Μιχαηλίδου: Τα ζητήματα που είναι χρόνια και μεγάλα απαιτούν περαιτέρω διάλογο


«Ήδη έχουμε εξαγγείλει διάλογο που αφορά στη βελτίωση και την αναδιάρθρωση της Ειδικής Εκπαίδευσης και για το προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο»

«Θεωρώ ότι το πιο ευαίσθητο απ’ όλα τα ζητήματα, και το πιο επείγον αυτή τη στιγμή, είναι το θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης».

Σε σχόλιο δημοσιογράφου μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, ότι οι συντεχνίες προσδοκούν να αρχίσει ένας διάλογος σύντομα, για να αρχίσουν να επιλύονται και τα ανοικτά κεφάλαια που υπάρχουν στον τομέα της Παιδείας και κατά πόσον έχει διευθετηθεί κάποια συνάντηση μαζί τους, η Υπουργός Παιδείας Αθηνά Μιχαηλίδου απάντησε: «Επικεντρωθήκαμε στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία ήταν αρκετά ομαλή. Τα ζητήματα που είναι χρόνια και μεγάλα απαιτούν περαιτέρω διάλογο. Ήδη έχουμε εξαγγείλει τον διάλογο που αφορά στη βελτίωση και την αναδιάρθρωση της Ειδικής Εκπαίδευσης, ο οποίος αρχίζει τώρα, τον Οκτώβριο. Επίσης, έχουμε εξαγγείλει τον διάλογο για το προαιρετικό Ολοήμερο Σχολείο, κάτι που το ζητάνε όλοι οι εμπλεκόμενοι και θα καθοριστούν και ημερομηνίες ώστε να γίνουν συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους, όχι μόνο με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, αλλά και με τους ανθρώπους που εργάζονται στα προγράμματα αυτά».

 Σε ερώτηση αναφορικά με το ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της Εκπαίδευσης, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Η εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό σύστημα είναι, όπως είπαμε, δαιδαλώδες, έχει πάρα πολλά ζητήματα. Το ένα συνδέεται με το άλλο, δεν μπορώ να τα ιεραρχήσω. Το καθένα έχει τη σημασία και την αξία του. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς για να επιλύσουμε προβλήματα και έχουμε ήδη αρχίσει δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ ότι το πιο ευαίσθητο απ’ όλα τα ζητήματα, και το πιο επείγον αυτή τη στιγμή, είναι το θέμα της Ειδικής Εκπαίδευσης».

Ερωτηθείσα για τους σχολικούς βοηθούς/συνοδούς και σε σχόλιο ότι υπάρχουν μέχρι και τρία παιδιά με ένα σχολικό συνοδό, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε: «Από τη στιγμή που εγγράφεται ένας μαθητής της Ειδικής Αγωγής στα σχολεία μας, μέχρι τη στιγμή που φεύγει από το εκπαιδευτικό σύστημα, θα πρέπει να δούμε όλα τα στάδια της φοίτησής του. Αυτό αφορά τη διάγνωση, άρα τις Επιτροπές, οι οποίες αξιολογούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το παιδί, το πρόγραμμα που ακολουθεί και αν θα χρειαστεί συνοδό ή όχι. Για τους συνοδούς να πω ότι βεβαίως επιτρέπεται από την νομοθεσία και επιβάλλεται από την παιδαγωγική, ότι δεν υπάρχει ο αποκλειστικός συνοδός για ένα παιδί, εκτός και αν αυτό είναι απόλυτα αναγκαίο. Μπορεί να μοιράζεται δηλαδή ένας συνοδός, επιτρέπεται αυτό, ανάλογα με τη φύση του ζητήματος που αντιμετωπίζεται. Στη συνέχεια υπάρχει και η αξιολόγηση των παιδιών αυτών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε με τους εταίρους μας και έχουμε ήδη εξαγγείλει ότι στις αρχές του Οκτώβρη, στην παρουσία του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρχίζει ένας δομημένος διάλογος για τη βελτίωση των δομών και των διαδικασιών που αφορούν στην Ειδική Εκπαίδευση».

Σε ερώτηση αν συζητείται η αύξηση των Ολοήμερων Σχολείων, η κ. Μιχαηλίδου απάντησε ότι: «Βεβαίως, υπάρχει συνεχές ενδιαφέρον, γι’ αυτό και δίνουμε μεγάλη σημασία στο Ολοήμερο Σχολείο, τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση. Το Ολοήμερο μπορεί να αποτελέσει και συνέχεια του πρωινού σχολείου. Μπορεί να αναβαθμιστεί σημαντικά, και αυτός είναι ο στόχος μας, να υπάρχουν αναλυτικά προγράμματα για τα μαθήματα που κάνουν τα παιδιά, να δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές και τις μαθήτριες να πιστοποιήσουν τη γνώση τους στο Ολοήμερο Σχολείο, δηλαδή να παρακαθήσουν σε εξετάσεις, όπως π.χ. Γλωσσών, Πληροφορικής, να μη χρειάζεται να ανατρέξουν στα φροντιστήρια για όλα αυτά, και γενικά να αναβαθμίσουμε ποιοτικά τον χρόνο των παιδιών μας στο Ολοήμερο Σχολείο. 

Ερωτηθείσα για το θέμα που προέκυψε με το Λύκειο Παλλουριώτισσας και εάν διεξάγεται κάποια έρευνα από το Υπουργείο, η Υπουργός Παιδείας σημείωσε:

«Θεωρώ ότι με την τελευταία ανακοίνωση και μετά τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και την τοποθέτηση της Διεύθυνσης έχει λήξει το θέμα. Δεν έχει γίνει καμία αλλαγή όσον αφορά στη στολή των παιδιών. Γενικότερα πιστεύω ότι οτιδήποτε αποφασίζεται θα πρέπει να αποφασίζεται μέσα από διάλογο», ανέφερε καταληκτικά η Υπουργός Παιδείας.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1819