος




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










147