Ημέρα Γεωγραφίας


TΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΚΚΕ*

Στις 14 Απρίλιου 2016 καθιερώθηκε από τον Γεωγραφικό Όμιλο Κύπρου (ΓΟΚ) ως Ημέρα Γεωγραφίας. Η Γεωγραφία είναι η επιστήμη που μελετά όλα τα φυσικά και ανθρώπινα φαινόμενα και χαρακτηριστικά που επικρατούν πάνω αλλά και δίπλα από τον πλανήτη Γη. Επίσης μας εξηγεί πώς οι δυο πιο πάνω κατηγορίες συνδέονται και αλληλεπιδρούνται.

Η μελέτη της γεωγραφίας είναι κάτι περισσότερο από απλώς απομνημόνευση σημείων από τον κόσμο μας. Αλλά, πρόκειται για την κατανόηση της πολυπλοκότητας του κόσμου μας. Η συμβολή του μαθήματος της Γεωγραφίας στην υλοποίηση των σκοπών της εκπαίδευσης του 21ου αιώνα είναι ότι η Γεωγραφία βοηθά στη διαμόρφωση υπεύθυνων και δραστήριων πολιτών στον κόσμο του σήμερα και του αύριο.

Έτσι, η συμβολή της Γεωγραφίας στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας, αφού η Γεωγραφία δίνει τα κίνητρα και συμβάλλει στη διαμόρφωση του κόσμου μας και στην επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και λαών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ουσιαστική συνεργασία σε ένα ευρύ πεδίο οικονομικών, πολιτικών, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών θεμάτων, σε έναν κόσμο που συνεχώς ανανεώνεται και μεταβάλλεται.

Η Γεωγραφία, στο σύνολο των εκφράσεων της αποτελεί το θεσμό μέσω του οποίου, κάθε άτομο αποκτά κατάλληλα γνωστικά εφόδια, ανακαλύπτει και καλλιεργεί ικανότητες, δεξιότητες και αξίες, για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ζωής. Σήμερα, πολύ περισσότερο από ποτέ, η ανθρωπότητα αντιπαρατίθεται με σωρεία θεμάτων-προβλημάτων με έντονη τη γεωγραφική διάσταση, όπως για παράδειγμα: Η δυναμική του πληθυσμού, τα δημογραφικά μιας χώρας, η ανισότητα στη διατροφή, η αστικοποίηση, οι κοινωνικές οικονομικές και πολιτικές διαφορές, η μετανάστευση, οι πρόσφυγες, η μείωση των φυσικών πόρων, οι πολεμικές συρράξεις, ο εθνικισμός, η παγκοσμιοποίηση, οι κλιματικές αλλαγές, οι φυλετικές διακρίσεις, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι ασθένειες, η εξάπλωση μιας νόσου, η περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όλα τα πιο πάνω θέματα-προβλήματα διαμορφώνουν έντονα τη σύγχρονη ζωή και τις κοινωνικές δομές της ανθρωπότητας.  Είναι εδώ που αναδεικνύεται ο κυρίαρχος ρόλος της γεωγραφικής επιστήμης και η αναγκαιότητα της γεωγραφικής εκπαίδευσης για την ορθή ενημέρωση, κριτική ικανότητα, δημοκρατική συμμέτοχη, ανάλυση, σωστή διαχείριση και επίλυση των πιο πάνω θεμάτων. Οι αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν από αυτά τα θέματα – προβλήματα αποτελούν πρόκληση για τους επιστήμονες της Γεωγραφίας, οι οποίοι είναι δεσμευμένοι να μεταφέρουν σε όλους τους ανθρώπους την ελπίδα και την εμπιστοσύνη για ένα καλύτερο κόσμο.

Η επιστήμη της Γεωγραφίας, αποτελεί επίσης ένα πλούσιο και ποικιλόμορφο πεδίο για εφαρμογή και χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Η δυνατότητα αυτή αυξάνει τη μάθηση για το περιεχόμενο της Γεωγραφίας και ταυτόχρονα ενισχύει τις προϋπάρχουσες δεξιότητες για εφαρμογή των ΤΠΕ σε ένα μεγάλο όγκο πληροφοριών και γεωγραφικών δεδομένων, να δημιουργήσουν, να οργανώσουν, να αναλύσουν και να παρουσιάσουν τη γεωγραφική γνώση και πληροφορία με διάφορους τρόπους, όπως είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα  Πληροφοριών.

*Πρόεδρος Συνδέσμου Καθηγητών Γεωγραφίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










180