Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών: Τι δεν καταλάβατε κ. Υπουργέ;


Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφερόμενη στην ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας για το δοκίμιο της Ιστορίας στης Παγκύπριες Εξετάσεις:

«Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, επιστρέφει στο ζήτημα που δημιουργήθηκε στο πρόσφατο δοκίμιο της Ιστορίας, μέσα στα πλαίσια των Παγκυπρίων Εξετάσεων. Αντί να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις επί της ουσίας και του περιεχομένου του δοκιμίου, για το οποίο δέχτηκε σωρεία κριτικών, ακόμα και από Ακαδημαϊκούς, περί άλλων τυρβάζει.  Αναφέρεται στην περίοδο του Στάλιν και ότι αυτή έχει καταδικαστεί από την εποχή του Χρουστσόφ. Το ερώτημα, όμως, ήταν το εξής: «Σε κείμενο 230-250 λέξεων, να εξηγήσετε πως η οικονομική κρίση του 1929 – 1932 συνέβαλε στην κατάλυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και του Φιλελευθερισμού.  Να παρουσιάσετε με συντομία την άνοδο των κυριότερων αυταρχικών καθεστώτων, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου.  Στο κείμενο σας να εντάσσονται λειτουργικά οι πιο κάτω όροι/έννοιες:  επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, Κομμουνιστικό Κόμμα, σοσιαλισμός, φασισμός/φασιστική ιδεολογία, εθνικισμός, Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα»

Πού αλήθεια γίνεται λόγος για τον σταλινισμό στον οποίο με τόση σπουδή αναφέρεται ο κ. Υπουργός ή ο συντάκτης της ανακοίνωσης; Αντίθετα και μέσα από το ερώτημα, αλλά πολύ ευθαρσώς και μέσα από τις οδηγίες διόρθωσης, επιχειρείται χαλιναγώγηση και εν τέλει ταύτιση και εξίσωση του Φασισμού/Ναζισμού με τις σοσιαλιστικές ιδέες, τον κομμουνισμό και το κομμουνιστικό κόμμα.

Προφανώς κ. Υπουργέ δεν καταλάβατε το ερώτημα ή δεν θέλετε να το καταλάβετε ή και τα δύο μαζί. Και να σκεφτείτε ότι το ερώτημα ήτανε κρίσεως και υποτίθεται, απαιτούσε την κριτική σκέψη. Εσείς την χαλιναγωγήσατε. Αυτό είναι το σύγχρονο που επαγγέλλεστε; Το σχολείο της κριτικής και ελεύθερης σκέψης; Το δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο; Όσο για τους θεματοθέτες, καλή η προσπάθεια ν’ απεμπολήσετε από πάνω σας οποιαδήποτε ευθύνη. Φέρετε μεγάλη ευθύνη και για τους θεματοθέτες και για τους επικεφαλής Επιθεωρητές για και τους Πανεπιστημιακούς, αλλά και για τις οδηγίες διόρθωσης. Εξάλλου μέσα και από τις τελευταίες σας προτάσεις που προωθούνται στη Βουλή και αφορούν τις Παγκύπριες Εξετάσεις, εσείς εισηγείστε το νέο καθεστώς των θεματοθετών οι οποίοι θα είναι γνωστοί από τον Νιόβρη. Μια εισήγησή σας που, αν εφαρμοστεί, καταργεί στην πράξη το αδιάβλητο των εξετάσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Για ποια αυτονομία, λοιπόν , της Επιστημονικής Επιτροπής Θεματοθετών αναφέρεστε;

Κύριε υπουργέ, θα ανέμενε κανείς ν’ ακούσει από σας τον επιστημονικό-ακαδημαϊκό σας λόγο όπως έπραξαν και άλλοι συνάδελφοι σας. Δυστυχώς συνεχίζετε από εκεί που σταμάτησαν οι συντάχτες του δοκιμίου: Στη δαιμονοποίηση της Αριστεράς, στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα και την ταύτιση του Φασισμού/Ναζισμού με τις σοσιαλιστικές ιδέες».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










96