Ενισχυτική Διδασκαλία Α΄ Λυκείου στα Νέα Ελληνικά και Μαθηματικά


ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΥ*

 Σκοπός της Ενισχυτικής Διδασκαλίας: Η κάλυψη σε σύντομο χρονικό διάστημα διαπιστωμένων ελλείψεων στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (ΝΕ) και Μαθηματικών, ώστε  να μπορούν στη συνέχεια οι μαθητές/τριες να τα παρακολουθούν χωρίς μεγάλη δυσκολία τόσο αυτά, όσο και άλλα μαθήματα, των οποίων η κατανόηση επηρεάζεται από την κατοχή των πυρηνικών γνώσεων των μαθημάτων αυτών και όχι η παράλληλη κάλυψη της διδακτέας ύλης στα ΝΕ και Μαθηματικά. Τα μαθηματα διδάσκονται με τη λήξη της σχολικής περιόδου συνήθως (13:45-14:30)

Επιλογή Μαθητών Μαθητριών: Η επιλογή των μαθητών γίνετια με βάση τα αποτελέσματα Διαγνωστικών Δοκιμίων στα ΝΕ (γραπτά και προφορικά) και στα Μαθηματικά. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των μαθητών/τριών στο Πρόγραμμα αποτελεί η γραπτή έγκριση των γονιών τους (Υπεύθυνη δήλωση) την οποία προσκομίζουν στο σχολείο.

Την ευθύνη της οργάνωσης των ενισχυτικών μαθημάτων έχει η κάθε σχολική μονάδα σε συνεννόηση και ενημέρωση πάντα του κάθε επαρχιακού γραφείου του ΥΠΠ.

Σχολιασμός: με την εμπειρία που αποκόμισα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα για 6η χρονιά που το έχω υπό τη γενική μου ευθύνη θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ σε κάποια σημαντικά συμπεράσματα.

Ο θεσμός προνοεί την στήριξη των μαθητών στην Α΄ τάξη του Λυκείου δίνοντας τους την ευκαιρία να καλύψουν βασικές πυρηνικές γνώσεις σε μικρό χρονικό διάστημα 25 διδακτικών περιόδων (δ.π.) των 45 λεπτών. Αυτό δυστυχώς δεν εκλαμβάνεται από γονείς και μαθητές ως ενίσχυση/στήριξη αφού πολλά παιδιά μέχρι τον Οκτώβριο, που αρχίζει το πρόγραμμα προσφεύγουν ήδη στα φροντιστήρια.  Ακόμα και τα παιδιά με οικογενειακές οικονομικές ανάγκες χαμηλού εισοδήματος δεν μπορούν να βρουν λύση στο πρόγραμμα διότι έχουν συνεχή/ολόχρονη ανάγκη στήριξης και αυτό είναι πολύ σύντομο (ολοκληρώνεται στο πρώτο τετράμηνο).

Επίσης οι αδιόριστοι καθηγητές που προτιμούνται για να διδάξουν βρίσκουν μερική απασχόληση και σημαντική οικονομική στήριξη, θετικό μεν, αλλά για πολύ λίγο χρονικό διάστημα. Οπότε αναγκάζονται να αλλάξουν το πρόγραμμα τους με 25 εμβόλιμες δ.π. το οποίο τους δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα οργάνωσης του χρόνου τους. Επίσης, μέχρι οι μαθητές να εξοικιωθούν με τη διδακτική προσέγγιση των εκπαιδευτικών τους αναγκάζονται να διακόψουν το πρόγραμμα και να ψάχνουν άλλο βοήθημα με διαφορετικούς διδάσκοντες σε νέο χώρο και χρόνο κάτι πολύ αντιπαιδαγωγικό και χρονοβόρο.

Μειονέκτημα είναι επίσης η πολύ χρονοβόρα και απαιτητική διοργάνωση η οποία τυγχάνει από τον συντονιστή και τους εκπαιδευτικούς (Μαθηματικών και ΝΕ) για να ολοκληρωθεί σωστά.  Αυτή αφορά στην προετοιμασία, στο σχέδιο διόρθωσης και διόρθωση των γραπτών, στην επιλογή και ενημέρωση των μαθητών από πλευράς συντονιστή και καθηγητών. Επίσης, στην ενημέρωση των γονιών με επιστολές, στην επιλογή μαθητών που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, στην εύρεση αδιορίστων καθηγητών που θα διδάξουν, στην συμπλήρωση εντύπων πληρωμής καθηγητών τους, στην τήρηση και τον έλεγχο των απουσιολογίων των μαθητών κ.ά.

Τέλος, τα αποτελέσματα δεν τυγχάνουν καμίας επεξεργασίας ούτε σε σχολική μονάδα(εκτός προερετικών εξαιρέσεων) ούτε παγκύπρια. Επίσης, δεν λαμβάνονται υπόψη επίσημα σε αξιολόγηση τετραμήνου.

Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρέπει να τύχει καλύτερης αξιοποίησης και να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το ΥΠΠ είτε να βελτιωθεί ή να διακοπεί. 

Γενικά τα συμπεράσματα που απορρέουν είναι ότι οι γονείς και οι μαθητές στηρίζουν το πρόγραμμα και θα προτιμούσαν να διαρκεί ολόκληρη τη σχολική χρονιά. 

Ένας ακόμα θεσμός που πάσχει στα σχολεία μας είναι τα μαθήματα στήριξης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες. Αυτός ο θεσμός αφορά σε μια μερίδα μαθητών και καθηγητών που απασχολούνται εντός του διδακτικού χρόνου.  Θεωρώ ότι ο έμπειρος καθηγητής με πολύχρονη εμπειρία στο σχολείο μπορεί να αξιοποιηθεί κατάλληλα σε πολλές ενδοσχολικές δραστηριότητες προάγοντας τη μάθηση εντός/εκτός τάξης όλων των μαθητών του μη αφήνοντας ταπελωμένους μερικούς από τους μαθητές ότι αφήνουν την τάξη τους για να παρακολουθήσουν μαθήματα στήριξης.

Εισήγηση μου είναι να αναθεωρήσουμε το θεσμό της στήριξης εντάσσοντας τον σε ένα πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας σε ώρες εκτός διδακτικού χρόνου που να διαρκεί όλη τη σχολική χρονιά με διδάσκοντες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Με αυτό τον τρόπο και οι μαθητές θα έχουν στήριξη με καθηγητές που θα συντονίζονται από τον υπεύθυνο συντονιστή ΒΔ των αντίστοιχων μαθημάτων (Μαθηματικών και ΝΕ). Έτσι θα καταστούν γνώστες και θα είναι ενήμεροι για την δράση/επίδοση των μαθητών τους από τη μια και από την άλλη θα έχουν ευθύνη για τα δρώμενα στη σχολική μονάδα αφού έτσι θα εντάσσονται σιγά–σιγά σε αυτήν.  

Σημαντικό θεωρώ και το οικονομικό όφελος που θα έχει η πολιτεία για τις πολλές ώρες που θα εξοικονομούνται από την μεταφορά της ενδοσχολικής διδασκαλίας των μαθητών από τους διορισμένους καθηγητές που διδάσκουν στα δύο προγράμματα (στήριξης και ενισχυτικής) εκτός σχολικού διδακτικού χρόνου. Έτσι θα εξυπηρετηθούν και πολλοί αδιόριστοι συνάδελφοι με τη ανάθεση του θεσμού σε αυτούς υπό την ευθύνη πάντοτε της σχολικής μονάδας και του ΥΠΠ.

*Μαθηματικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146