Αναθεωρημένο εγχειρίδιο εκπαιδευτικού για αναγνώριση και διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών


Διευθυντές/Διευθύντριες Δημόσιων Σχολείων
Δημοτικής, 
Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής
και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

 Θέμα: Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού για Αναγνώριση και Διαχείριση Περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών (αναθεωρημένο)

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού κα Νεολαίας (ΥΠΑΝ), για υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, η Επιτροπή Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών του ΥΠΑΝ έχει αναθεωρήσει το Εγχειρίδιο Εκπαιδευτικού για Αναγνώριση και Διαχείριση Περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών. Υπενθυμίζεται ότι το εγχειρίδιο είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

  1. Το αναθεωρημένο Εγχειρίδιο (Δεκέμβριος 2023), διατηρεί ένα σημαντικό μέρος της αρχικής έκδοσης σε ότι αφορά τις πληροφορίες που δίνονται στα πρώτα τρία κεφάλαια, τα οποία αναφέρονται στον ορισμό και στην αναγνώριση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Σημαντικές αλλαγές παρουσιάζονται στο τέταρτο κεφάλαιο, το οποίο αναφέρεται στη Διαχείριση Περιστατικών Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών στο Πλαίσιο του Σχολείου. Διευκρινίζεται ότι το τέταρτο κεφάλαιο του εγχειριδίου είναι πανομοιότυπο με αυτό που αναφέρεται στην εγκύκλιο, με αρ. φακ. 11.2.11.1/5, ημερ 11 Νοεμβρίου 2021 (αριθμός εγκυκλίου στο διαδίκτυο ypp13203). Επομένως, οι διαδικασίες παραμένουν οι ίδιες, απλώς τώρα συμπεριλαμβάνονται και στο Εγχειρίδιο.
  2. Πέραν των πιο πάνω, έχει προστεθεί, ως πέμπτο κεφάλαιο, η Κάρτα του Εκπαιδευτικού, η οποία λειτουργεί ως βοήθημα του εκπαιδευτικού, παρουσιάζοντας συνοπτικά όλες τις διαδικασίες διαχειρίσεις των περιστατικών που εκδηλώνονται στον χώρο του σχολείου.
  3. Το Εγχειρίδιο θα αποσταλεί στα σχολεία από την Αποθήκη του ΥΠΑΝ για να διανεμηθεί ένα σε κάθε εκπαιδευτικό, σε όλες τις βαθμίδες, με στόχο να λειτουργήσει ως εύχρηστος οδηγός και προστατευτικός παράγοντας για αναγνώριση και για διαχείριση περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Σε κάθε σχολική μονάδα θα αποσταλεί ένα επιπλέον Εγχειρίδιο για τη Βιβλιοθήκη Εκπαιδευτικού, για σκοπούς μελλοντικής αξιοποίησης.

EΓΧΕΙΡΙΔΙΟ 2024

Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης                    Δρ Κυπριανός Λούης               Δρ Μάριος Στυλιανίδης 
Διευθυντής Μέσης Τεχνικής            Διευθυντής Μέσης                      Διευθυντής
και Επαγγελματικής                        Γενικής Εκπαίδευσης                  Δημοτικής Εκπαίδευσης
Εκπαίδευσης και Κατάρτισης

Κοιν.: ΠΛΕ Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας
: ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1249