KESJULY18

2018-10-24 12:15:10
H Ημέρα της Τάξης στο Ύπαιθρο (Outdoor Classsroom Day). Με το Σχολείο της Φύσης!

H Ημέρα της Τάξης στο Ύπαιθρο (Outdoor Classsroom Day). Με το Σχολείο της Φύσης!


ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ*

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ (OUTDOOR CLASSROOM DAY). Πρόκειται για μια παγκόσμια εκστρατεία με σκοπό να γιορτάσει και να εμπνεύσει την μάθηση και το παιχνίδι στο ύπαιθρο. Την ημέρα αυτή, χιλιάδες σχολεία σε όλο τον κόσμο κάνουν μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους και δίνουν προτεραιότητα και χρόνο στο παιχνίδι. Το 2017 συμμετείχαν πάνω από 2 εκατομμύρια παιδιά σε περισσότερες από 100 χώρες. Η παγκόσμια ημέρα της τάξης στο ύπαιθρο καθοδηγείται απο το πρόγραμμα Project Dirt, υποστηριζόμενη από το κίνημα Dirt is Good.

Αν διερωτάστε γιατί έξω και όχι μέσα, σας αναφέρουμε ότι η μάθηση στο ύπαιθρο βελτιώνει την υγεία των παιδιών, τα εμπλέκει ενεργά στη μάθηση και οδηγεί σε μεγαλύτερη σύνδεση με τη φύση. Το παιχνίδι όχι μόνο διδάσκει κρίσιμες δεξιότητες ζωής, όπως ψυχική δύναμη, επίλυση προβλημάτων, ομαδική εργασία και δημιουργικότητα, αλλά είναι το επίκεντρο της παιδικής απόλαυσης. Εκπαιδευτικοί που μεταφέρουν τη μάθηση σε εξωτερικούς χώρους, κάνουν λόγο για ισχυρές επιπτώσεις: η συμπεριφορά των παιδιών βελτιώνεται, ολόκληρες τάξεις είναι ενθουσιασμένες να μάθουν και τα άτομα που αισθάνονται συγκρατημένα στο πλαίσιο του παραδοσιακού αναλυτικού προγράμματος, συχνά τα πάνε περίφημα σε ένα εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή σε ένα περιβάλλον χωρίς τοίχους. Γενικότερα, παρατηρούνται βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες, ενίσχυση της ομαδικής εργασίας, καλύτερη αφοσίωση και συμμετοχή στη μάθηση και πάνω από όλα ευτυχία! Όταν οι ενήλικες ανατρέχουν στις πιο ευχάριστες αναμνήσεις τους από την παιδική τους ηλικία, συχνά θυμούνται τη χαρά του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους.

Το Σχολείο της Φύσης, ενώνει δυνάμεις με τον υπόλοιπο κόσμο και γιορτάζει την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΙΘΡΟ! Θα είμαστε έξω με φοιτητές, παιδιά και σχολεία που θα βρεθούν μαζί μας εκτός τάξης, απολαμβάνοντας την φύση και την μάθηση μέσα από συνθήκες ελευθερίας και χαράς. Σε συνεργασία με φοιτητές μας από το Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη και από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Frederick, καθώς επίσης και συνεργάτες, υποστηρικτές και φίλους της εκπαίδευσης στο ύπαιθρο, θα σχεδιάσουμε και θα οργανώσουμε δραστηριότητες για τα παιδιά.

Προτρέπουμε και εσάς εκείνη την ημέρα να κάνετε τα μαθήματά σας έξω από την τάξη. Αυτό μπορεί να γίνει για όλα τα παιδιά, σε όλα τα σχολεία, από βρεφονηπιοκομικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία μέχρι λύκεια και πανεπιστήμια! Αν χρειάζεστε βοήθεια και ιδέες για δραστηριότητες επικοινωνήστε μαζί μας ή δείτε την ιστοσελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/forestschoolcyprus/

Είναι εύκολο να ασχοληθείτε και υπάρχει κάτι που ο καθένας μπορεί να κάνει:
• Εάν είστε εκπαιδευτικός και είστε νέα/ος στην μάθηση στο ύπαιθρο, χρησιμοποιήστε την ημέρα της τάξης στο ύπαιθρο για να το δοκιμάσετε. Εάν βγαίνετε ήδη σε εξωτερικούς χώρους τακτικά, χρησιμοποιήστε την ημέρα για να γιορτάσετε αυτό που κάνετε και να εμπνεύσετε άλλους εκπαιδευτικούς σε όλη την Κύπρο να συμμετάσχουν.
• Εάν είστε γονέας, μιλήστε στο σχολείο του παιδιού σας σχετικά με τη σημασία της μάθησης και του παιχνιδιού στο ύπαιθρο και ενθαρρύνετέ τους να εμπλακούν. Σκεφτείτε πώς μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ως οικογένεια και να εμπνεύσετε άλλους γονείς να κάνουν το ίδιο.
• Εάν εργάζεστε σε έναν οργανισμό που ενδιαφέρεται για τα παιδιά, τη φύση, την εκπαίδευση ή το περιβάλλον, σκεφτείτε ιδέες και προτείνετέ τις. Μιλήστε μας, αν επιθυμείτε, για το πώς μπορείτε να εμπλακείτε.
Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/forestschoolcyprus/ για τις λεπτομέρειες και για στοιχεία επικοινωνίας.
Γϊνετε συνεργάτες μας στην προσπάθεια να αλλάξουμε τον κόσμο και να δώσουμε πίσω στα παιδιά την χαμένη παιδική τους ηλικία. Θέλουμε να δείξουμε πως η μάθηση έξω από την τάξη δεσμεύει και διεγείρει τα παιδιά με θεαματικούς τρόπους. Θέλουμε όλοι να καταλάβουν ότι το υπαίθριο παιχνίδι είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας, της ευεξίας και της ευτυχίας των παιδιών. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι το υπαίθριο παιχνίδι δεν είναι απλά ωραίο, αλλά απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών. Θέλουμε να κάνουμε τους ανθρώπους να κατανοήσουν ότι ο ελεύθερος χρόνος σε εξωτερικούς χώρους είναι εξίσου σημαντικός για την ανάπτυξη των παιδιών, όπως η εκμάθηση της ανάγνωσης και της γραφής. Πρέπει όλες και όλοι μας να δρούμε με συνέπεια ως υποστηρικτές για περισσότερο χρόνο στο ύπαιθρο.
Σχεδιάζουμε ήδη το επόμενο OUTDOOR CLASSROOM DAY στις 23 Μαΐου 2019! Όσοι και όσες ενδιαφέρεστε μα δεν προλαβαίνετε να έρθετε σε αυτό το ταξίδι στο ύπαιθρο την 1η Νοεμβρίου 2018, ελάτε σε επαφή μαζί μας για να συμμετέχετε την επόμενη φορά! Η πρόσκληση είναι ανοικτή για όλα τα σχολεία ή για μεμονωμένους εκπαιδευτικούς και τις τάξεις τους, από το νηπιαγωγείο μέχρι και εφήβους.
Για επικοινωνία:
Δρ Νικολέττα Χριστοδούλου
Λέκτορας, Αναλυτικά Προγράμματα και Διδασκαλία
Δημιουργός, υπεύθυνη και συντονίστρια του Σχολείου της Φύσης Πανεπιστήμιο Frederick
n.christodoulou@frederick.ac.cy
Δρ Χρυσάνθη Κάτζη
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη
Μέλος της συντονιστικής ομάδας, συνεργάτιδα και σύμβουλος του Σχολείου της Φύσης
Πανεπιστήμιο Frederick
pre.kch@frederick.ac.cy


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICK-EXAPOSASEOS
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
KENITHESITEPAK
MIMJUL
ALEXANDER19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDA2018
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
FORUMMARCH
OLYMPION2017
CYIMASTER
Middlesex2016