Άρχισαν οι εργασίες 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Euromath and Euroscience 2019 και Astucon 2019


Συμμετέχουν πέραν των 350 μαθητών και μαθητριών από 24 διαφορετικές χώρες

Με τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο ξενοδοχείο ALIATHON άρχισαν οι εργασίες του 11ου Διεθνούς Συνεδρίου Euromath and Euroscience 2019 και Astucon 2019.

Η διοργάνωση του συνεδρίου θα διαρκέσει μέχρι και τις 17 Μαρτίου και σ’ αυτό συμμετέχουν πέραν των 350 μαθητών και μαθητριών από 24 διαφορετικές χώρες.  Οι μαθητές προέρχονται κυρίως από τη Μέση Εκπαίδευση, με τον μικρότερο μαθητή να είναι 10 ετών.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρος Κώστα Χαμπιαούρη και του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος.

H εναρκτήρια τελετή άνοιξε με ένα ευχάριστο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με σαξόφωνα από το Μουσικό Σχολείο Πάφου. Στη συνέχεια διαβάστηκε χαιρετισμός του υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού δρ. Κώστα Χαμπιαούρη και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας,  καθηγητή Volker Mehrmann. Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο κ. Γρηγόρης Μακρίδης πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας Κύπρου και πρόεδρος του ιδρύματος «Θαλής» και ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος.

Ακολούθησε ομιλία  από τη δρα Δέσπω Φάττα Κάσσινου με θέμα  «The role of chemistry, biology & process engineering in the fight against microcontaminants present in the urban water cycle».

Μιλώντας στο Paideia News ο καθηγητής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Γρηγόρης Μακρίδης τόνισε ότι το συνέδριο αυτό ίσως να είναι και το μοναδικό που οργανώνεται για μαθητές σχολείου.

Ξεκίνησε το 2009 με  πρωτοβουλία της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας και του Ιδρύματος «Θαλής. Κατά την πρώτη διοργάνωση, ο αριθμός των  μαθητών από τον διεθνή χώρο, μόλις που άγγιξε τους 42 ενώ κατά στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 450 μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους.

Το συνέδριο σύμφωνα με τον δρα Μακρίδη, διοργανώνεται σε διάφορες χώρες του κόσμου και κάθε πέντε χρόνια στην Κύπρο.  Πέρσι τη μεγάλη αυτή διοργάνωση φιλοξένησε η Πολωνία ενώ τον επόμενο χρόνο κάποια άλλη χώρα.

«Μέσα από την διοργάνωση του συνεδρίου δίνεται η ευκαιρία στους μαθητές του σχολείου από ηλικίας 9 μέχρι 18 να κάνουν τις παρουσιάσεις τους, όπως οι ενήλικες στα διάφορα συνέδρια. Ταυτόχρονα με το συνέδριο οργανώνονται οχτώ διαγωνισμοί, γνωστοί Mathfactor και  Math & Science Theater. Επίσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνεται έκθεση σχεδιασμού Πόστερ για μαθηματικά και επιστήμες που αξιολογούνται από επιτροπή κριτών. Οι παρουσιάσεις επίσης που γίνονται από μαθητές είτε στα μαθηματικά είτε στις επιστήμες αξιολογούνται και βραβεύονται οι καλύτερες»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής των συνέδρων στην Πάφο διοργανώνεται μια βραδιά αφιερωμένη σ αυτούς δίνοντας έτσι την ευκαιρία να γνωριστούν καλύτερα οι μαθητές μεταξύ τους. Μια γιορτή επικοινωνίας, γνώσης, μαθηματικών και επιστημών μεταξύ μαθητών και καθηγητών.

Στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου οργανώνονται και διάφορα εργαστήρια από καθηγητές και άλλους ειδικούς προς τους μαθητές  δίνοντας τους την ευκαιρία να πάρουν από το συνέδριο περισσότερες γνώσεις.

ΜΗΛΙΤΣΑ ΠΟΛΕΜΙΤΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










381