Κατάργηση του Αλφαβητισμού στο «άψε-σβήσε»


ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ*
Στην Κύπρο του «άψε-σβήσε» καταργούνται εκπαιδευτικά προγράμματα σε μια νύχτα χωρίς καν να προηγηθεί αξιολόγηση των προγραμμάτων. Το πρόγραμμα του Αλφαβητισμού που λειτουργούσε στα Γυμνάσια από το 2008, με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων στους αναλφάβητους μαθητές στο βέλτιστο βαθμό, καταργείται χωρίς να εξεταστούν καθόλου τα αποτελέσματα του την τελευταία πενταετία. Το Αμερικάνικο “No Child Left Behind” μετατρέπεται στο πλέον Κυπριακό “Child Left Behind”. Με νομοθεσία από το 2002 και με εκπαιδευτικά προγράμματα που λειτουργούν από το 1968, η Αμερικάνικη Κυβέρνηση παρέχει σε όλους τους μαθητές ισότιμες ευκαιρίες μόρφωσης, με σκοπό τη μεγιστοποίηση των δεξιοτήτων τους.
Στην Κύπρο δημιουργείται ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα, που δυστυχώς, δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών και θα τους ελαχιστοποιεί τις ευκαιρίες μάθησης. Η μεταφορά του προγράμματος στα Κ.Ι.Ε. (Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης) αποτελεί κακή λύση που βραχυπρόθεσμα θα οδηγήσει στον τερματισμό του, αφού θα αναγκάσει τους μη «ικανούς» μαθητές με πολλά μαθησιακά προβλήματα και ενδεχομένως αρνητική στάση για το σχολείο να παρακολουθούν απογευματινά μαθήματα σε σχολεία, που ίσως να έχουν μεγάλη απόσταση από το σπίτι τους, την ίδια ώρα που οι φίλοι τους θα ασχολούνται με τα ενδιαφέροντα τους. Ο αλφαβητισμός στα Κ.Ι.Ε. θα φθίνει και ίσως σε περίοδο δύο ετών να εξαφανιστεί.
Είναι αποδεκτό σήμερα ότι μεγάλος αριθμός μαθητών δεν μαθαίνουν ικανοποιητικά στο σχολείο παρά την παραδοχή ότι «όλοι οι μαθητές μπορούν να μάθουν». Ενώ οι εκπαιδευτικοί «διδάσκουν» ότι ορίζει το αναλυτικό, σημαντικό ποσοστό μαθητών δεν μαθαίνει. Οι λόγοι είναι διάφοροι: α) η εφαρμογή ακατάλληλων διδακτικών μεθόδων, β) η ύπαρξη ενός βαρυφορτωμένου με πληροφορίες, αδιαφοροποίητου αναλυτικού προγράμματος και γ) η έλλειψη αποτελεσματικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας.
Οικανονικές τάξεις «μικτής ικανότητας» θα αποκτήσουν μεγάλη ανομοιομορφία με τους μαθητές του αλφαβητισμού εντός τους. Ακόμα και αν οι εκπαιδευτικοί καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για την καλλιέργεια μαθησιακού κλίματος που θα ευνοεί τους αναλφάβητους μαθητές, ακόμα και αν ο προγραμματισμός της διδασκαλίας τους γίνει με βάση τους αδύνατους ίσως και μέτριους μαθητές, οι καλοί μαθητές θα βαριούνται αφού θα εργάζονται σε θέματα που ήδη κατέχουν. Ένα από τα προβλήματα που θα προκύψει είναι η πειθαρχία των μαθητών αυτών. Αν δεν μπορούν να εμπλακούν στη μαθησιακή διαδικασία λόγω έλλειψης βασικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων θα γίνονται ενοχλητικοί στην τάξη.
Επιτυχημένα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών εφαρμόζονται και αξιολογούνται διαρκώς με πολύχρονες έρευνες. Δυστυχώς στην Κύπρο είμαστε πολύ πίσω στον τομέα αυτό. Οι εφαρμογές των εκκωφαντικών αποφάσεων που παίρνονται από τη μια στιγμή στην άλλη όσον αφορά τα θέματα της παιδείας είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν. Γιατί απλούστατα στερούνται έρευνας και αξιολόγησης. Οτιδήποτε δεν αξιολογείται οδηγείται σε αποτυχία.

*Αντιπρόεδρος Επαρχιακής ΟΕΛΜΕΚ Λεμεσού ( ΔΗΚΙ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










88