Κ.Πετρίδης:Το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο δεν θα επιτρέπει εκτροχιασμό των δημ. οικονομικών


Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σε έκτακτη συνεδρίαση, η συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας. Στη σημερινή συνεδρίαση συζητήθηκε το νομοσχέδιο που αφορά το κρατικό μισθολόγιο.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών θα συνεχίσει και την ερχόμενη εβδομάδα τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Άγγελος Βότσης, είπε ότι η βασική πρόνοια του νομοσχεδίου που αφορά το κρατικό μισθολόγιο είναι ότι συνδέει τις προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με μία οροφή σε συνάρτηση με το ύψος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι, πλην της ΟΕΒ, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους, όχι τόσο με τη λογική ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, αλλά κυρίως με τη διαφωνία τους ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με νομοθετική ρύθμιση. Θεωρούν ότι στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι μέχρι τώρα έχουν αποδείξει ότι μπορούν να κινούνται σε λογικά επίπεδα και διαφωνούν με την πρόταση της Κυβέρνησης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την ερχόμενη εβδομάδα με την συζήτηση των άλλων δύο εναπομείναντων νομοσχεδίων ώστε να έχουμε γενική άποψη και παρουσίαση και των έξι νομοσχεδίων για να δούμε ποια από αυτά ή αν όλα ή μερικά μπορούν να οδηγηθούν στην Ολομέλεια πριν τη λήξη της παρούσας Βουλής», πρόσθεσε.
Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι το νομοσχέδιο για το κρατικό μισθολόγιο είναι αυτό που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, ούτως ώστε το κράτος να μπορέσει να προχωρήσει στο σχεδιασμό του για τερματισμό της έκτακτης εισφοράς που αφορά και τους ιδιώτες και τους δημόσιους υπαλλήλους για άλλες φοροελαφρύνσεις, αλλά και για την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού αναπτυξιακού.
«Είναι ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο που δεν θα επιτρέπει πλέον τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών ή τα λάθη του παρελθόντος. Αποτελεί σεβασμός στο φορολογούμενο. Ελπίζουμε να ψηφιστεί σύντομα. Έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ευελπιστώ ότι θα κλείσουμε και αυτό το σημαντικό μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο σύντομα», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι φαίνεται τα πλείστα κόμματα να διαφωνούν, ο κ. Πετρίδης είπε ότι δεν έχει διαφανεί στη συζήτηση διαφωνία πλείστων των κομμάτων, αντίθετα έγινε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση.
«Κάποιες από τις αντιδράσεις των συντεχνιών είναι αναμενόμενες. Έγινε ένας διεξοδικός διάλογος, έχουν ενημερωθεί πλήρως. Για την Κυβέρνηση, για τους εργαζόμενους όλης της κοινωνίας, του ιδιωτικού τομέα και τους δημόσιους υπαλλήλους είναι κάτι το πολύ σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο. Διασφαλίζει τα κεκτημένα σε ένα μεγάλο βαθμό. Αυτό το νομοσχέδιο, δηλαδή, διασφαλίζει τα κεκτημένα, τις προσαυξήσεις, την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή των δημοσίων υπαλλήλων. Βάζει μια τάξη όσον αφορά τις ανεξέλεγκτες προσλήψεις, βάζει μια τάξη όσων φορά τις ανεξέλεγκτες αναβαθμίσεις κλιμάκων, ή μια ανεξέλεγκτη επιδοματική πολιτική, η οποία είχε οδηγήσει σε εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών στο παρελθόν, και διασφαλίζει ότι δεν θα φορολογείται επιπλέον ο φορολογούμενος, απλώς για να δίνει τροφή σε ένα μεγάλο κρατικό μισθολόγιο - που σας θυμίζω ότι είχε φτάσει να είναι το πρώτο στην ευρωζώνη- χωρίς καν παρέχονται από το δημόσιο οι υπηρεσίες αντίστοιχες άλλων χωρών», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει ένα περιορισμένης έκτασης διάλογο με τη ΠΑΣΥΔΥ, τη ΣΕΚ και την ΠΕΟ, παραγνωρίζοντας κλάδους όπως είναι τα σώματα ασφαλείας, η εθνική φρουρά οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι εκπαιδευτικοί, χιλιάδες εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια κάθετη διαφωνία με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του μισθολογίου από όλους τους εταίρους πλην των εργοδοτών.
«Ανεξάρτητα από όποια πολιτική χροιά υπάρχει πίσω από κάθε φορέα και εταίρο. Είναι ηλίου φαεινότερο πως δύσκολα θα βρεθεί Κοινοβούλιο το οποίο να δώσει τύχη σε τέτοια νομοθετήματα με τέτοια κάθετη διαφωνία. Θα συνεχιστεί βέβαια η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών και να δούμε πώς θα προχωρήσει και ποια τύχη θα έχουν αυτά τα νομοθετήματα. Είναι όμως καιρός η Κυβέρνηση επιτέλους να σταματήσει την ταλαιπωρία που επιφέρει σε χιλιάδες εργαζόμενους και σε άλλους θεσμούς με τον τρόπο που ενεργεί, ετοιμάζοντας κατά την άποψη της νομοθετήματα τα οποία έχουν τόσο σημαντική χροιά για χιλιάδες ανθρώπους. Υπάρχει κάθετη διαφωνία από όλους», ανέφερε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι άξιον απορίας πώς η Κυβέρνηση, αλλά και η πλειοψηφία της Βουλής θέλει να ολοκληρώσει τη μελέτη των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία πριν από την ολοκλήρωση της θητείας αυτής της Βουλής, όταν όλοι, μα όλοι, οι εμπλεκόμενοι φορείς πλην των εργοδοτών έχουν διαφωνήσει με την ουσία και το γράμμα των νομοσχεδίων.
«Εμείς θεωρούμε ότι η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης στο πόδι και με προχειρότητες δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχουν περιθώρια περισσότερης συζήτησης. Κακώς η Κυβέρνηση έχει κηρύξει λήξη του διαλόγου. Καλούμε όλες τις πλευρές να επανέλθουν στο διάλογο για να μπορέσει να υιοθετηθεί και να έρθει ενώπιον της Βουλής μια συμφωνημένη πρόταση για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας. Να σημειώσω με έμφαση και προβληματισμό το παράδοξο η Κυβέρνηση να πανηγυρίζει για έξοδο από το μνημόνιο και την ίδια ώρα να προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν μέτρα περιορισμού του κρατικού μισθολογίου υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε τα κατασταλτικά μέτρα ενός καινούργιου μνημονίου. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξέλθει του μνημονίου και να κινδυνεύουμε από δεύτερο μνημόνιο; Είναι μια απορία την οποία δεν μπόρεσε να λύσει ο Υφυπουργός», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189