Σύσκεψη στο Προεδρικό υπο την προεδρία του ΠτΔ για ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο


 Μιχαηλίδου: Στόχος είναι να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε τέτοιου είδους μέτρα, αποφάσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να έχουμε την ποιοτική Τριτοβάθμια Ανώτερη Εκπαίδευση που επιζητούμε

Τα μέτρα είναι πολυεπίπεδα και αφορούν τόσο θέματα κινήτρων όσο και θέματα στέγασης. Αφορούν, επίσης, θέματα διασύνδεσης των προγραμμάτων με την αγορά εργασίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης, στο Προεδρικό Μέγαρο, για θέματα που αφορούν στην ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Αθηνά Μιχαηλίδου, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Παναγιώτου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Κυριακός Κούρος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Είχαμε σύσκεψη για την ανάπτυξη της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας.  Όπως γνωρίζετε το θέμα της Παιδείας ευρύτερα αποτελεί βασική προτεραιότητα και είναι ο πυλώνας στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης στον οποίο δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία. Συζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση της Ανώτερης Εκπαίδευσης στον τόπο μας, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό Κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης, όπως είναι ο στόχος μας ευρύτερα, και ειδικά στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης. Τα συγκεκριμένα μέτρα και οι δράσεις συζητήθηκαν μεταξύ μας, με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συντονίζει στη σύσκεψη. Αναλήφθηκαν δράσεις, ρόλοι και ευθύνες, έτσι ώστε εντός του Νοεμβρίου να συναντηθούμε ξανά, για να δούμε το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας.

Στόχος είναι να προχωρήσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα σε τέτοιου είδους μέτρα, αποφάσεις και ρυθμίσεις, οι οποίες θα μας επιτρέπουν να έχουμε την ποιοτική Τριτοβάθμια Ανώτερη Εκπαίδευση που επιζητούμε για τον τόπο μας, η οποία θα είναι ελκυστική και για ξένους φοιτητές αλλά και για τους δικούς μας φοιτητές και η οποία θα επιτρέπει στη χώρα μας να είναι, όπως έχω πει, Περιφερειακό Κέντρο Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια, η κ. Μιχαηλίδου απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το πού θα επικεντρώνονται αυτά τα μέτρα ανέφερε: «Τα μέτρα είναι πολυεπίπεδα και αφορούν τόσο θέματα κινήτρων όσο και θέματα στέγασης. Αφορούν, επίσης, θέματα διασύνδεσης των προγραμμάτων με την αγορά εργασίας. Η κοινή συνισταμένη είναι η βελτίωση της ποιότητας, ώστε πραγματικά τα προγράμματα που προσφέρουν τα Πανεπιστήμιά και τα Κολλέγιά μας να είναι στο επίπεδο που πρέπει να είναι, για να μπορούμε να είμαστε περήφανοι για την Ανώτερη Εκπαίδευση του τόπου μας».

Ερωτηθείσα αν θα δοθούν κίνητρα σε φοιτητές τρίτων χωρών για να σπουδάσουν στην Κύπρο, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε: «Κίνητρα θα δοθούν και σε άλλους φοιτητές αλλά και σε φοιτητές τρίτων χωρών. Ένα από τα μέτρα ήταν και αυτό». 

Σε ερώτηση εάν προβλέπεται να ανοίξουν νέες Σχολές σε κάποιες άλλες πόλεις, η Υπουργός Παιδείας ανέφερε: «Συνέχεια έχουμε αιτήματα για άνοιγμα Σχολών και για ίδρυση νέων Πανεπιστημίων. Πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά το θέμα, όπως έχουμε ξαναπεί, έτσι ώστε ό,τι κάνουμε να συνάδει με τον στρατηγικό στόχο που έχουμε ως Κυβέρνηση, για ποιοτική Ανώτερη Εκπαίδευση στον τόπο μας. Άρα τόσο οι διαδικασίες για την έγκριση λειτουργίας μιας Σχολής ή ενός Πανεπιστημίου, όσο και το περιεχόμενο των Προγραμμάτων, αλλά και η εργοδότηση των αποφοίτων μας από τα Πανεπιστήμια, πρέπει να είναι αποτελεσματικά και στοχευμένα».

 



Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1537