Η μοριοδότηση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας και ο πραγματικός στόχος του ΝΣΔΕ


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΔΑΜΙΑΝΟΥ*

Παρατηρώντας κανείς τον τρόπο με τον οποίο έχουν διαμορφωθεί οι κατάλογοι Διορίσιμων Εκπαιδευτικών στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕΥ (Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας), αποκύημα των πρώτων εξετάσεων του ΝΣΔΕ (Νέο Σύστημα Διορίσιμων Εκπαιδευτικών), διακρίνει ότι η πλειοψηφία των αριστεύσαντων δεν καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη. Πρωταγωνιστικό ρόλο για αυτό το άδικο συμβάν παίζει η μοριοδότηση που απορρέει από την εκπαιδευτική υπηρεσία. Η εν λόγω μοριοδότηση αποτελεί σχήμα οξύμωρο σε σχέση με τον πραγματικό στόχο του ΝΣΔΕ, δηλαδή την ανάδειξη των καλύτερων εκπαιδευτικών προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική στελέχωση και συνάμα η αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.

            Αρχικά, με γνώμονα το γεγονός ότι υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών σχολείων, η εργοδότηση σε οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο οποιασδήποτε επαρχίας καθίσταται περιζήτητη. Αναντίρρητα, οι γραμματείες των ιδιωτικών σχολείων λαμβάνουν ετήσια εκατοντάδες βιογραφικά σημειώματα για την πλήρωση μονοψήφιου αριθμού θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, η μοριοδότηση για την εκπαιδευτική υπηρεσία γεωργεί διακρίσεις σε βάρος χιλιάδων εκπαιδευτικών που επιδίωξαν και ακόμη επιδιώκουν να εργοδοτηθούν σε ιδιωτικά σχολεία, αλλά δεν τους έχει δοθεί η ευκαιρία.

            Ταυτόχρονα, τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν αυθεντία ως προς την πρόσληψη των καλύτερων εκπαιδευτικών έτσι ώστε όσοι υποψήφιοι εργάζονται σε αυτά να πριμοδοτούνται με μόρια. Κατά πρώτον,  στις μέρες μας «το ρουσφέτι του μέσου» καταλαμβάνει καίρια θέση σε όλες τις κοινωνίες κι ως γνωστόν, όσο πιο μικρή είναι μία κοινωνία, τόσο πιο οξύ είναι αυτό το φαινόμενο. Κατά δεύτερον, επικρατεί υπόνοια ότι σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία, από άποψη εργοδότησης, δίνεται προτεραιότητα σε άτομα που έχουν αποφοιτήσει από αυτά. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δύο, καθίσταται σαφές ότι δεν παρέχονται σε όλους τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς ίσες ευκαιρίες εργοδότησης σε ιδιωτικά σχολεία για να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη μοριοδότηση της εκπαιδευτικής υπηρεσίας. 

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η πρόσληψη σε ιδιωτικό σχολείο στηρίζεται στον παράγοντα της τύχης. Παρά ταύτα, είναι εύλογο ένα τυχαίο γεγονός να αποτελεί ικανοποιητικός δείκτης για τυχόν επιπρόσθετα προσόντα ενός υποψηφίου, ώστε να στερεί σε κάποιον αριστεύσαντα χωρίς εκπαιδευτική υπηρεσία τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη;

Συγκεφαλαιώνοντας, κανείς δεν αμφισβητεί την αξία των εκπαιδευτικών που εργάζονται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ωστόσο, η μοριοδότηση για την εκπαιδευτική υπηρεσία που προνοεί το ΝΣΔΕ θέτει τρωτά στην υλοποίηση του στόχου του και καταργεί την όλη διαδικασία. Η συγκεκριμένη πρόνοια τροφοδοτεί την αρχή της διάκρισης εφόσον οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε έναν άνισο αγώνα, την ίδια στιγμή που σε καμία άλλη θέση κλίμακας Α8 στη Δημόσια Υπηρεσία δεν χρειάζεται προϋπηρεσία στα απαιτούμενα προσόντα. Συνεπώς, εάν θέλουμε να κάνουμε λόγο για ένα αξιοκρατικό και δίκαιο ΝΣΔΕ, η κατάργηση της μοριοδότησης για την εκπαιδευτική υπηρεσία κρίνεται σκόπιμη και λειτουργική ως προς την επίτευξη του στόχου του.

*Αδιόριστος Εκπαιδευτικός – Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΑΕ (Ομάδα Αδιόριστων Εκπαιδευτικών)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










175