Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία


 Συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να προωθηθούν τροποποιήσεις στη Νομοθεσία για τη Βία και Παραβατικότητα, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην αξιοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης από τα σχολεία και να μελετηθούν προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης παιδιών με ακραία παραβατική συμπεριφορά

Η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρ Αθηνά Μιχαηλίδου προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο, σύσκεψης με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας στις σχολικές μονάδες.Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ, της ΠΟΕΔ και της ΟΛΤΕΚ και από την ηγεσία της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης και της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης,  η συζήτηση επικεντρώθηκε στον ρόλο του σχολείου, παρόλο που τονίστηκε ότι το θέμα αφορά σε πολλούς παράγοντες, όπως την οικογένεια και την κοινωνία. Έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα σχολεία, όπως και για τις πολιτικές και δράσεις που εφαρμόζονται τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση φαινομένων βίας και παραβατικότητας.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, όπως και των διευθυντικών ομάδων των σχολείων, για να μπορούν, σε συνεργασία με το Υπουργείο, να διαχειριστούν καλύτερα τέτοια φαινόμενα. Επιπρόσθετα, επισημάνθηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο/η Σχολικός/ή Συνεργάτης/ιδα και ο/η Υπεύθυνος/η Τμήματος όσον αφορά στην εξομάλυνση των ανεπιθύμητων στάσεων και συμπεριφορών και στη βελτίωση του ευρύτερου σχολικού κλίματος.

Μέσα από τη συζήτηση συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, να προωθηθούν τροποποιήσεις στη Νομοθεσία για τη Βία και Παραβατικότητα, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες που αφορούν στην αξιοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης από τα σχολεία και να μελετηθούν προγράμματα στήριξης και ενδυνάμωσης παιδιών με ακραία παραβατική συμπεριφορά. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε να αναβαθμιστεί και να στηριχθεί ο ρόλος των συμβούλων σε όλες τις βαθμίδες και να προωθηθούν προγράμματα ενδυνάμωσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, καθώς και να επαναπροωθηθούν προγράμματα σε σχολεία που να καλλιεργούν θετικό κλίμα (π.χ. Διαχείριση κρίσεων, κ.ά).

Η Υπουργός τόνισε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι γονείς, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόληψη και η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, όπως και τη σημασία που έχει η στενή συνεργασία του Υπουργείου τόσο με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας όσο και με την Αστυνομία, για μια πιο ολιστική αντιμετώπιση του θέματος.

Τέλος, η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει το Υπουργείο, στο αμέσως επόμενο διάστημα, πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1432