Μαθήματα σκιώδους εργασίας στο Debrecen της Ουγγαρίας για το Δημοτικό Π. Πολεμιδιών Καρμιώτισσας


Την όγδοή του κινητικότητα στο Debrecen, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, με σκοπό την παρακολούθηση μαθημάτων σκιώδους εργασίας. Το Ευρωπαϊκό έργο με θέμα «Δημιουργώντας ένα Σύγχρονο, Συμπεριληπτικό, Αειφόρο, Χαρούμενο Σχολείο», στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ KA1 ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2023 και ολοκληρώνεται με το τέλος της προγραμματισμένης περιόδου το 2024.

Από τις 8-12 Απριλίου 2024, οι εκπαιδευτικοί Αγαπίου Έλενα και Ιωάννου Γιάννα, σε ρόλο εκπαιδευόμενων, επισκέφτηκαν το Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény και παρακολούθησαν μαθήματα σε τάξεις παιδιών ηλικίας 10-14 ετών.

Στο σημείο αυτό, ακολουθεί μια σύντομη σύνοψη από την εκπαιδευτική μας εμπειρία.

Τα μαθήματα που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε,  μας άφησαν μία εξαιρετική εικόνα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, αλλά μας προκάλεσαν και ιδιαίτερη εντύπωση, για τον τρόπο που οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν τα παιδιά σε ένα πανέμορφο περιβάλλον κοντά στη φύση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας σε όλα τα μαθήματα. Άξιο αναφοράς είναι το πόσο πειθαρχημένα, ευγενέστατα και χαρούμενα προσέρχονται τα παιδιά στο σχολείο.

Στο συγκεκριμένο σχολείο τα παιδιά ασχολούνται με καλλιτεχνικής κυρίως φύσεως μαθήματα (Μουσική-Θέατρο-Τέχνη), κάτι το οποίο αγαπούν πάρα πολύ. Στο καλωσόρισμα του σχολείου είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εκδήλωση με χορό, μουσική, κίνηση, δραματοποίηση και τραγούδι.

Κατά τη διάρκεια της σκιώδους εργασίας μας, παρακολουθήσαμε διάφορες εκπαιδευτικές μεθόδους στα εξής μαθήματα: Μαθηματικά, Επιστήμη, Αγγλικά, Τέχνη, Μουσική, Γυμναστική, Θρησκευτικά, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Ιστορία και Γεωγραφία.  Οι τάξεις είναι μικτής ικανότητας μαθητών με μέγιστο αριθμό μέχρι και τα 32 παιδιά. Στο σύνολο των 550 μαθητών, 100 παιδιά είναι παιδιά ειδικών ικανοτήτων, τα οποία εντάσσονται εξ’ ολοκλήρου στις τάξεις. Αναφορικά με τη σύνθεση μαθητών στις  τάξεις, αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστοι μαθητές αντιστοιχούν σε μεταναστευτική βιογραφία.

Εντύπωση μας έκανε το «εστιατόριο» που σερβίρει στα παιδιά το μεσημεριανό τους. Τα  παιδιά κάτω των 10 ετών σχολνάνε στις 16:30, ενώ τα πιο μεγάλα παιδιά στις 14:30. Ο πρώτος κύκλος στον πάνω όροφο του σχολείου, διαθέτει στους διαδρόμους ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου τα παιδιά βγάζουν τα παπούτσια και βάζουν άλλα καθαρά, προτού μπουν στην τάξη. Ακόμη, κάτι άλλο που έχει παρατηρηθεί είναι ότι αφήνουν και τις βαλίτσες τους έξω από την τάξη,  παίρνοντας  μαζί τους, μόνο τα απαραίτητα βιβλία και τετράδια της ημέρας. Τα τετράδιά τους τα αγοράζουν τα ίδια τα παιδιά με δικά τους έξοδα. Η κατ’ οίκον εργασία των μικρότερων παιδιών ολοκληρώνεται στο σχολείο, ενώ μέχρι τη Δ’ τάξη οι βασικοί εκπαιδευτικοί τάξης είναι δύο.

Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής μας συμμετοχής και παρακολουθώντας αυτά τα μαθήματα, κρατήσαμε πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές, τις οποίες θα μπορούσαμε και εμείς να μεταφέρουμε στους συνάδελφους εκπαιδευτικούς και  να εντάξουμε στα σχολεία και τις τάξεις μας,  ενώ θεωρούμε ότι μας ωφέλησαν τα μέγιστα ως προς την εκπαιδευτική μας πορεία. Γνωρίσαμε εναλλακτικούς και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης μαθημάτων στα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκουμε. Είδαμε πρακτικά πώς χρησιμοποιούνται σε κάθε μάθημα λογισμικά εργαλεία (αβίαστα) από κάθε μαθητή και πόσο θετικά ανταποκρίνονται στη χρήση τους. Να σημειωθεί επίσης, ότι όλες οι τάξεις διαθέτουν διαδραστικούς πίνακες και η χρήση κινητού από τους μαθητές επιτρέπεται για σκοπούς μαθημάτων. Παρακολουθήσαμε τους Ουγγαρέζους εκπαιδευτικούς να ενσωματώνουν τη χρήση τεχνολογίας, να διαφοροποιούν την εργασία των μαθητών τους σε μικτές ομάδες, να προάγουν τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα πετυχαίνοντας τους στόχους τους και κρατώντας τα παιδιά χαμογελαστά και σε εγρήγορση.

Με τους συναδέλφους ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε συζητήσεις μετά από κάθε μάθημα καθώς συγκρίναμε τα δύο εκπαιδευτικά συστήματα. Κοινός στόχος και όραμά μας, η δημιουργία ενός χαρούμενου, αειφόρου, συμπεριληπτικού και δημιουργικού σχολείου.

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μας επίσκεψης, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη του Debrecen με την καταπράσινη φυσική ομορφιά του, την πολιτιστική του κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.

Η εβδομάδα παρακολούθησης σκιώδους εργασίας κύλησε όμορφα δημιουργώντας μας όμορφες εντυπώσεις και εμπλουτίζοντας τις εκπαιδευτικές μας γνώσεις. Οι καλές πρακτικές που αποκομίσαμε θα γίνουν διάχυση στο προσωπικό του σχολείου μας, με στόχο να βοηθήσουν περισσότερο τους μαθητές μας. Η ευκαιρία που είχαμε ήταν μοναδική και ωφέλιμη για το επαγγελματικό αλλά και προσωπικό μας προφίλ.

Αγαπίου Έλενα, Εκπαιδευτικός Δημοτικής

Ιωάννου Γιάννα, Εκπαιδευτικός Δημοτικής

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










504