KESJULY18

2018-10-03 11:59:50
Χιλιάδες κόσμος στη «Βραδιά του Ερευνητή»

Χιλιάδες κόσμος στη «Βραδιά του Ερευνητή»


 ΠτΔ: “H έρευνα δίνει σημαντική ώθηση και προοπτική στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία”

«Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα» στον Δρ. Βάσο Καραγιώργη

Τεράστιο ενδιαφέρον συγκέντρωσε για ακόμα μία χρονιά η «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία διοργανώθηκε για 12η συνεχή φορά στην Κύπρο από το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χιλιάδες κόσμος, κάθε ηλικίας, κατέκλυσε τη μεγάλη έκθεση διαδραστικών πειραμάτων και, σε μία εορταστική ατμόσφαιρα μικροί και μεγάλοι, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους ερευνητές, να γίνουν για λίγο ερευνητές και να συμμετάσχουν σε ένα ευρύ φάσμα πειραματικών δραστηριοτήτων, εργαστηρίων, διαγωνισμών, παιχνιδιών, θεατρικών και μουσικών δρώμενων.

Η φετινή «Βραδιά του Ερευνητή» τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 στους Χαρουπόμυλους στη Λεμεσό. Σημαντική θέση στην εκδήλωση, που έφερε τον τίτλο «Human Era Night», είχε η έρευνα και η τεχνολογία σε τομείς που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά με αφορμή το ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, το ΙΠΕ, απένειμε στο διακεκριμένο Κύπριο αρχαιολόγο, Δρ. Βάσο Καραγιώργη, το «Βραβείο Επιτευγμάτων Ζωής στην Έρευνα» του Ιδρύματος για την ανεκτίμητη συνεισφορά του στην αρχαιολογική έρευνα και στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Διευθυντής του Γραφείου του, Πέτρος Δημητρίου, ο οποίος υπογράμμισε πως η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και η υψηλή εξειδίκευση των επιστημών αναμφισβήτητα αποτελούν πηγή ευημερίας και την κινητήρια δύναμη για την πρόοδο κάθε εξελιγμένης κοινωνίας. Ο κ. Δημητρίου ανέφερε ότι «η έρευνα δίνει σημαντική ώθηση και προοπτική στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, στοιχεία τα οποία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την οικοδόμηση της γνώσης, για την αγορά εργασίας, την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα». Καταλήγοντας, ο κ. Δημητρίου συνεχάρη το ΙΠΕ για την επιτυχή διεξαγωγή του πανευρωπαϊκού αυτού θεσμού, αναδεικνύοντας το ρόλο του στην ενίσχυση του ερευνητικού τομέα στην Κύπρο.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ, Χρίστος Πατσαλίδης, δήλωσε ότι η εκδήλωση επιδιώκει αφενός να φέρει πιο κοντά άτομα κάθε ηλικίας με την έρευνα, την επιστήμη και την καινοτομία προσφέροντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα και αφετέρου στοχεύει στην ανάδειξη του έργου που υλοποιείται από τα κυπριακά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις που προβάλλουν και τιμούν την Κύπρο διεθνώς. «Στο μακροπρόθεσμο δε επίπεδο, αποτελεί υψηλή μας προτεραιότητα η καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας η οποία συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση ούτως ώστε η έρευνα και η καινοτομία να έχουν προστιθέμενη αξία και να αποτελέσουν τομείς οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου», πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η «Βραδιά του Ερευνητή» φιλοξένησε φέτος πέραν των 70 περιπτέρων στα οποία έλαβαν χώρα δεκάδες διαδραστικές δραστηριότητες. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε ο διαγωνισμός «S FACTOR» κατά τον οποίο μαθητές παρουσίασαν ένα επιστημονικό φαινόμενο με πρωτότυπο τρόπο. Παράλληλα, βραβεύθηκαν και οι νικητές του διαγωνισμού του ΙΠΕ «Φοιτητές στην Έρευνα - ΦΟΙΤΩ».

Η «Βραδιά του Ερευνητή», μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αποτελεί τη μεγάλη γιορτή της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας και διοργανώνεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν 20.000 και πλέον ερευνητών, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ενός εκατομμυρίου ατόμων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.


Αφήστε ένα σχόλιο

  • Υποχρεωτiκά πεδία *


If you have trouble reading the code, click on the code itself to generate a new random code.
 

FREDERICKJULY18
ucaln2prtyxia
 Cyprus School of Molecular Medicine
kaitomia-ereyna ucy
TEPAKFEB19
NEAPJUL17
INKPAIDEIA19
HPJETPRO
THEOLOGIKISXOLI
CDACOLLEGE19
INTERCOLLEGE9
PROGNOSIS9
MARTIME
FORUMMARCH
global
CYIMASTER
Middlesex2016