Καταγγελία στα δικαστήρια του ΥΠΠ για παράβαση της σύμβασης 135 του ΟΗΕ


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*  

Η ΠΟΕΔ θα πρέπει να ενεργοποιήσει το νομικό της σύμβουλο και να καταθέσει καταγγελία εις βάρος του ΥΠΠ για καταπάτηση του  περί της Σύμβασης περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων (Κυρωτικού) Νόμου του 1995. Αν κριθεί σκόπιμο από το νομικό μας σύμβουλο να σταλεί πρώτα προειδοποιητική επιστολή στο ΥΠΠ με την οποία να προειδοποιείται για νομικά μέτρα αν δεν αποκατασταθούν οι διευκολύνσεις εντός τακτού διαστήματος. Περεταίρω καταγγελίες πρέπει να γίνουν στην Επίτροπό Διοίκησης, στην ΕTUCE, στη Δ.Ο.Ε  και  σε όλα τα διεθνή νομικά ή θεσμικά βήματα.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση της απαλλαγής διδακτικού χρόνου αντιβαίνει  στη σύμβαση 135 της Δ.Ο.Ε¹. που έχει επικυρώσει η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον «περί της Σύμβασης² περί των Αντιπροσώπων των Εργαζομένων (Κυρωτικός) Νόμο του 1995 [ Αριθμός 30(ΙΙΙ) του 1995 ].

Με τις μεταθέσεις της 18ης Ιουλίου του 2018, όχι μόνο έχει σταματήσει η παροχή διευκολύνσεων στους εκλεγμένους αντιπροσώπους της ΠΟΕΔ αλλά αυτοί έχουν διασκορπιστεί στα τέσσερα άκρα της Κύπρου για να είναι αδύνατη η λειτουργία  του Διοικητικού Συμβουλίου και της γραμματείας της Οργάνωσης. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αποτελεί κατάφορη παραβίαση της Σύμβασης του 1971, είναι παράνομη  και ελέγχεται νομικά.

Παράρτημα  

Η Σύμβαση 135 της Δ.Ο.Ε. κατοχυρώνει το δικαίωμα των εκπροσώπων των εργαζομένων να τυγχάνουν  προστασίας και διευκολύνσεων από τον εργοδότη τους για να επιτελούν το έργο τους. Το άρθρο 2 του κυρωτικού Ν. 30 (ΙΙΙ)/1995 επί λέξει αναφέρει:

2.1 Θα πρέπει να παρέχονται στους αντιπροσώπους των εργαζομένων τέτοιες διευκολύνσεις μέσα στην επιχείρηση, όπως θα ήθελε κριθεί κατάλληλο, για να υποβοηθούνται στην ταχεία και αποτελεσματική εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

2.2. Προς τούτο θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του συστήματος των βιομηχανικών σχέσεων της χώρας καθώς και οι ανάγκες, το μέγεθος και οι δυνατότητες της ενδιαφερόμενης επιχείρησης.

Σημειώσεις

  1. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) είναι η ειδικευμένη οργάνωση του ΟΗΕ που επιδιώκει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Καθορίζει τα διεθνή πρότυπα εργασίας με τη μορφή συμβάσεων και συστάσεων οι οποίες ορίζουν τα ελάχιστα δικαιώματα των εργαζομένων. Κάθε Κράτος-μέλος της ILO είναι υποχρεωμένο μέσα σε 18 μήνες από τη θεσμοθέτηση μιας σύμβασης από την ILO να την εντάξει στην εγχώρια νομοθεσία της.
  2. Η Περί των Αντιπροσώπων των εργαζομένων Σύμβαση της Δ.Ο.Ε. / ΟΗΕ του 1971

    *Μέλος Δ.Σ. ΑΚΙΔΑ 2017-2020



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










113