Πιλοτική εφαρμογή του Προγράμματος STEM σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος STEM σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Στη συνέντευξη χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Κώστας Χαμπιαούρης και η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Χαμπιαούρης, αναφερόμενος στον όρο STEM, είπε ότι αυτός αποτελεί ακρωνύμιο των όρων Science, Technology, Engineering και Mathematics και δηλώνει την εκπαιδευτική πολιτική και κατεύθυνση, η οποία προάγει μία ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της μαθησιακής διαδικασίας. Τα παιδιά εμπλέκονται σε δραστηριότητες που τους παρέχουν ευκαιρίες να αξιοποιούν γνώσεις, έννοιες, διαδικασίες και πρακτικές από τα γνωστικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις και ζητήματα που σχετίζονται με τον κόσμο της καθημερινής ζωής.

Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, μέσα από κατάλληλα δομημένους σχεδιασμούς, το διδακτικό μοντέλο STEM δραστηριοποιεί τους μαθητές και τις μαθήτριες στην εκτέλεση projects, τα οποία τους παρωθούν να αναζητήσουν, να σχεδιάσουν, να επεξεργαστούν και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις σε διάφορα ζητήματα της καθημερινής εμπειρίας, σ’ ένα πλαίσιο συνύπαρξης και συνέργειας των τεσσάρων γνωστικών αντικειμένων.

Ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε, επίσης, ότι «τα τελευταία χρόνια η απόκτηση βασικών γνώσεων και η ανάπτυξη κομβικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων αποκτούν ολοένα και σημαντικότερη θέση στα αναλυτικά προγράμματα αρκετών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας».

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, το ΥΠΠΑΝ προχώρησε τον Νοέμβριο του 2018 στον διορισμό της «Επιτροπής  για τον σχεδιασμό σχολείου STEM στο πλαίσιο του υφιστάμενου εκπαιδευτικού συστήματος». Στη βάση των εισηγήσεων της Επιτροπής, σχεδιάστηκε, θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται κατά τη φετινή σχολική χρονιά η πιλοτική εφαρμογή Προγράμματος STEM, σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε όλες τις επαρχίες.  

Επιπρόσθετα, σημείωσε κλείνοντας ο κ. Χαμπιαούρης, σχεδιάζεται η λειτουργία Σχολείων STEM και στη Μέση Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Ως Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων (ΥΜΕΕ) αντιλαμβανόμαστε ότι η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αλλά και η αύξηση του ποσοστού αποφοίτων και επαγγελματιών STEM αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους για την κατάλληλη και επαρκή προετοιμασία της κοινωνίας στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, το ΥΜΕΕ χρηματοδοτεί σειρά δράσεων για την απόκτηση ή/και βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών, μεταξύ των οποίων, πρόσθεσε, είναι και η χρηματοδότηση μέρους της πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος STEM σε εννέα σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Είναι προφανές, κατέληξε η κα Αναστασιάδου, ότι «οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό ενός κράτους». Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, ως ΥΜΕΕ στηρίζουμε το πρόγραμμα STEM στη Δημοτική Εκπαίδευση.

Στη συνέχεια, προέβη σε παρουσίαση ο Καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη δημιουργία Σχολείων STEM, Δρ Ζαχαρίας Ζαχαρία, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε σε παραδείγματα διδακτικών μοντέλων εφαρμογής προγραμμάτων STEM, τα διασύνδεσε με τις σχετικές διδακτικές προσεγγίσεις. Παράλληλα, παρουσίασε τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή των προγραμμάτων αυτών, δίνοντας έμφαση στη συμβολή τους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.

Τέλος, ο Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες κ. Μάριος Χαραλάμπους στη δική του παρουσίαση ανέφερε ότι το Πρόγραμμα STEM λειτουργεί πιλοτικά σε εννέα Δημοτικά Σχολεία σε όλες τις επαρχίες, από το σχολικό έτος 2019-2020, μετά από σχετική Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2019 και αναφέρθηκε εκτενώς στις λεπτομέρειες της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1211