Νέα απόφαση Υπουργικού σχετικά με τις εγγραφές και μετεγγραφές παιδιών Δημοτικού


Διευθύντριες/Διευθυντές
Δημόσιων και Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων

 Θέμα: Νέα Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τις εγγραφές και μετεγγραφές παιδιών Δημοτικού Σχολείου

Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, πληροφορείστε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συνεδρίασή του στις 29 Νοεμβρίου 2023, αποφάσισε να εγκρίνει το δικαίωμα παραχώρησης εξαίρεσης από την ηλικία πρώτης εγγραφής που ισχύει στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου σε παιδιά Κυπρίων ή ξένων υπηκόων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και προτίθενται να μετοικήσουν στην Κύπρο, δεδομένου ότι θα προσκομίζουν αποδεικτικό ολοκλήρωσης φοίτησης στην προηγούμενη τάξη σε σχολείο του εξωτερικού και με προϋπόθεση να συνεχίσουν τη φοίτησή τους μόνο σε σχολείο που ακολουθεί το ίδιο πρόγραμμα σπουδών με αυτό στο οποίο φοιτούσαν προηγουμένως. Παρατίθενται αναλυτικά οι περιπτώσεις στις οποίες δύναται να εφαρμοστεί η νέα Απόφαση:

  1. Εγγραφή/μετεγγραφή στην Α΄ τάξη παιδιών Κυπρίων ή ξένων υπηκόων, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, θα μετοικήσουν στην Κύπρο και ολοκλήρωσαν την Προδημοτική τάξη σε σχολείο που ακολουθεί το ελληνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα, σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Κύπρου, που ακολουθούν το ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα.
  2. Εγγραφή/μετεγγραφή στις Β΄-Στ΄ τάξεις παιδιών Κυπρίων ή ξένων υπηκόων, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, θα μετοικήσουν στην Κύπρο και ολοκλήρωσαν την προηγούμενη τάξη σε σχολείο που ακολουθεί το ελληνικό Αναλυτικό Πρόγραμμα, σε δημόσια και ιδιωτικά δημοτικά σχολεία της Κύπρου, που ακολουθούν το ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα.
  3. Εγγραφή στην Α΄ τάξη παιδιών Κυπρίων ή ξένων υπηκόων, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, θα μετοικήσουν στην Κύπρο και ολοκλήρωσαν την Προδημοτική τάξη σχολείου που ακολουθεί το ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα με το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν (αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κ.λπ.).
  4. Συνέχιση φοίτησης στην Α΄ τάξη παιδιών Κυπρίων ή ξένων υπηκόων, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, θα μετοικήσουν στην Κύπρο και έχουν ήδη φοιτήσει, για τουλάχιστον τρεις μήνες, στην Α΄ τάξη δημοτικού σχολείου που ακολουθεί το ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα με το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν (αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κ.λπ.).
  5. Εγγραφή/μετεγγραφή στις Β΄-Στ΄ τάξεις παιδιών Κυπρίων ή ξένων υπηκόων, τα οποία διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και θα μετοικήσουν στην Κύπρο, δεδομένου ότι ολοκλήρωσαν την προηγούμενη τάξη σε σχολείο που ακολουθεί το ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα με το ιδιωτικό σχολείο στο οποίο επιθυμούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν (αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κ.λπ.).
  6. Νοείται ότι στις περιπτώσεις παιδιών Κυπρίων ή ξένων υπηκόων που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και μετοικούν στην Κύπρο, αλλά επιθυμούν να εγγραφούν/μετεγγραφούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, το οποίο ακολουθεί διαφορετικό Αναλυτικό Πρόγραμμα από αυτό που φοιτούσαν προηγουμένως, δεν θα εφαρμόζεται η πιο πάνω Απόφαση. Συγκεκριμένα, εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο, οι εγγραφές/μετεγγραφές των παιδιών θα γίνονται σύμφωνα με την ηλικία πρώτης εγγραφής που καθορίστηκε με την Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου (αρ. 84.078 ημερ. 9/1/2018), δηλαδή όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 5 χρονών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου της χρονιάς που θα αρχίσει η φοίτησή τους, για να εγγραφούν στην Προδημοτική τάξη, και την ηλικία των 6 χρονών πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, για να εγγραφούν στην Α΄ τάξη δημοτικού σχολείου.
  7. Η πιο πάνω Απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών, τα οποία έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένο εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται να διασφαλιστεί η ομαλή συνέχιση της φοίτησής τους, όταν μετοικήσουν στην Κύπρο. Η εφαρμογή της Απόφασης αποτελεί ευθύνη κάθε σχολείου, το οποίο, σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, οφείλει να διερευνήσει εάν υφίστανται οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις, να ζητήσει τα απαιτούμενα πιστοποιητικά και να τηρεί αρχείο για κάθε παιδί που αιτείται αυτής της εξαίρεσης. Επιπλέον, πληροφορείστε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την αναδρομικότητα ισχύος της Απόφασής του, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2023-2024, στις περιπτώσεις που οι εμπλεκόμενοι φορείς (γονείς/κηδεμόνες και σχολείο) κρίνουν ότι η εφαρμογή της θα είναι προς όφελος του παιδιού.

Δρ Μάριος Στυλιανίδης Διευθυντής

Δημοτικής Εκπαίδευσης

Κοιν.: Γ.Ε.Δ.Ε.

: Π.Λ.Ε. Γραφείο Δ.Δ.Ε.

: Π.Λ.Ε., Επαρχιακά Γραφεία Παιδείας

: Π.Ο.Ε.Δ.

: Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης

: Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων

: Σύνδεσμο Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ppolyviou@oeb.org.cy)

: Σύμβουλοι Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1194