Οι αποχρώσεις της ελαφρότητας


ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΤΑΣΟΥ*

Ελαφρότητας με την οποία γίνονται αλλαγές και λαμβάνονται αποφάσεις για την  δημόσια εκπαίδευση από ανθρώπους που δεν έχουν επαφή με τα σχολεία και την καθημερινότητα τους. Ελαφρότητας, επίσης, με την οποία αντιμετωπίζονται από τους εκπαιδευτικούς τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στα σχολεία και στους μαθητές, δίνοντας με αυτό τον τρόπο άλλοθι στους χειρισμούς του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλούν δηλώσεις, όπως αυτή που ακολουθεί, που φανερώνουν πως αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις δεν αφουγκράζονται καθόλου τις ανησυχίες των εκπαιδευτικών : «…Τα νομοθετήματα έρχονται να εκσυγχρονίσουν το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας του δημοσίου σχολείου, με τρόπο ώστε να αυξάνεται η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα της διοίκησης της σχολικής μονάδας, να βελτιώνεται το μαθησιακό κλίμα και τα μαθησιακά αποτελέσματα, και να καλλιεργείται ο αλληλοσεβασμός, η αυτοπειθαρχία και η υπευθυνότητα του μαθητή, και η θετική στάση του προς το σχολείο…» (www.paideia-news.com, 2017-02-14 14:22:03).

Οι κατευθύνσεις στο  ΝΩΠ -Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των μαθητών με αποτέλεσμα, είτε  να δημιουργούνται τμήματα με πολύ μικρό αριθμό μαθητών  σε μορφή φροντιστηρίου (6-8  μαθητές), είτε πολύ μεγάλα ( 23-25 μαθητές),  με τους μαθητές να συνωστίζονται σε μόνο τρείς από  τις έξι κατευθύνσεις. Στα μικρά σχολεία,  οι προσωπικές επιλογές των μαθητών δεν λειτουργούν,  γιατί καθορίζονται από την επιλογή της πλειοψηφίας.

Με το ΝΩΠ, θα έπρεπε να είχε αλλάξει και το πρόγραμμα των «αλλόγλωσσων», αφού πλέον οι μαθητές κατανέμονται σε τμήματα σύμφωνα με την ΟΜΠ-Ομάδα Προσανατολισμού στην Α΄ λυκείου, ή την Κατεύθυνση Σπουδών στη Β΄ λυκείου.  Τίποτε δεν άλλαξε (εκτός  από το όνομα, τώρα ονομάζονται «παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία»), έτσι τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να βγαίνουν από εξεταζόμενα μαθήματα, για να παρακολουθούν  τις 4 ώρες Ελληνικά  που προσφέρονται για όλους,  ανεξάρτητα τάξης, επιπέδου γνώσης της γλώσσας (κάποιοι δεν μιλούν ούτε ελληνικά, ούτε αγγλικά) και άλλων ανομοιοτήτων!

Οι «ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ», πέραν από τις ασάφειες που περιέχουν, ουσιαστικά πολύ λίγα  αλλάζουν  και κυρίως τον τρόπο χειρισμού των απουσιών, ο αριθμός των οποίων μειώνεται αισθητά.Αντί να διερευνηθεί,γιατί  οι μαθητές απουσιάζουν τόσο εύκολα από το σχολείο  και να παρθούν εκείνα τα μέτρα που να τους κρατούν  στο σχολείο  και στα μαθήματα ευχάριστα και δημιουργικά, μειώθηκαν οι  απουσίες. Τελικά ποιος είναι ο στόχος;  Να  μορφώσουμε και να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μέσα σε ένα ευχάριστο και δημιουργικό περιβάλλον ή να τους αφήνουμε αβοήθητους σε μια πορεία χωρίς προσανατολισμό; Υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως με το να κρατούμε με το ζόρι τους μαθητές στις  τάξεις θα μάθουν; Όχι μόνο δεν θα μάθουν, αλλά  θα παρενοχλούν και τους υπόλοιπους.  Επιπρόσθετα, η μεταφορά των Ανεξετάσεων τον Ιούνιο, τους αφαιρεί  το περιθώριο χρόνου μέσα στο οποίο θα μπορούσαν, όσοι το ήθελαν, να επανορθώσουν  και να μελετήσουν.  Αναμένεται  πως, με την νέα ρύθμιση,  ο αριθμός των μαθητών που θα παραπέμπονται και  θα παραμένουν στάσιμοι από απουσίες θα αυξηθεί σημαντικά.

Αυτοί οι μαθητές, που θα παραπέμπονται από απουσίες, υποχρεούνται να παρακαθίσουν σε ανεξέταση στα εξεταζόμενα μαθήματα  ( 4μαθήματα  στην Α΄ και 5 μαθήματα στη Β΄ λυκείου) και σε όσα άλλα μαθήματα αποφασίσει ο Καθηγητικός Σύλλογος.  Οι οδηγίες του υπουργείου για την «Υποστηρικτική Διδασκαλία» τον Ιούνιο  αναφέρουν:  «…Για τα εξεταζόμενα μαθήματα θα παρέχονται τουλάχιστον δύο περίοδοι διδασκαλίας τουμαθήματος ημερησίως, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος Για τα μη εξεταζόμεναμαθήματα θα παρέχεται τουλάχιστον μια περίοδος ημερησίως καθ’ όλη τη διάρκεια τουπρογράμματος …».  Με τη δική μας αριθμητική κάτι  δεν βγαίνει: 5 εξεταζόμενα  x 2 περίοδοι  = 10 περίοδοι ημερησίως μάθημα, σεπαιδιά που δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν  κάτω από κανονικές συνθήκες , πόσο μάλλον στη ζέστη του Ιουνίου.

Χάριν της «ΕΓΚΑΙΡΗΣ  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ», η οποία ας σημειωθεί ανατρέπεται από πρόνοιες των Νέων κανονισμών, μεταφέρθηκαν οι Ανεξετάσεις τον Ιούνιο,  εις βάρος μερίδας μαθητών και εις βάρος  των καθηγητών και της ομαλής λειτουργίας των σχολείων.  Μερίδα μαθητών θα αναγκάζεται να παρακαθίσει σε εξετάσεις  σε 4, 5 ή και περισσότερα μαθήματα στο τέλος Ιουνίου. Ειδικότητες  που έχουν ένα καθηγητή ανά σχολείο αναγκάζονται σε ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα τον Ιούνιο, αφού θα έχουν να ετοιμάσουν μέχρι και οκτώ (8) εξεταστικά  δοκίμια, να διορθώσουν μεγάλο αριθμό γραπτών, να κάνουν επιτηρήσεις σε στηρίξεις, να κάνουν μαθήματα σε παραπεμπόμενους, να ετοιμάζουν απολυτήρια, να ετοιμάζουν το φάκελο επιτευγμάτων των μαθητών , κλπ.

Το «ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ»έχει μπει σε περιπέτειες πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται.  Η διάρκεια ζωής του δεν  προβλέπεται να είναι μεγάλη και η προσφορά του καθόλου ουσιαστική.  Θα μπορούσε το πρόβλημα των καταλόγων να λυθεί, αν εφαρμόζονταν αυστηρά οι πρόνοιες της προυπηρεσιακής  κατάρτισης και της δίχρονης δοκιμασίας στην έδρα. Οι εξετάσεις δεν επιλέγουν τους ικανότερους, αλλά ούτε απορρίπτουν τους ακατάλληλους, τους οποίους το υπουργείο θα αδυνατεί να απομακρύνει, αφού οι σχετικές διαδικασίες είναι δαιδαλώδεις.

Καλή Ανάσταση.

*Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










135