Ζώρας: Αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται περισσότερο για ορισμένα κυπριακά Πανεπιστήμια


 «Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου κι άλλα πανεπιστήμια της Γερμανίας, για να πάει ο Έλληνας να σπουδάσει εκεί, του ζητάνε να έχει περάσει από τις πανελλήνιες εξετάσεις και ζητάν και τη βαθμολογία από τις πανελλήνιες εξετάσεις»

Ο ΓΓ Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» αναφορικά με την ίδρυση των μη κρατικών Πανεπιστημίων δήλωσε ότι:

 «Αυτή τη στιγμή υποθέτουμε ότι θα ξεκινήσουν τα μη κρατικά Πανεπιστήμια από το 2025. Δηλαδή το παιδί που είναι στην Α’ Λυκείου θα είναι έτοιμο να περάσει στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια». «Μία από τις προϋποθέσεις είναι να διαθέτουν campus και σημαντικές υποδομές. Δεν θα έρθει ένα Πανεπιστήμιο που θα ανοίξει ένα διαμέρισμα ή έναν όροφο σε μια πολυκατοικία και θα πει με μία ταμπέλα “Πανεπιστήμιο”».

Για το ποια Πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την πρόταση της Ελλάδας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είπε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν συνεννοήσεις επιμέρους που γίνονται με το Υπουργείο, δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, διότι είναι συνεννοήσεις οι οποίες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις[…] αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται, γίνεται περισσότερο για ορισμένα κυπριακά Πανεπιστήμια. Αυτή είναι η συζήτηση η πιο επίκαιρη. Το υπουργείο είναι σε συνεννοήσεις και με άλλα Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή το Yale θα αναπτύξει ένα κομμάτι δραστηριότητάς του εδώ, το Harvard έχει ήδη ένα κομμάτι δραστηριότητάς του στο Ναύπλιο υπό τη μορφή θερινών σχολείων κι αυτό θα αναπτυχθεί[…]».

«Στις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις είναι καταρχήν ο αριθμός των διδασκόντων να μην είναι λιγότερο από 30 ανά σχολή, διότι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση είναι αυτά τα πανεπιστήμια να ιδρύσουν τρεις κύκλους πρώτους κύκλους σπουδών, δηλαδή τρία προπτυχιακά προγράμματα. Συνεπώς θα ξεκινήσουν με αυτά με τους τρεις κύκλους σπουδών και θα έχουν 30 καθηγητές, οι οποίοι θα πρέπει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αν όχι όλοι, να διαθέτουν διδακτορικό πτυχίο, όπως ισχύει και στην Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων.

Για την επιλογή των καθηγητών εξήγησε ότι «υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που γίνεται επιλογή, όπως γίνεται με ένα καινούργιο πανεπιστήμιο ελληνικό, οι καθηγητές μεταξύ τους, οι ανώτερες βαθμίδες επιλέγουν τις κατώτερες. Θα έχει λόγο το μητρικό πανεπιστήμιο καταρχήν γιατί αυτά είναι παραρτήματα που θα ανήκουν, θα υπάγονται σε κάποιο άλλο πανεπιστήμιο, το οποίο και αυτό το πανεπιστήμιο θα έχει τους δικούς του κανόνες. Και επειδή πρόκειται περί πολύ σοβαρών πανεπιστημίων, να ξέρετε ότι οι κανόνες που θα έχουν θα είναι εξίσου αυστηροί με τους κανόνες που θα θέσουμε εμείς στο δικό μας χώρο. Δηλαδή και εμείς θα θέσουμε κανόνες αυστηρούς ακαδημαϊκούς και monitoring κατά τη διάρκεια και κατά τη διάρκεια των σπουδών και παρακολούθηση και το δικαίωμα αφαίρεσης αδείας έχουμε. Έχουμε πολλά εργαλεία ούτως ώστε να παρακολουθούμε τη σωστή ακαδημαϊκή εκπαίδευση».

Επεσήμανε ότι «κάθε πανεπιστήμιο έχει και τα δίδακτρα του ανάλογα με το αντικείμενο. Δηλαδή άλλα δίδακτρα έχουν οι ιατρικές σχολές, οι οποίες διαθέτουν εργαστήρια, νοσοκομεία και άλλα δίδακτρα έχει μια νομική. Επειδή πρόκειται περί μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, όλα τα χρήματα τα οποία κερδίζονται από το πανεπιστήμιο μέσω των διδάκτρων επανέρχονται στους φοιτητές με κάποια μορφή ανταποδοτικότητας και ποιότητα».

Για το πώς μπαίνεις στο πανεπιστήμιο ο κ. Ζώρας ανέφερε «έχει γίνει πολλή συζήτηση τώρα τελευταία για την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι το κοινό απαιτούμενο μεταξύ των φοιτητών που δίνουν για τις πανελλήνιες και των φοιτητών που θέλουν να μπουν στα πανεπιστήμια τα μη κερδοσκοπικά, τα μη κρατικά. Αυτό έχει ορισμένα πλεονεκτήματα. Καταρχήν δημιουργεί ένα σημείο αναφοράς και μεταξύ Ελλήνων φοιτητών που θα μπούνε στα αυτά και μεταξύ ξένων φοιτητών. Όμως το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν αποδυναμώνεται το Λύκειο. Δηλαδή εξακολουθεί το Λύκειο να μένει σε μια εγρήγορση εκπαιδευτική και ποιοτική, διότι αλλιώς οι φοιτητές θα αγνοούσαν πλήρως το Λύκειο. Άρα εμείς οφείλουμε να ενισχύσουμε και τη δευτεροβάθμια παιδεία, η οποία είναι ένα σημαντικό βήμα της παιδείας, τη δευτεροβάθμια παιδεία και το Λύκειο και το Γυμνάσιο. Συνεπώς υπάρχει αυτό το πλεονέκτημα και ταυτόχρονα να ξέρετε ότι πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου κι άλλα πανεπιστήμια της Γερμανίας, για να πάει ο Έλληνας να σπουδάσει εκεί, του ζητάνε να έχει περάσει από τις πανελλήνιες εξετάσεις και ζητάν και τη βαθμολογία από τις πανελλήνιες εξετάσεις».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










4123