KESJULY18

2018-11-26 15:28:12
Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου Καραϊσκάκειου και Ογκολογικού Τράπεζας Κύπρου

Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου Καραϊσκάκειου και Ογκολογικού Τράπεζας Κύπρου


Για ίδρυση Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου 

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης αλλά και ικανοποίησης υπογράφηκε, στις 23 Νοεμβρίου 2018, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, με σκοπό την ίδρυση του Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου (ΚΙΕΚ).  Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν, εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης,  εκ μέρους του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, η Πρόεδρος του ΔΣ, κα Πόπη Κανάρη και εκ μέρους του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, η Πρόεδρος του ΔΣ, κα Ανδρούλα Βασιλείου. Στην υπογραφή του μνημονίου για την ίδρυση του Κυπριακού Κέντρου Έρευνας Καρκίνου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου, το «παρών» της έδωσε σύσσωμη η οικογένεια Γιώργου Δαυίδ. Υπενθυμίζεται ότι το Ίδρυμα George and Kaity David προχώρησε σε δωρεά για την ανέγερση του κτηρίου το οποίο θα στεγάσει το ΚΙΕΚ και θα φέρει το όνομα Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο στη μνήμη της κόρης τους.

Κατά την τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, αφού καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, τόνισε τη σημασία της ίδρυσης του Ινστιτούτου στην Κύπρο «γιατί δεν νοείται σύγχρονη χώρα χωρίς εκτεταμένη έρευνα στις ιατρικές επιστήμες και πολύ περισσότερο στον καρκίνο». Συνεχίζοντας, ο κύριος Χριστοφίδης σημείωσε ότι «η πρόσβαση μια ολόκληρης κοινωνίας σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας με πανεπιστημιακά νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα υψηλών προδιαγραφών είναι ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας». O Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου ευχαρίστησε θερμά την οικογένεια Γιώργου Δαυίδ για τη δωρεά, χαρακτηρίζοντάς τους προορατικούς, «αφού βλέπουν μπροστά και οραματίζονται την Κύπρο της αριστείας στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της παιδείας και του επιχειρείν». Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ΚΙΕΚ, τόνισε ο Πρύτανης, θα είναι το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριό του, δωρεά του Ιδρύματος «Γεωργίου και Καίτης Δαυίδ». Το κτήριο, είπε, που θα φέρει το όνομα «Κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο», εις μνήμην της κόρης του Γεώργιου και της Καίτης Δαυίδ, θα είναι πανέμορφο, λειτουργικό, με μια αρχιτεκτονική, πρωτόγνωρη για τα κυπριακά δεδομένα.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Ογκολογικού Κέντρου, κα Ανδρούλα Βασιλείου, ευχαρίστησε με τη σειρά της την οικογένεια Δαυίδ για τη γενναιόδωρη προσφορά της, η οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «αποτελεί το καλύτερο μνημόσυνο για την αδικοχαμένη κόρη τους». Συνεχίζοντας, η κα Βασιλείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ινστιτούτο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς, και θα βάλει την Κύπρο στο χάρτη της έρευνας της ιατρικής.  Ήδη, στο Ογκολογικό Κέντρο γίνεται ιδιαίτερα σημαντική κλινική έρευνα, και διαθέτει πλούσιο αρχείο το οποίο θα μπορέσει να αξιοποιήσει το Κυπριακό Κέντρο Έρευνας Καρκίνου.  Η κα Βασιλείου έκλεισε το χαιρετισμό της με την υπόσχεση το νέο Ινστιτούτο να καταστεί Κέντρο Αριστείας.

Η Πρόεδρος του ΔΣ του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, κα Πόπη Κανάρη, χαρακτήρισε τη συνεργασία αυτή σταθμό στην ιστορία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, αφού θα εδραιώσει την πορεία του στον ερευνητικό χώρο.  Έκανε επίσης μία σύντομη αναφορά στο έργο του Ιδρύματος από το 2008, με ιδιαίτερη αναφορά στην έρευνα στο τομέα της παιδοογκολογίας ο οποίος όπως ανέφερε, δύναται να ενισχυθεί. Εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς την οικογένεια Γ. Δαυίδ σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει ανάγκη ένα τέτοιο Ινστιτούτο, αφού έχει αξιόλογους επιστήμονες που θα το στελεχώσουν.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΠΚ, κ. Μάνθος Μαυρομμάτης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς   την οικογένεια Δαυίδ, για τη συνεισφορά της στην αντιμετώπιση της λαίλαπας του καρκίνου.

Τέλος, ο δωρητής κ. Γιώργος Δαυίδ, βαθιά συγκινημένος, ευχαρίστησε όλους για τα καλά τους λόγια και ευχήθηκε όπως το κτήριο Νίκολα Δαυίδ-Πινέδο ανεγερθεί το συντομότερο δυνατό, ώστε να στεγάσει το   Κυπριακό Ινστιτούτο Έρευνας Καρκίνου.

 

 

Συνεργασία Πανεπιστημίου Κύπρου Καραϊσκάκειου και Ογκολογικού Τράπεζας Κύπρου


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
IDEP19
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016