Προς την ολοκλήρωσή του το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 2


“I-ACE International Assisted Communication for Education”

Η επικοινωνία μεταξύ κωφών και μη-κωφών ανθρώπων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη λόγων των διαφορετικών γλωσσών που χρησιμοποιούνται από τον καθένα. Οι ίδιοι περιορισμοί ισχύουν και στην περίπτωση που κωφοί διαφορετικών εθνικοτήτων – χρησιμοποιώντας διαφορετικές νοηματικές γλώσσες - χρειάζεται να επικοινωνήσουν. Επιπλέον, η επικοινωνία των κωφών μέσω του γραπτού λόγου δεν είναι αποτελεσματική καθώς οι κωφοί δεν είναι εξοικειωμένοι με τους γραμματικούς κανόνες που διέπουν τoν προφορικό λόγο και που διαφέρουν από γλώσσα σε γλώσσα. Οι νοηματικές γλώσσες είναι πλήρως αυτόνομες και ανεξάρτητες γλώσσες. Αν και υπάρχει διεθνής νοηματική δεν χρησιμοποιείται ακόμη ευρέως.

Σε μια χώρα με περισσότερες από μία κοινότητα όπως το Βέλγιο, για παράδειγμα, υπάρχουν διαφορετικές νοηματικές γλώσσες λόγω διαφορετικών γλωσσών με αποτέλεσμα μέσα στην ίδια χώρα να μην μπορούν δύο κωφοί να επικοινωνήσουν.

Το ευρωπαϊκό έργο «I-ACE International Assisted Communication for Education» δημιούργησε έναν αυτόματο ηλεκτρονικό αμφίδρομο μεταφραστή μεταξύ της νοηματικής γλώσσας και του γραπτού λόγου και αντίστροφα. Ο μεταφραστής υποστηρίζει τις γλώσσες των χωρών που συμμετέχουν στο έργο μεταξύ των οποίων και η Κύπρος με τη δική της νοηματική. Οι γλώσσες αυτές είναι Ελληνική/Κυπριακή, Πορτογαλική, Γερμανική, Σλοβενική, Αγγλική.  Άρχισε τη Δευτέρα 19 Μαρτίου και συνεχίζεται εντός της βδομάδας ειδικό εργαστήρι στη Σχολή Κωφών στη Λευκωσία με συμμετοχή εκπροσώπων του έργου από Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο με σκοπό την ενσωμάτωση στον ηλεκτρονικό μεταφραστή όλων των σημάτων νοηματικής που αφορούν την Κυπριακή νοηματική.

Εντός της βδομάδας οργανώνεται επίσης ειδική συζήτηση στο πλαίσιο ενός Focus Group όπου εκπρόσωποι οργανώσεων Κωφών και άλλων ειδικών θα συζητήσουν και θα καταγράψουν σχετικά προβλήματα.

Το έργο Ι-ΑCE χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+, Βασική Δράση 2, Στρατηγική Σύμπραξης στο πλαίσιο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με διάρκεια 2 χρόνια με συνολικό προϋπολογισμό 298863.00 ευρώ.

Συντονιστής του έργου I-ACE είναι το Πολυτεχνικό Ινστιτούτο του Πόρτο (IPP), με εταίρους το Δημαρχείο του Πόρτο, το Πανεπιστήμιο του Zίγκεν, το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ, το Πανεπιστήμιο του Γιόρκ και από Κύπρος το European Association of Career Guidance.

Για περισσότερες πληροφορίες : www.eacg.eu




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146