Προοδευτική Καθηγητών: Εξόφληση γραμματίων το χαρακτηριστικό του διορισμού της νέας ΕΕΥ


Με αφορμή το διορισμό των νέων μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών αναφέρει:

«Η νέα Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), που διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ), συνοδεύεται από πολλά αρνητικά στοιχεία.

Κατ’ αρχάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν τήρησε για πολλοστή φορά τη δέσμευσή του για διορισμό των άριστων των αρίστων, την οποία δήθεν θα εφάρμοζε για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κράτους και όλων των θεσμών του. Αντίθετα, είναι ξεκάθαρο ότι το βασικό -αν όχι αποκλειστικό- κριτήριο διορισμού των νέων μελών της ΕΕΥ δεν ήταν η επιστημονική γνώση και ειδίκευσή τους στο αντικείμενο, αλλά η εξόφληση γραμματίων του ΠτΔ προς τα συγκεκριμένα πρόσωπα, πέρα ασφαλώς από τα κομματικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν τους εν λόγω διορισμούς.

Παράλληλα, από τη νέα ΕΕΥ απουσιάζει πλήρως η Μέση Εκπαίδευση, που δεν εκπροσωπείται από κανένα μέλος, σε αντίθεση με τη Δημοτική Εκπαίδευση, από την οποία προέρχονται δύο από τα πέντε μέλη της νέας Επιτροπής. Ο αποκλεισμός της Μέσης Εκπαίδευσης προσβάλλει τους 6.000 λειτουργούς της συγκεκριμένης βαθμίδας, από τους οποίους ο ΠτΔ δεν έκρινε κανέναν κατάλληλο για διορισμό στην ΕΕΥ.

Τέλος, συνεχίστηκε η πρακτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, του αποκλεισμού προσώπων που προέρχονται από το χώρο του εκπαιδευτικού συνδικαλισμού. Δεν αποδεχόμαστε τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών, πολλοί από τους οποίους είναι άριστοι γνώστες των εκπαιδευτικών θεμάτων και των διαδικασιών που ανήκουν στα καθήκοντα της ΕΕΥ, οι οποίοι, με βεβαιότητα, είναι καλύτεροι γνώστες του αντικειμένου της ΕΕΥ από τα περισσότερα μέλη που διορίστηκαν σήμερα.  

Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών θα παρακολουθούμε στενά τη λειτουργία και τα έργα της νέας ΕΕΥ και θα καταγγείλουμε κάθε αδικία απέναντι σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε συνάδελφο. Λαμβάνοντας υπόψη τον σχεδόν μονοκομματικό χαρακτήρα της ΕΕΥ, θα εξετάζουμε κάθε της ενέργεια ως προς το κριτήριο της αξιοκρατίας, δεδομένου ότι αναλαμβάνει ένα πρόσθετο και πολύ ευαίσθητο καθήκον, που είναι η εφαρμογή του νέου συστήματος διορισμού».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










133