Ολοήμερο σχολείο: Η εφαρμογή στην πράξη του εργασιακού μεσαίωνα στην εκπαίδευση


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΟΛΗ*

Ο δρόμος προς τη κόλαση πάντα είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις. Είπαν ότι το ολοήμερο σχολείο έγινε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας για  φύλαξη και εκπαίδευση των παιδιών τα απογεύματα. Όμως ο χρόνος λειτουργίας του είναι τόσο περιορισμένος, που ούτε τις ανάγκες τις κοινωνίας καλύπτει, ούτε  προσφέρει ικανοποιητικό χρόνο εργασίας στους ανέργους για αξιοπρεπείς απολαβές. Το προαιρετικό ολοήμερο σχολείο είναι η εφαρμογή στην πράξη της νεοφιλελεύθερης αρχής της μερικής, ευέλικτης και φτηνής εργασίας. Αυτό αποδεικνύεται από τα αδιάψευστα τεκμήρια που θα παρατεθούν κατωτέρω:

Το πρωινό σχολείο αρχίζει τη λειτουργία του στις αρχές του Σεπτέμβρη, όμως το προαιρετικό ολοήμερο ανοίγει τον Οκτώβρη. Το πρωινό σχολείο τελειώνει το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, ενώ το ολοήμερο είναι ήδη κλειστό στο τέλος του Μάη. Το πρωί τα παιδιά φοιτούν πέντε μέρες την εβδομάδα ενώ το απόγευμα μόνο τέσσερις. Συνολικά οι εργάσιμες μέρες του ολοήμερου σχολείου το 2013-2014 ήταν μόλις 114, δηλαδή πέντε πλήρεις μήνες το χρόνο. Σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας, κάθε αδιόριστος εργάστηκε το 2013-2014 μόλις  5 περιόδους ανά τετραήμερη εβδομάδα, δηλαδή συνολικά  142 περιόδους  από τις οποίες μόλις και μετά βίας μπορεί να κερδίσει € 3000 ετήσια μικτά. Αυτό αντιστοιχεί με μέσο μηνιαίο μισθό €375 για την περίοδο Οκτωβρίου -Μαΐου , ή μόλις €250 το μήνα για όλο το χρόνο. Το ποσό είναι ίσο μόλις με το 60% του ποσού που παίρνει λήπτης δημοσίου βοηθήματος χωρίς οικογένεια! Ακόμα και η διεύθυνση δημοτικής εκπαίδευσης αναγκάστηκε απρόθυμα να παραδεχθεί ότι οι περίοδοι στο ολοήμερο πρέπει να αυξηθούν από πέντε σε οκτώ για να μπορούν τουλάχιστον οι εργαζόμενοι να πληρώνουν τις εισφορές τους!

Ο πενιχρός μισθός των €375 πληρώνεται πάντα με καθυστέρηση. Δεν φτάνει όμως που το εισόδημα στο ολοήμερο είναι τόσο μικρό, το ΤΚΑ τους θεωρεί αυτοεργοδοτούμενους και τους επιβάλλει εισφορές επί τεκμαρτού εισοδήματος  €374,92 την εβδομάδα που αντιστοιχεί σε εισόδημα εκπαιδευτικού πλήρους απασχόλησης! Έτσι απαιτεί προπληρωμή  υπέρογκων εισφορών που αντιστοιχούν σε εισοδήματα που ο υποαπασχολούμενος εκπαιδευτικός δεν έχει. Μάλιστα  το ΤΚΑ απαιτεί τις εισφορές προκαταβολικά στην αρχή κάθε τριμήνου με απειλές για πρόστιμα και καταγγελίες, ενώ οι εκπαιδευτικοί πληρώνονται πάντα με καθυστέρηση. Απαιτούν εισφορές €711 το τρίμηνο που αποτελούν πέραν του 50% των πενιχρών απολαβών που ο εκπαιδευτικός περιμένει με καθυστέρηση να λάβει.  

Μπροστά στις δίκαιες διαμαρτυρίες, καλούν τους είλωτες της εκπαίδευσης να κάνουν ενστάσεις για να τους επιστρέψουν μέρος των χρημάτων που δεν έπρεπε κατ’ αρχήν ποτέ να τους πάρουν! Η γραφειοκρατία του ΤΚΑ εξετάζει τις ενστάσεις με το γνωστό ρυθμό της χελώνας, ενώ οι απλήρωτοι εκπαιδευτικοί δανείζονται χρήματα για να βάλουν βενζίνη στο αυτοκίνητο να παν σχολείο!

Οι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου δεν έχουν τίποτε από τα δικαιώματα των δασκάλων του πρωινού σχολείου. Δεν δικαιούνται άδειες ασθενείας, πληρωμένες αργίες ή άδεια αναπαύσεως. Βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα ακόμα και από τους υπαλλήλους των ξενοδοχείων του ιδιωτικού τομέα. Αυτοί, τουλάχιστον για τους χειμερινούς μήνες που τα ξενοδοχεία είναι κλειστά, παίρνουν επίδομα ανεργίας. Οι εκπαιδευτικοί του ολοήμερου πληρώνουν στο ΤΚΑ εισφορές 14,6% έναντι μόνο 7,8% που πληρώνουν οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα. Έχουν διπλάσιες εισφορές αλλά δεν δικαιούνται ούτε ταμείο προνοίας, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε  επίδομα ανεργίας.  

Ως ΑΚΙΔΑ ζητούμε:

  1. Να θεωρηθούν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο ολοήμερο ως μισθωτοί για να δικαιούνται επίδομα ανεργίας  τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνακόλουθα να μειωθεί το ποσοστό της εισφοράς τους από 14,6% σε 7,8%  όπως ισχύει για όλους τους μισθωτούς.
  2. Να θεσμοθετηθεί, με συγκεκριμένα διαφανή κριτήρια, το δικαίωμα των δασκάλων του ολοήμερου σχολείου για άδεια ασθενείας και  αναπαύσεως.
  3. Η διάρκεια του σχολικού έτους του προαιρετικού ολοήμερου σχολείου να εξομοιωθεί με τη διάρκεια λειτουργίας του πρωινού σχολείου, για να αυξηθούν οι πενιχρές απολαβές των συναδέλφων  σε αξιοπρεπή επίπεδα.
  4. Να ρυθμιστεί το θέμα της αναγνώρισης της υπηρεσίας στα ολοήμερα ως προϋπηρεσίας για σκοπούς διορισμού.

 Ας υψώσουμε το ανάστημα μας επιτέλους για να σταματήσουμε τη μηχανή του  κιμά που σαν οδοστρωτήρας συνθλίβει τα όνειρα των νέων μας! Ας δώσουμε ελπίδα και μέλλον στους νέους εκπαιδευτικούς!

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ Υπεύθυνος Τεκμηρίωσης

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










163