Η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της φοιτητικής χορηγίας


Η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο που μεταρρυθμίζει την φοιτητική χορηγία.
Ο νέος νόμος καταργεί την νομοθεσία που υπήρχε μέχρι σήμερα για την φοιτητική χορηγία και διαφοροποιεί τα κριτήρια παραχώρησης της στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων.
Υπέρ ψήφισαν 26 Βουλευτές ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών. Εναντίον τοποθετήθηκαν οι 23 Βουλευτές ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ο ανεξάρτητος Ζαχαρίας Κουλίας και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
Τροπολογία που είχε κατατεθεί από ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για διάθεση των πλεονασμάτων που έμειναν από την προϋπολογιζόμενη φοιτητική χορηγία για το 2015 στην φοιτητική πρόνοια για να αξιοποιηθεί στο έπακρο, αποσύρθηκε μετά από παραινέσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πρότεινε όπως αυτό γίνει με τροπολογία στον προϋπολογισμό του 2016.
Ο κ. Νεοφύτου από τον οποίο ζητήθηκε να δεσμευθεί από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού ότι η Κυβέρνηση θα φέρει τη σχετική τροπολογία για να μην θεωρηθεί αντισυνταγματική, ανέφερε ότι ως θέμα αρχής δεν θα δεσμευθεί, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τη θέση της ολότητας του κοινοβουλίου στην Κυβέρνηση και ότι αν δεν αυτή δεν προχωρήσει σε τροπολογία τότε να προχωρήσει η ίδια η Βουλή με κατεπείγουσα πρόταση νόμου για το θέμα.

Οι κύριες πρόνοιες του νέου νόμου
Με βάση τα κριτήρια που προβλέπει ο νέος νόμος, δικαίωμα σε φοιτητική χορηγία έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €59.000.
Παράλληλα, η φοιτητική χορηγία θα παραχωρείται, εφόσον η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας, στα οποία περιλαμβάνονται χρηματοοικονομικά στοιχεία σε τρέχουσες τιμές και ακίνητη ιδιοκτησία σε τιμές 1ης Ιανουαρίου 2013, δεν υπερβαίνει συνολικά σε αξία τα €1.200.000.
Σε περιπτώσεις οικογενειών με πάνω από δύο παιδιά το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα που θα λαμβάνεται για την παραχώρηση της φοιτητικής χορηγίας θα μπορεί να υπερβαίνει τις €59.000 κατά €3.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο.
Σε ό,τι αφορά φοιτητικά επιδόματα δικαίωμα διεκδίκησης έχει οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €39.000 και, στην περίπτωση οικογένειας με τρία ή περισσότερα τέκνα, οικογένεια της οποίας το ετήσιο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα €59.000.
Το Υπουργικό Συμβούλιο καθορίζει, μετά από εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, σύστημα μοριοδότησης των αιτήσεων που υποβάλλονται για την παραχώρηση φοιτητικών επιδομάτων, βάσει του οποίου προσμετρούνται τα οικονομικά, περιουσιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Δικαίωμα διεκδίκησης τόσο της φοιτητικής χορηγίας όσο και των φοιτητικών επιδομάτων έχει οικογένεια της οποίας τα μέλη κατά τη διάρκεια των πέντε ετών πριν από την έναρξη των σπουδών για τις οποίες ζητείται κρατική φοιτητική μέριμνα διέμεναν μόνιμα και νόμιμα στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δημοκρατία για περίοδο πενήντα τουλάχιστον μηνών.
Οι σχετικές αιτήσεις να υποβάλλονται μέχρι την 31η Μαρτίου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους αντί μέχρι το τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Τόσο η φοιτητική χορηγία όσο και το φοιτητικό πακέτο μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Οι φοιτητές θα αιτούνται όλων των μορφών φοιτητικής μέριμνας που δικαιούνται μέσω ενός ενιαίου εντύπου αίτησης.
Στα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που λαμβάνονται υπόψη για την παραχώρηση των φοιτητικών επιδομάτων προστίθεται ειδική ρύθμιση για επιπλέον μοριοδότηση των φοιτητών που είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών.
Στους δικαιούχους θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και φοιτητές ιδιωτικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι φοιτούν σε αξιολογημένα προγράμματα σπουδών σε επίπεδο πτυχίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσαν οι αρμόδιοι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου το συνολικό κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα ανέρχεται στα €66.750.000, από τα οποία τα €63.000.000 αφορούν τη φοιτητική χορηγία και τα €3.750.000 αφορούν τα φοιτητικά επιδόματα.
Στα €3.750.000 περιλαμβάνεται και το ποσό των €550.000 που παραχωρούσε το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου στους φοιτητές του εξωτερικού.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










162