KESJULY18

2019-05-12 10:46:09
Η ατελείωτη ανηφόρα της τιμής της βενζίνης και το συνακόλουθο ροκάνισμα των μισθών

Η ατελείωτη ανηφόρα της τιμής της βενζίνης και το συνακόλουθο ροκάνισμα των μισθών


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Συνεχής αύξηση της τιμής της βενζίνης παρατηρείται στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο του 2019. Σύμφωνα με  την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας¹ η μέση λιανική τιμή της βενζίνης αυξάνεται συνεχώς για 16 συνεχείς εβδομάδες φτάνοντας σε ρεκόρ ύψους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου χωρίς να διαφαίνονται προοπτικές αποκλιμάκωσης. Αυτά επισημαίνει και το αντίστοιχο δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής²

Συγκεκριμένα ενώ στις 14 Ιανουαρίου 2019 η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων ήταν €1,081/λίτρο, μέχρι τις 06 Μαΐου 2019 σκαρφάλωσε στη τιμή ρεκόρ των €1,238/λίτρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει:

  1. Μέσα σε 15 εβδομάδες η τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων αυξήθηκε κατά 15,7 σεντ / ανα λίτρο ( Μέση αύξηση 14,52% )
  2. Κάθε εβδομάδα η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων σκαρφαλώνει κατά ένα σεντ το λίτρο προς τα πάνω όπως δείχνει και η αντίστοιχη γραφική παράσταση που παρουσιάζουμε…
  3. Ένα μικρό αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ χωρητικότητας 20 λίτρων χρειάζεται  €3 επιπλέον για να γεμίσει τον Μάιο παρά τον περασμένο Γενάρη..
  4. Η συνολική αύξηση της τιμής της βενζίνης υπερκάλυψε δυόμισι φορές τη μείωση του φόρου κατανάλωσης των 6 σεντ ανά λίτρο, που πρόσφερε η Κυβέρνηση ως πρωτοχρονιάτικο δώρο στους καταναλωτές την 1/1/2019.

Ακριβή μου … μετάθεση

Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής εκπαίδευσης είμαστε ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, αφού τα Δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι απλωμένα σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Οι εκπαιδευτικοί ταξιδεύουν στο χώρο εργασίας τους χωρίς να δικαιούνται επίδομα οδοιπορικών. Μια μακρινή μετάθεση, ιδίως μετά από προαγωγή, μπορεί να σημαίνει δαπάνη του 10% έως 15% του μισθού σου στο …πρατήριο βενζίνης της γειτονιάς σου. Χώρια η συντήρηση του αυτοκινήτου και οι φθορές των ελαστικών.

Πόσα στοιχίζει μια μετάθεση από τη Λευκωσία στη …. Λεμεσό;

Ακόμα και ένα μικρό αυτοκίνητο σε άριστη μηχανική κατάσταση είναι δύσκολο να πετύχει κατανάλωση καλύτερη από 25 χλμ. ανά λίτρο. Δεδομένου ότι η οδική απόσταση μεταξύ Λευκωσίας Λεμεσού είναι 81 χιλιόμετρα (162 χλμ. μετ’ επιστροφής) τότε μιλούμε για ημερήσια κατανάλωση καυσίμου 6,5 λίτρων κατ’ ελάχιστον, η οποία κοστίζει το λιγότερο €8. Αν υπολογίσουμε 20 διαδρομές μέσο όρο ανά μήνα, τότε μιλούμε για ένα μηνιαίο κόστος €160 για βενζίνη, για ένα μικρό οικονομικό αυτοκίνητο. Όσοι έχουν μεγαλύτερα αυτοκίνητα βάζουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη. Μακρινή μετάθεση λοιπόν ισούται με …οικονομική καταστροφή, ιδίως αν δεν βρεις κάποιον να συνταξιδεύεις μαζί του για να μοιράζεσαι τα έξοδα.

Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί είναι τα μεγαλύτερα θύματα της αύξησης της τιμής της βενζίνης. Καθώς δεν πιστώνονται με μονάδες μετάθεσης, σε αντίθεση με τους μόνιμους, παίρνουν τις πιο μακρινές και δύσκολες μεταθέσεις και πληρώνουν το ανάλογο κόστος.

Αν τώρα δούμε το ρεαλιστικό σενάριο μακρινής μετάθεσης μετά από προαγωγή, διαπιστώνουμε ότι τα €60 - €65 της μηνιαίας προσαύξησης λόγω προαγωγής, ούτε το 50% των αυξημένων εξόδων διακίνησης δεν καλύπτουν. Παίρνεις δηλαδή προαγωγή και αντί να δεις αύξηση μισθού…πληρώνεις την προαγωγή από την τσέπη.

Το χαμένο τιμαριθμικό επίδομα

Μέχρι το 2011 είχαμε τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών δύο φορές το χρόνο, το Γενάρη και τον Ιούλιο. Σήμερα όχι μόνο οι ετήσιες αναπροσαρμογές έχουν μειωθεί από δύο σε μία, αλλά επιπλέον δίνεται μόνο το 50% της  αύξησης του κόστους ζωής. Είναι φανερό λοιπόν ότι η μείωση της αξίας των μισθών λόγω πληθωρισμού και ακριβών καυσίμων δεν θα αποκατασταθεί από την κολοβωμένη ΑΤΑ που εκτός από ετήσια έμεινε και … μισή.

Τι πρέπει να γίνει

O αναμενόμενος πληθωρισμός λόγω καυσίμων, πρέπει να δώσει το απαραίτητο έρεισμα στις συντεχνίες να ζητήσουν την αποκατάσταση της ΑΤΑ στην μορφή που ήταν πριν το μνημόνιο. Όσο για την ΠΟΕΔ καλό θα ήταν να ζητήσει την εισαγωγή επιδόματος οδοιπορικών, ιδίως για εκπαιδευτικούς που η απόσταση μεταξύ τόπου διαμονής και τόπου εργασίας υπερβαίνει τα 25 χλμ.

Σημειώσεις 

  1. Τα Εβδομαδιαία Δελτία Επισκόπησης Τιμών Καυσίμων ετοιμάζονται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές των καυσίμων. 
  2.  https://ec.europa.eu/energy/en/statistics/weekly-oil-bulletin.

*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016