Οι ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ στέκονται στο πλευρό του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου


Διαψεύδουν και χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες του Διευθυντή Διοίκησης. Ζητούν την ανάθεση των καθηκόντων Ελέγχοντος Λειτουργού του προϋπολογισμού στον Πρύτανη ο οποίος είναι ο Ανώτατος Εκτελεστικός Αξιωματούχος

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της  Συντεχνίας Ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ αναφέρει:

«Την Τετάρτη 24/01/2024) και την προηγούμενη Τετάρτη (17/01/2024) στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής προσκλήθηκαν οι Πρυτανικές Αρχές και η Συντεχνία ακαδημαϊκών του ΤΕΠΑΚ με θέμα «Τα σημαντικά θέματα/ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΠΑΚ και το αίτημα του διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών (ΔΔΟ) του πανεπιστημίου για απαλλαγή του από τα καθήκοντα του ελέγχοντα λειτουργού του προϋπολογισμού του πανεπιστημίου» το οποίο περιλάμβανε  τις κατηγορίες του ΔΔΟ εναντίον του ιδρύματος.

Τα έγγραφα που κατέθεσε ο ΔΔΟ στην Επιτροπή της Βουλής περιέχουν 12 σημεία καταγγελιών που μας έχει κοινοποιήσει και στο πρόσφατο παρελθόν προκαλώντας την αποστροφή σύσσωμης της ακαδημαϊκής κοινότητας (τόσο ακαδημαϊκών όσο και διοικητικών λειτουργών) λόγω της ανεδαφικότητας των ισχυρισμών. Κανένα από τα σημεία δεν αφορά σε οικονομικές ατασθαλίες αλλά αφορούν σε ζητήματα  διαχείρισης πόρων.

Στην συνεδρία  συζητήθηκαν κάποια παραδείγματα πιθανής κακοδιαχείρισης στο παρελθόν του ΤΕΠΑΚ. Για παράδειγμα αναφέρθηκε η πολυθεσία καθηγητή του ΤΕΠΑΚ που καταγγέλθηκε ότι δίδασκε παράνομα και σε άλλο ίδρυμα, αλλά ατυχώς δεν αναφέρθηκε ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό και έχει παραιτηθεί από το ΤΕΠΑΚ εδώ και χρόνια. Επιπλέον παρουσιάστηκαν εσφαλμένα στοιχεία για τη λειτουργία του Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας το οποίο λειτουργεί ως αυτόνομο Τμήμα από το Σεπτέμβριο του 2021 με 7 μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού και είναι πρώτο παγκύπρια στον αριθμό φοιτητών που το έχουν δηλώσει στις προτιμήσεις τους.

Οι απαντήσεις από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών και τους ακαδημαϊκούς της Συντεχνίας αλλά και από τον Πρύτανη, στην προηγούμενη συνεδρία της επιτροπής της Βουλής, εστιάζονταν στο ότι τα στοιχεία που κατέθεσε ο ΔΔΟ ήταν αναληθή (δείτε την απάντηση σημείο προς σημείο του Πρύτανη που σας επισυνάπτουμε).

Το ΔΣ της Συντεχνίας Ακαδημαϊκών συντάσσεται με τις αποφάσεις και τις τοποθετήσεις των Πρυτανικών αρχών και του Συμβουλίου και θλιβόμαστε από την κακή δημοσιότητα που δίνεται χωρίς να προβάλλονται τα επιτεύγματα του ιδρύματος.

Βεβαίως καλωσορίζουμε τον συνταγματικά προβλεπόμενο κοινοβουλευτικό έλεγχο και όποιες προτάσεις για βελτίωση, αλλά ταυτόχρονα απορρίπτουμε ως ψευδείς τις αβάσιμες κατηγορίες - καταγγελίες του ΔΔΟ. Αναφέρουμε εμφατικά ότι εντός του ΤΕΠΑΚ δεν τις υιοθετεί κανένας άλλος εκτός του κ. Χόππα. 

Δηλαδή, αυτές τις καταγγελίες (βλέπε συνημμένο) δεν τις υιοθετούν οι περισσότεροι προϊστάμενοι διοικητικών υπηρεσιών του ΤΕΠΑΚ, δεν τις υιοθετεί κανένας από τους Κοσμήτορες των Σχολών,  δεν τις υιοθετεί καμία από τις Πρυτανικές Αρχές (όλες οι παλαιότερες, αλλά και οι τωρινές που μόλις εκλέγηκαν), και δεν τις υιοθετεί κανένα όργανο διοίκησης του ΤΕΠΑΚ, δηλαδή κανένα Συμβούλιο Τμήματος,  Συμβούλιο Σχολής, η Σύγκλητος και το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου.

Ενώ ταυτόχρονα δηλώνουμε τη συμπάθεια και ανησυχία μας για την περιπέτεια της υγείας του, αναφέρουμε την γενική εκτίμηση ότι δεν μπορεί να επιτελέσει αυτό το έργο αντικειμενικά και χωρίς πρόκληση εντάσεων και κατηγοριών εναντίον του πανεπιστήμιου και των μελών του. Επίσης έχουμε ήδη εξηγήσει γιατί αποτελεί διοικητική στρέβλωση στο ίδρυμα μας ο Έλεγχων Λειτουργός να μην είναι ο ανώτατος εκτελεστικός αξιωματούχος.

Απευθύνουμε αυτή την επικοινωνία ως παράκληση προς τους κ. Βουλευτές, την Ελεγκτική Υπηρεσία, τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών, που επέδειξαν ειλικρινές ενδιαφέρον για την εύρυθμη λειτουργία του ΤΕΠΑΚ, να εξετάσουν επισταμένως το αίτημα του κ. Χόππα για απαλλαγή του από τα καθήκοντά του ως ελέγχων λειτουργός του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ για το έτος 2024. Αυτή την αρμοδιότητα μπορεί να αναλάβει ο Πρύτανης ως ο Ανώτατος Εκτελεστικός Αξιωματούχος του ιδρύματος με σχετική πρόνοια στον νόμο του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με το Νόμο του ΤΕΠΑΚ, στον Πρύτανη ασκείται εκτελεστικός έλεγχος από το Πρυτανικό Συμβούλιο, ακαδημαϊκός και οικονομικός έλεγχος από τη Σύγκλητο, και οικονομικός και νομικός έλεγχος από το Συμβούλιο».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










1020