Το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλου παρουσίασε το θεατρικό έργο «Γαλάζια Φάλαινα»


Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής μας πατρίδας, το Λύκειο Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλου, παρουσίασε το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2024, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, το θεατρικό έργο «Γαλάζια Φάλαινα», της Ρήνας Κατσελλή. Η παράσταση εντασσόταν σε μια σειρά από δράσεις που πραγματοποιούνται στο Σχολείο κατά τη φετινή σχολική χρονιά, στο πλαίσιο του διαχρονικού στόχου που θέτει το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι».

Το θεατρικό έργο βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της αείμνηστης Ρήνας Κατσελλή «Γαλάζια Φάλαινα», που πήρε το Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος το 1978 και το Βραβείο Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου το 1979. Η επιλογή του συγκεκριμένου θεατρικού έργου, είχε στόχο να ξυπνήσει μνήμες και να παρουσιάσει στη νέα γενιά, με παραστατικό τρόπο τα βιώματα των Κυπρίων το 1974, τη φτώχεια και την προσφυγιά. Η υπόθεση αφορά την καθημερινότητα μιας εκτοπισμένης οικογένειας από την Κερύνεια, τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εισβολή. Ένα άδειο διαμέρισμα, ο καταυλισμός, η απόφαση του «Ξεριζωμένου Έλληνα Κύπριου» να ξενιτευτεί. Όταν στη συνέχεια αποκτά λίγα χρήματα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το αίσθημα της ματαίωσης κάθε ηθικής αξίας και ελπίδας για το μέλλον. Ο πόνος του γίνεται αβάστακτος, όταν βλέπει αγαπημένα του πρόσωπα να ξενιτεύονται, μη αντέχοντας τις υλικές και ψυχικές πιέσεις. Το έργο, παρόλα τα τραγικά γεγονότα που στιγμάτισαν τις ψυχές των προσφύγων, αφήνει στο τέλος ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα Στροβόλουπου συμμετείχαν, αφιέρωσαν πολύ χρόνο και δούλεψαν με επαγγελματισμό και φιλότιμο, για την ευόδωση της παράστασης. Ζυμώθηκαν μέσα σ΄ ένα μαγικό ταξίδι, από την πρώτη ανάγνωση του κειμένου μέχρι τη μυσταγωγία της σκηνής. Όσοι και όσες έλαβαν μέρος ομολογούν ότι κέρδισαν μια εμπειρία ζωής. Κέρδισαν αυτοπεποίθηση, γνώσεις, ομαδικότητα, καλλιέργεια ψυχική και πνευματική. Έμαθαν την άλλη πλευρά των πραγμάτων, αυτήν που βρίσκεται πέρα από τα βιβλία και τη σχολική πράξη.   Στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο, υποδυόμενοι τους ρόλους τους, συγκίνησαν τους θεατές εισπράττοντας το πιο ζεστό χειροκρότημα. Επιβραβεύτηκε η ομαδικότητα και η συλλογική δημιουργία, ο ευγενής και παραγωγικός μόχθος. Την εμπειρία αυτή θα έχουν μέσα τους ως περιουσία που δεν ξοδεύεται.

Έλαβαν μέρος οι ακόλουθοι μαθητές και μαθήτριες:

Κεττένης Κύρος Γ11: Ξεριζωμένος Έλληνας Κύπριος

Βαρνάβα Παναγιώτα Γ33: Συντρόφισσα

Παπασωφρονίου Παναγιώτης Γ33: Κωστής

Κυπριανίδη Δέσποινα Β52: Ελένη

Κωνσταντίνου Είρα Γ61: Κούλλα/Επισκέπτρια Έκθεσης

Νικολάου Πέτρος Β32: Ιδιοκτήτης Πολυκατοικίας / Γιατρός / Γείτος

Χατζηκωνσταντίνου Λυδία Α23: Γυναίκα Καταυλισμού / Κουμέρα / Κερυνιώτισσα Νικολάου Ελένη Α22: Χρυστάλλα /Ελπίδα

Ξενοφώντος Ιωάννα Β52: Στετέ / Αντιγόνη

Κοφτερός Κωνσταντίνος Γ32: Άντρας Καταυλισμού/Καλλιτέχνης

Μακρής Ορέστης Β52: Επισκέπτης Έκθεσης

Συντελεστές:

Διασκευή/Σκηνοθεσία: Αθηνά Καζακαίου, Φιλόλογος

Σκηνικά: Αντιγόνη Βασιλείου, Kαθηγήτρια Τέχνης, Πόλυς Παπαδόπουλος και Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Kαθηγητές Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, Κολιαντρής Χαράλαμπος Γ51, Γεωργιάδης Μάριος Γ52, Αβρααμίδου Χριστίνα Γ61, Πιττάκη Μαργαρίτα Γ61, Βιολάρη Ελλάδα Β52, Παπαγιώργης Δημήτρης Β51, Πορά Ναταλία Β52, Χατζημιχαήλ Μαρίνα Α11, Σαββίδου Μαρία Α11, Ταουφήκ Βαγγέλης Α42

Μουσική Επιμέλεια: Ξάνθη Τζοβάννη Πετρίδου, Καθηγήτρια Μουσικής

Πιάνο:Κωνσταντίνου Εβελίνα B31

Βιολί: Κωνσταντίνου Γιώργος Α22

Κιθάρα: Κούσης Μιχάλης Β31                          

Σόλο τραγούδι: Κυπριανίδη Δέσποινα Β52

Κοστούμια: Αθηνά Καζακαίου, Φιλόλογος

Επιμέλεια Ήχου/Φωτισμού: Μαρία Χριστοδούλου, Φιλόλογος,Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Kαθηγητής Σχεδιασμού και Τεχνολογίας

Ετοιμασία και Επιμέλεια προβολής: Μαγκάκη Καρολίνα Α23,

Τάκκου Κατερίνα Α23

Φιλοτέχνηση Αφἰσας: Αντιγόνη Βασιλείου, Kαθηγήτρια Τέχνης

Επιμέλεια Προγράμματος: Αθηνά Καζακαίου, Φιλόλογος

Επιμέλεια Θεατρικής Παράστασης: Αστέρω Παναγή, Β.Δ., Φιλόλογος

Γενική Εποπτεία: Χρύσω Ευαγγέλου, Β.Δ.Α΄., Φιλόλογος

Η Διεύθυνση του Σχολείου ευχαριστεί και συγχαίρει θερμά όλους τους συντελεστές της παράστασης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










840