«Με την Προοδευτική για την Προδημοτική: Οι θέσεις μας και προτάσεις για 2024-2028»


Με ανακοίνωσή της η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών αναφέρει:

«Την τελευταία τετραετία 2020-2024, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό και καθοριστικό ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που αφορούσαν στην Προδημοτική Εκπαίδευση. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε κύματα επιθέσεων κατά του δημόσιου νηπιαγωγείου και πολιτικές υποβάθμισης του έργου, του κύρους και της αξιοπρέπειας των νηπιαγωγών, η Προοδευτική αξιοποιώντας κάθε μοχλό πίεσης που είχε στη διάθεσή της, υπήρξε η πιο αξιόπιστη και διεκδικητική φωνή εντός και εκτός ΠΟΕΔ.

Μαζί με τις/τους νηπιαγωγούς μας, διεκδικήσαμε και ανακόψαμε:

-  Την προσπάθεια αλλαγής του χαρακτήρα του δημόσιου νηπιαγωγείου, μέσω της επιβολής ενιαίων δοκιμίων αξιολόγησης στα παιδιά του νηπιαγωγείου, που στόχο είχαν την κατάταξη, τη σύγκριση και την ομαδοποίησή τους.

-   Την πολιτική των κουπονιών φοίτησης και την επιχορήγηση των διδάκτρων στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

-   Την προσπάθεια του ΥΠΑΝ να αφαιρέσει διοικητικές διευθυντικές θέσεις από τα τριδιδάσκαλα νηπιαγωγεία, μέσα από τους νέους κανονισμούς λειτουργίας των δημοσίων σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημειώνουμε κάποιες ενδεικτικές δημόσιες τοποθετήσεις της κίνησης για τα πιο πάνω ζητήματα:

Ανακοίνωση Προοδευτικής (3/4/2022) με θέμα: «Εξετάσεις σε Α΄ τάξη και Προδημοτική σε όλα τα παιδιά από το ΥΠΑΝ»

Ανακοίνωση Προοδευτικής (3/11/2023) με θέμα: «Το ΥΠΑΝ προγραμματίζει ενιαίες εξετάσεις από το νηπιαγωγείο»

Δημόσια καταγγελία της Προοδευτικής (6/2/2022) αναφορικά με την επιμονή της κυβέρνησης Αναστασιάδη να εφαρμόσει κουπόνια φοίτησης και να επιχορηγήσει τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Ανακοίνωση Προοδευτικής (11/6/2022) για την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής με θέμα: Κάτω από την ομπρέλα της επέκτασης της Υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, το Υπουργικό ενέκρινε την απευθείας επιχορήγηση των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων!

Στις 7 Δεκεμβρίου 2022, η Προοδευτική καλεί σε «Αγώνα διαρκείας για στήριξη του δημόσιου νηπιαγωγείου»

Στις 30 Ιουνίου το 2023, η Προοδευτική καλεί τη νέα κυβέρνηση να επιλέξει «Εκπαιδευτική πολιτική για την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής»

Ανακοίνωση Προοδευτικής (8/1/2024) με θέμα: «Δεν ικανοποιεί την Προοδευτική η απόφαση για επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής»

Άρθρο (8/2/2024) με θέμα: «Συγκεκαλυμμένα κουπόνια με κορδέλα επιχορηγήσεων των Ιδιωτικών Νηπιαγωγείων»

Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ήταν και είναι η μόνη Κίνηση που τοποθετήθηκε δημόσια και κατάγγειλε την προσπάθεια του ΥΠΑΝ να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης και στελέχωσης των τριδιδάσκαλων σχολείων και νηπιαγωγείων. Στις 14 Νοεμβρίου 2023, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών με ανακοίνωσή της «καταγγέλλει με τον πιο εμφατικό τρόπο την προσπάθεια του ΥΠΑΝ να αλλάξει την κείμενη νομοθεσία, η οποία καθορίζει τον τρόπο στελέχωσης των τριδιδάσκαλων σχολείων και νηπιαγωγείων, για να καλύψει τις παρανομίες του.

Με την Προοδευτική δώσαμε τις μάχες εντός και εκτός ΠΟΕΔ και κερδίσαμε, όχι μόνο την  διατήρηση του χαρακτήρα του δημόσιου νηπιαγωγείου αλλά την ικανοποίηση ενός πάγιου και χρόνιου αιτήματός μας: την επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης μέσα από τις δημόσιες δομές.

Για την Προοδευτική, η Προδημοτική Εκπαίδευση πρέπει επιτέλους να αποτελέσει προτεραιότητα και της ΠΟΕΔ. Όλα αυτά τα χρόνια, η Προδημοτική, αποτελεί τον φτωχό συγγενή του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα προβλήματα της καθημερινότητας, η ανυπαρξία βούλησης από την Πολιτεία να στηρίξει την Προδημοτική Εκπαίδευση, η απουσία στρατηγικής και οράματος, οι συνεχείς μειώσεις στον προϋπολογισμό των Σχολικών Εφοριών για τα νηπιαγωγεία μας, η υποστελέχωση των νηπιαγωγείων σε διευθυντικό προσωπικό, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγείας, το «τσουβάλιασμα» 25 παιδιών, πέντε διαφορετικών ηλικιών σε μια τάξη, είναι μόνο μερικά από τα δεκάδες παραδείγματα που δείχνουν πως στην Κύπρο δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί την καθοριστική σημασία της προσχολικής ηλικίας. Οι νηπιαγωγοί μας δίνουν καθημερινά άνισες μάχες για να κρατήσουν σε ψηλά και ανταγωνιστικά επίπεδα το δημόσιο  νηπιαγωγείο.

Με συνέπεια, υπευθυνότητα και σταθερότητα σε θέσεις αρχής, η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ συνεχίζει να διεκδικεί μαζί με τις/τους νηπιαγωγούς μας:

-  Τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας για την προς τα κάτω επέκταση της δημόσιας υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, μέσα από τις δημόσιες δομές εντός τετραετίας.

-  Την αύξηση των διοικητικών θέσεων (Διευθύντριες και Β. Διευθύντριες) για σωστή στελέχωση των σχολείων μας.

-  Την αποτροπή της υιοθέτησης των κουπονιών φοίτησης στην υποχρεωτική Προδημοτική, που έχει ως συνεπακόλουθο την υποβάθμιση της δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης.

-  Τη μετατροπή των κοινοτικών τμημάτων, που λειτουργούν εντός δημόσιων νηπιαγωγείων, σε δημόσια στις περιπτώσεις που σε αυτά φοιτούν παιδιά υποχρεωτικής φοίτησης.

-  Την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την ενισχυτική διδασκαλία παιδιών με μεταναστευτική βιογραφία (μείωση αριθμού παιδιών στις τάξεις, λειτουργία παράλληλων τμημάτων στήριξης, ενισχυτική διδασκαλία κλπ.).

-  Την πρόσληψη Βοηθού Νηπιαγωγείου για κάθε τμήμα, ο/η οποίος/α θα αναλαμβάνει εκπαιδευτικά καθήκοντα.

-   Την επιμόρφωση και την υιοθέτηση κανονισμών μετακίνησης των σχολικών βοηθών.

-  Την κατάργηση των διδάκτρων για όλα τα παιδιά που φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία και ηλικιακά είναι μικρότερα από την υποχρεωτική ηλικία φοίτησης.

-  Τη θεσμοθέτηση της παραχώρησης διοικητικού χρόνου για τη διεύθυνση μονοθέσιου νηπιαγωγείου, καθώς και για τη διεύθυνση κοινοτικού νηπιαγωγείου, μέχρι να μετατραπούν όλα σε δημόσια.

-   Την αύξηση των ωρών εργασίας του γραμματειακού προσωπικού.

-  Την άμεση αξιολόγηση παραπομπών και ουσιαστική στήριξη σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς από κατάλληλους ειδικούς επιστήμονες.

-  Την αναγνώριση της παιδονομίας ως διδακτικού χρόνου.

-  Την παραχώρηση ωρών Συντονιστή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

-  Την εφαρμογή πολιτικής για την ενισχυτική διδασκαλία και για παιδιά με μεταναστευτική βιογραφία και στα νηπιαγωγεία.

-  Τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νηπιαγωγών, μέσα από τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών, το εμβαδόν της τάξης και τις ιδιαιτερότητες της σχολικής κοινότητας (π.χ. φοίτηση μαθητών/μαθητριών με αναπηρίες).

-  Τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας και υγείας, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου της καταλληλόλητας των κτιριακών εγκαταστάσεων, ώστε οι νηπιαγωγοί μας να εργάζονται απρόσκοπτα προς όφελος όλων των παιδιών.

-  Τον περιορισμό της κατ’ εξαίρεση έγκρισης φοίτησης παιδιών κάτω από τριών χρονών την 1η Σεπτεμβρίου (όπου δεν προκύπτουν σοβαροί λόγοι).

-  Τον διορισμό συμβασιούχων εκπαιδευτικών Προδημοτικής Εκπαίδευσης, για να καλύπτουν τις ανάγκες για ολιγοήμερες αντικαταστάσεις στα μικρά νηπιαγωγεία (δημιουργία «δεξαμενής αντικαταστατών»).

-   Ίσες ευκαιρίες ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης νηπιαγωγών των μονοθέσιων νηπιαγωγείων με τις/τους νηπιαγωγούς μεγαλύτερων νηπιαγωγείων.

Με υπευθυνότητα και διεκδικητικότητα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για εδραίωση και ανάπτυξη της Προδημοτικής Εκπαίδευσης.
Δυνατή ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – ΔΥΝΑΤΗ ΦΩΝΗ για την ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ».




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










144