KESJULY18

2019-06-15 10:27:23
Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Ομαλή μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο


Μέσα από τα μάτια της μητέρας και μετά της Συμβούλου Καθηγήτριας

ΤΗΣ ΒΑΣΩΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΩΣΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 

«Μη συγκρίνεις το παιδί σου

με τ’ άλλα παιδιά!

τα παιδιά είναι σαν τα λουλούδια

είναι όλα τους υπέροχα

αλλά δεν ανθίζουν όλα ταυτόχρονα»

Πόση αλήθεια κρύβουν αυτοί οι στίχοι μέσα τους! Βίωσα για πρώτη φορά φέτος τη μετάβαση του δικού μου παιδιού από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Ως Σύμβουλος καθηγήτρια εδώ και πολλά χρόνια, υποστήριξα το πρόγραμμα Ομαλής Μετάβασης με δική μου πρωτοβουλία αλλά και επίσημα πλέον από το 2016, όταν το Υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε το έργο του αγαπητού φίλου και συναδέλφου Σπύρου Κουλουμή, το οποίο είχα υιοθετήσει πριν από πολλά χρόνια.

Η μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο, παρομοιάζεται με ταξίδι, που όσο όμορφο κι’ αν είναι, πάντα προκαλεί συναισθήματα όπως άγχος, αγωνία για το άγνωστο και γενικά ανασφάλεια. Έτσι, κάθε χρόνο  μεταφέρω  μια Ταξιδιωτική Βαλίτσα στα δημοτικά, γεμάτη με τα βιβλία της Α’ Γυμνασίου ώστε να έρθουν σε επαφή με το αντικείμενο όλων των μαθημάτων. Είναι αναμενόμενο να αισθάνονται αυτή την αγωνία η οποία τους φέρνει σε εγρήγορση.

Ομολογώ πως και εγώ ήμουν αγχωμένη και προβληματισμένη για το δικό μου παιδί. Στα βιωματικά εργαστήρια στα δημοτικά και στις ξεναγήσεις των μαθητών στο Γυμνάσιο συνηθίζω να τονίζω, ότι όποιος «κοπιάζει ανταμείβεται», «οι καλοί μαθητές προοδεύουν», «η καλή συμπεριφορά είναι το Α-Ω που κάνει όλα τα παιδιά να ξεχωρίζουν». Τέλος το σημαντικότερο: δεν περιμένουμε όλοι να αριστεύσουν, αλλά να είναι ευτυχισμένοι στο σχολείο και ν’ αναπολούν τα σχολικά τους χρόνια. Αυτά έλεγα και στο δικό μου παιδί, γιατί η μετάβαση χρειάζεται χρόνο για τη προσαρμογή.

Μόλις πατήσουν το πόδι τους στο γυμνάσιο, αρχίζουν τα δύσκολα. Διαγνωστικά του σχολείου, διαγνωστικά του Υπουργείου, ακολουθούν τα συνεχόμενα διαγωνίσματα. Δεν αδικώ τους συναδέλφους, γιατί θέλουν να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν. Είναι γενικά αποδεκτό, ότι αν δεν πιέσεις τους μαθητές με το διαγώνισμα δε θ’ ασχοληθούν καθόλου. Πρέπει να καταλάβουν ότι:

 • διαβάζουν για να μάθουν,
 • γράφουν διαγωνίσματα για να εμπεδώσουν όσα έμαθαν,
 • βαθμολογούνται για ν’ αξιολογηθεί η προσπάθειά τους.

Προβληματιζόμαστε σαν οικογένεια για τα φροντιστήρια, γιατί δε θέλουμε όλα τ’ απογεύματα να είναι γεμάτα με μαθήματα επανάληψης της πρωϊνής μάθησης. Θέλουμε να ασχολούνται με υγιείς ασχολίες, ώστε να ψυχαγωγούνται και να εκτονώνονται σωματικά.

Παρόλο που στα δημοτικά σχολεία κάνουν φοβερή δουλειά και αρκετά διαγωνίσματα, εντούτοις οι μαθητές στο γυμνάσιο παθαίνουν «διαγωνισματίτιδα». Φόβος και τρόμος, υπερβολικό άγχος για την αξιολόγηση, όσο κι αν οι καθηγητές και το Υπουργείο Παιδείας εισάγουν κι’ άλλους τρόπους αυθεντικής αξιολόγησης. Το αποτέλεσμα των διαγωνισμάτων είναι αυτό που θα τους κρίνει σε τελική ανάλυση, ειδικά αν ένα παιδί είναι χαμηλών τόνων, πολύ συνεσταλμένο και δεν προβάλλει τον εαυτό του. Έτσι, καταλήγουμε να σκεφτόμαστε αν πρέπει ν’ αγοράσουμε υπηρεσίες από ειδικούς.

Συνοψίζοντας,  ως σύμβουλος, απ’ όλη τη σχολική χρονιά κατάλαβα πόσο ετοιμοπόλεμοι, πρέπει να είναι οι μαθητές στο Γυμνάσιο. Έτοιμοι να κατακτήσουν τη γνώση και ν’ αποδείξουν ότι κατέχουν το περιεχόμενο. Όμως δεν έχουν όλοι την ίδια ωριμότητα, ψυχολογική διάθεση, κατάλληλες συνθήκες, ικανότητες, δεξιότητες και σοβαρότητα για να πολεμήσουν. Το γυμνάσιο μοιάζει με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και πρέπει να κολυμπήσουν σε χρόνους ρεκόρ. Μέσα από έρευνα αποδείχθηκε ότι το 80% των κοριτσιών είναι πανέτοιμα στο Γυμνάσιο, σε αντίθεση με το μικρό ποσοστό 35% των αγοριών. Φτάνοντας στο τέλος της χρονιάς, το δικό μου παιδί μου ανέφερε ότι «οι εξετάσεις είναι πιο εύκολες» γιατί προετοιμάστηκε καλά, είχε περισσότερο χρόνο στην εξέταση, η όλη χρονιά τον ωρίμασε και στο τέλος δικαιώθηκε. Μάλιστα κέρδισε και με την ομάδα του το πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας U14, δεν σταμάτησε τις προπονήσεις και τους αγώνες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Τις περισσότερες φορές παρατηρούμε μαθητές να βάζουν όλες τις δυνάμεις τους στα τελευταία εκατό μέτρα.

Γονείς πώς να στηρίξετε τα παιδιά σας:

 • Πρώτα απ’ όλα να βρίσκεστε κοντά, όχι υπερβολικά, να παρακολουθείτε οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας.
 • Ενθαρρύνετέ τους να εκφράζουν τα συναισθήματα, τα άγχη τους και τις φοβίες ώστε να αποφορτίζονται.
 • Να οργανώσετε ένα καλό πρόγραμμα μελέτης και ελεύθερου χρόνου τ’ απογεύματα. Μη βιαστείτε να γεμίσετε όλες τις ώρες.
 • Αν δε θέλει να συνεχίσει μια δραστηριότητα, ζυγίστε τα πράγματα και σεβαστείτε την επιθυμία του.
 • Συμβουλευθείτε τον δάσκαλο της Στ΄ τάξης, την όλη εικόνα του παιδιού σας και αν θα χρειαστεί βοήθεια.
 • Προσπαθήστε να νιώθει σταθερότητα και ασφάλεια στη ζωή του.
 • Τονώστε την αυτοπεποίθησή του/της, τονίζοντας τα ταλέντα και τα προτερήματά του/της.
 • Απαραίτητη προϋπόθεση για καλή σωματική και πνευματική υγεία είναι η άσκηση και οι υγιείς ασχολίες.
 • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει με τον/την Σύμβουλο του σχολείου για οτιδήποτε την/τον απασχολεί, έστω μια γνωριμία και ειδικά για θέματα ενδοσχολικής βίας.
 • Επικοινωνήστε με όλους τους καθηγητές για να έχετε έστω μια γνωριμία.
 • Να ασκείτε γονικό έλεγχο στις ώρες που ασχολείται με τον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή και το κινητό να παραδίνεται στους γονείς κατά τις βραδινές ώρες.
 • Οργανώστε εκδρομές, απογεύματα με φίλους στο σπίτι και προσέχετε τους φίλους και τις εξόδους.
 • Να επιμένετε στις τιμωρίες και στις υποσχέσεις, τα παιδιά όλα τα θυμούνται.
 • Να θυμάστε πως, οτιδήποτε συμβαίνει στην οικογένεια επηρεάζει την ψυχολογία τους και
 • Κάθε παιδί είναι ξεχωριστά ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

Αφήστε ένα σχόλιο

 • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΚΑΠΠΕΛΛΟΣ
Sat June 15, 2019, 19:04:05
Εξαιρετικό άρθρο. Μακάρι να το συμβουλευτούν πολύ καλά οι φωστήρες αυτού του τόπου!!!

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016