Δυσαρέσκεια Συνδέσμων Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας


Για την απόφαση του ΥΠΠ να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθημάτων Οικιακής Οικονομίας και Σχεδιασμός και Τεχνολογία στην Α΄ τάξη Γυμνασίου και Α΄ τάξη Λυκείου

Με ανακοίνωσή τους, οι Σύνδεσμοι Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει σε διαφοροποίηση του τρόπου εργαστηριοποίησης των μαθημάτων Οικιακής Οικονομίας και Σχεδιασμός και Τεχνολογία στην Α΄ τάξη Γυμνασίου και Α΄ τάξη Λυκείου με τη νέα σχολική χρονιά 2016 - 2017.

Αναφέρουν οι δυο σύνδεσμοι:

«Να επισημάνουμε ότι τα μαθήματα αυτά είναι κατεξοχήν πρακτικά μαθήματα, διδάσκονται σε εξειδικευμένα εργαστήρια, και ο κάθε εκπαιδευτικός εποπτεύει/καθοδηγεί ταυτόχρονα τους μαθητές που εργάζονται αυτόνομα σε πρακτικές δραστηριότητες.

Η διδασκαλία των πιο πάνω μαθημάτων, πολλές φορές γίνεται σε εργαστήρια μικρά σε μέγεθος, όπου ο αναπόφευκτος συνωστισμός μαθητών που προκύπτει όταν εργάζονται πρακτικά, δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας λόγω του εξειδικευμένου εξοπλισμού των εργαστηρίων. Η αύξηση αυτή θα επιφέρει προβλήματα στην τήρηση των κανόνων ασφάλειας των μαθητών, ζήτημα που θεωρούμε πρώτιστο για την εργασία τους στα εργαστήρια. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να εφαρμοστούν οι κανόνες ασφάλειας στο εργαστήριο με περισσότερους μαθητές πέρα από το επιτρεπόμενο όριο.

Επιπρόσθετα, με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δημιουργήσει 3 ομάδες μαθητών από 2 τμήματα (και όχι 4 ομάδες όπως συνέβαινε μέχρι τώρα),  θα προκύψει μεγάλος αριθμός μαθητών σε κάθε ομάδα, αποτέλεσμα του οποίου θα είναι η μη αποτελεσματική υλοποίηση της διδασκαλίας των πιο πάνω μαθημάτων και έτσι ο εκπαιδευτικός δε θα μπορεί να στηρίξει την αυτόνομη μάθηση των μαθητών (και όχι τη μετωπική διδασκαλία που συμβαίνει με τα περισσότερα παραδοσιακά μαθήματα). Η αναγκαιότητα εφαρμογής του εργαστηριακού μαθήματος σε μικρές ομάδες μαθητών/τριών είναι επιτακτική για να υλοποιείται το μάθημα αποτελεσματικά.

Τέλος, η ενέργεια αυτή του Υπουργείου θα προκαλέσει προβλήματα εργοδότησης σε αρκετούς συμβασιούχους συνάδελφους οι οποίοι θα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς απασχόληση, και μάλιστα σε εποχές βαθύτατης κρίσης και ανεργίας.

Για όλους τους πιο πάνω λόγους, οι Σύνδεσμοι Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, ζητούν άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Παιδείας για συζήτηση του πιο πάνω θέματος και ευελπιστούν όπως ανακαλέσει την απόφαση του αυτή, η οποία θα επηρεάσει τόσο τη μάθηση όσο και την ασφάλεια των παιδιών.

Παράλληλα καλούν και την ΟΕΛΜΕΚ όπως προβεί σε πιο δυναμική στήριξη των συμφερόντων των μελών της, καθώς με την ενέργεια αυτή του Υπουργείου αρκετοί συνάδελφοι πρόκειται να θυματοποιηθούν και να μείνουν χωρίς εργασία κατά την επόμενη σχολική χρονιά.

Σε περίπτωση όπου τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, η ΟΕΛΜΕΚ είναι υποχρεωμένη να στηρίξει περαιτέρω ενέργειές μας με τη λήψη μέτρων, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τόσο τη διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών μας για ποιότητα στην προσφερόμενη εκπαίδευση αλλά και την προστασία των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων μας».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










123