Έξοδα Φιλοξενίας και Ταμείο Διευθυντή


TΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης(ΔΔΕ) είναι απολύτως σαφής: Απαγορεύεται η χρήση του Ταμείου Διευθυντή για αγορά δώρων, κεραστικών και ανθοδέσμων για διάφορες εκδηλώσεις και καλεσμένους¹.  Επίσης η ΔΔΕ απαγορεύει στους διευθυντές να ζητούν από τους Συνδέσμους Γονέων χρήματα για διάφορα μικροέξοδα². Προφανώς λοιπόν ούτε ο Σύνδεσμος Γονέων επιτρέπεται να είναι ο χρηματοδότης των εξόδων παραστάσεως και φιλοξενίας.  Από την άλλη οι Σχολικές Εφορείες, λόγω των περικοπών που επέφερε στους προϋπολογισμούς τους  η οικονομική κρίση, γίνονται όλο και πιο φειδωλές στην χρηματοδότηση εξόδων παραστάσεως και φιλοξενίας.

Συμπερασματικά: Η ΔΔΕ μας λέει από ποιες πηγές απαγορεύεται να χρηματοδοτούμε έξοδα φιλοξενίας,  αλλά δεν μας λέει από πού να τα χρηματοδοτούμε.  Έτσι εμμέσως πλην σαφώς παροτρύνονται οι εκπαιδευτικοί να χρηματοδοτούν εξ ιδίων πόρων αυτές τις δαπάνες. Από την άλλη η ΔΔΕ  μας λέει ότι το σχολείο πρέπει να είναι ανοικτό προς την κοινωνία. Προφανώς λοιπόν διάφοροι μπαινοβγαίνουν στα σχολεία όπως συγγραφείς, ειδικοί  επαγγελματίες που μιλούν στα παιδιά,  υπηρεσιακοί παράγοντες, επιμορφωτές, οργανωτές σεμιναρίων  κλπ.  Η στοιχειώδης ευγένεια επιτάσσει όπως παράσχεις στους ανωτέρω ένα ρόφημα, ένα κεραστικό. Αν ένας συγγραφέας κάνει δωρεάν ομιλία θα του προσφέρεις μια ανθοδέσμη. Αν επισκεφθείς ένα ηρώο θα καταθέσεις ένα στεφάνι. Αν ένα παιδάκι δεν φέρει φαγητό από το σπίτι λόγω αμέλειας των γονιών του ή άλλου λόγου η δασκάλα θα του δώσει κάτι να φάει.  Όλα αυτά τα έξοδα, εφόσον δεν υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια,  καλύπτονται  κατά κύριο λόγω από το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς. Προσωπικά υπολογίζω ότι το κονδύλι φιλοξενίας που δαπανώ  εξ’ ιδίων ανέρχεται σε €15 - €20 το μήνα κατά μέσο όρο.

Η ΔΔΕ πρέπει να μας πει από πού να δαπανούνται τα έξοδα φιλοξενίας. Ένα κονδύλι  €100 - €200 κατά σχολικό έτος πρέπει να παρέχεται στη διεύθυνση του σχολείου για κάλυψη αυτών των εξόδων, φυσικά με τις δέουσες αποδείξεις.

Σημειώσεις-Αποσπάσματα από τη βασική εγκύκλιο

  1. Ypp4418, 3/8/2016,   αρ. φακ. 7.11.09/15, 5.13.04.3,  Γενικές Οδηγίες, σελ. 44-45

«Υπενθυμίζεται ότι δαπάνες, για αγορά δώρων,  κεραστικών  και ανθοδεσμών για διάφορες εκδηλώσεις και καλεσμένους, …. εξακολουθούν να μην μπορούν να καλυφθούν από το Ταμείο Διευθυντή. Το Ταμείο Διευθυντή θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για τους σκοπούς που αναφέρονται στους περί Σχολικών Εφορειών Νόμους». Σ. 44

«Είναι ιδιαίτερα λυπηρή η διαπίστωση ότι, παρά τη σωρεία εγκυκλίων που στάλθηκαν για το Ταμείο Διευθυντή, πολλοί Διευθυντές εξακολουθείτε να παραβαίνετε τη νομοθεσία, αφού προβαίνετε σε αγορές που δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες που αναγράφονται στον νόμο ή στις σχετικές εγκυκλίους, όπως είναι, για παράδειγμα, η αγορά δώρων, βραβείων, κεραστικών, ενθυμίων. Σ. 45

  1. Ypp4418, 3/8/2016,   αρ. φακ. 7.11.09/15, 5.13.04.3,  Γενικές Οδηγίες, σελ. 47

«39. Δωρεές - Χορηγίες - Εισφορές - Κληροδοτήματα

Η Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης κατά τα τελευταία χρόνια γίνεται δέκτης παραπόνων, από Ομοσπονδίες Συνδέσμων Γονέων ή Συνδέσμους Γονέων και Κηδεμόνων, ότι κάποια σχολεία ζητούν από αυτές/ούς, ….να τους αγοράσουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπροβολείς ή να τους παραχωρήσουν μικρό ταμείο για διάφορα μικροέξοδα κ.λπ. Είναι κατανοητό ότι αυτό γίνεται λόγω του υπερβολικού ενδιαφέροντος και της έγνοιας σας να προσφέρετε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση στους μαθητές σας και σεβόμαστε τις ανάγκες των σχολείων. Πέραν τούτου, όμως, το διευθυντικό και το διδακτικό προσωπικό πρέπει να μεριμνάτε για την απαιτούμενη, για τα σημερινά δεδομένα, οικονομική περισυλλογή και να αρκείστε με τα υλικά που έχετε στη διάθεσή σας, γι’ αυτό και δεν πρέπει να επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά».

*ΒΓΓ ΑΚΙΔΑ 2014-20117

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










465