ΑΚΙΔΑ: Οι επιθέσεις και οι ανήθικοι χαρακτηρισμοί σε βάρος στελεχών μας δεν γίνονται ανεκτοί


Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Ειδικών Εκπαιδευτικών (Α.Κί.ΔΑ.), με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «αναγκάζεται δυστυχώς να τοποθετηθεί δημόσια, στα όσα τεκταίνονται τις τελευταίες μέρες και αποτελούν ουσιαστικά ευθεία επίθεση σε στελέχη της Κίνησης, τα οποία πρόσφατα έχουν ενταχθεί στους κόλπους της μοναδικής ανεξάρτητης φωνής της ΠΟΕΔ.

Αναφορικά λοιπόν με δημόσιες ανακοινώσεις, αρθρογραφία και δημοσιεύσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, στις οποίες στελέχη μας χαρακτηρίζονται ανάμεσα σε άλλα ως «διάττοντες αστέρες», «κόσμος και κοσμάκης», «δήθεν αυτόφωτα φαινόμενα υποψηφίων», τα οποία κατά τους ίδιους υποκινούνται από τους εργατοπατέρες τους, σημειώνουμε προς κάθε κατεύθυνση τα εξής:

  1. Σε καμιά περίπτωση δεν θα ανεχθούμε τη συνέχιση των ανήθικων επιθέσεων και την προσπάθεια εκφοβισμού που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες από στελέχη συγκεκριμένης κομματικής Κίνησης, σε βάρος των νέων στελεχών μας και δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε την παρουσία τους στο συνδικαλιστικό συγκείμενο της ΠΟΕΔ και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα έκφρασης κριτικής άποψης από μέρους τους, όπως και κάθε στελέχους μας, με κάθε νόμιμο τρόπο.
  2. Η επίθεση που δέχονται τα νέα μας στελέχη, προφανώς δεν μπορεί να είναι άσχετη με την προσπάθεια από την ίδια κομματική Κίνηση, όλους τους προηγούμενους μήνες, που είχε ως στόχο να τους εντάξει στους κόλπους της. Προφανώς η επιλογή τους να ενταχθούν στη μοναδική ανεξάρτητη και ακομμάτιστη φωνή της ΠΟΕΔ, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχθηκαν για το αντίθετο, η τελική απόφαση των συναδέλφων τους ενόχλησε, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε απαράδεκτες και προσβλητικές ενέργειες σε βάρος των νέων μας στελεχών.
  3. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι οι συνάδελφοι, οι οποίοι απέδειξαν τον δυναμισμό τους και την προσήλωσή τους σε μια διαφανή και έντιμη διεκδίκηση της διατήρησης του Καταλόγου Διοριστέων μετά το 2027, σκεπτόμενοι και δρώντας ελεύθερα, είχαν την ευκαιρία να διαβουλευτούν με όλες τις Κινήσεις, τις πλείστες φορές με πρωτοβουλία των ηγεσιών των Κινήσεων της ΠΟΕΔ, για το κρίσιμο ζητούμενο της δράσης τους. Επέλεξαν να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα αλλά και να μετέχουν ενεργά στο ευρύτερο συνδικαλιστικό περιβάλλον μέσα από τις τάξεις της Α.Κί.ΔΑ. Η Δημοκρατία επιβάλλει τον σεβασμό της επιλογής τους. Και, φυσικά, όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας αναφορικά με τον τρόπο που συνδικαλιζόμαστε. Γι’ αυτό εξάλλου θέτουμε εαυτούς στην κρίση των συναδέλφων μας, προτάσσοντας, όμως, προτάσεις, θέσεις και ετοιμότητα για έργο.
  4. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι αυτοί που χαρακτηρίζουν την παράθεση πραγματικών γεγονότων για τα οποία υπάρχουν αδιάψευστα τεκμήρια, ως «τακτικές άλλων εποχών», προβαίνουν σε δημόσιους ανήθικους και ανέντιμους χαρακτηρισμούς σε βάρος των συναδέλφων μας, ισχυριζόμενοι ότι τάχα δέχονται «λασπολογία» και πως τα όσα έχουν συμβεί αποτελούν ευτελείς αναρτήσεις και είναι αποτέλεσμα «φανταστικών γεγονότων».
  5. Σημειώνουμε ότι αφορμή για τον καταιγισμό των απαξιωτικών και προσβλητικών χαρακτηρισμών αποτέλεσε ο δημόσιος σχολιασμός στελέχους μας για το τι λέχθηκε σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ για το Σύστημα Διορισμού στην Εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η εκδήλωση έγινε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα τον Κατάλογο Διορισίμων στις 6 Φεβρουαρίου 2024, στην οποία συμμετείχαν ως ομιλητές Βουλευτής συγκεκριμένου κόμματος και στέλεχος της συγκεκριμένης Κίνησης που πρόσκειται στον ίδιο κομματικό χώρο. Είχε, δε, ανακοινωθεί δημόσια και ήταν ανοιχτή σε όλους. Τα όσα ειπώθηκαν στην εν λόγω συγκέντρωση είναι επιβεβαιωμένα και δεν επιδέχονται καμιάς απολύτως αμφισβήτησης. Το αν έγιναν υπό την προσωπική ιδιότητα του στελέχους ή όχι, δεν αποτελούν την ουσία του όλου ζητήματος. Είναι, δε, στη διακριτική του ευχέρεια  αλλά και της Κίνησής του αν θα διευκρινίσουν οτιδήποτε επί του θέματος, στα πλαίσια κόσμιου δημόσιου διαλόγου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι ομιλητές τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της κατάργησης του Καταλόγου Διοριστέων, καλώντας μάλιστα τους φοιτητές να αντιδράσουν στις προσπάθειες της Ομάδας Πρωτοβουλίας για τη Διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων και τους προέτρεψαν να επιδιώξουν και οι ίδιοι να δημιουργήσουν αντίστοιχη ομάδα πίεσης.

  1. Ως Κίνηση τονίζουμε πως δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τις απόψεις που εκφράστηκαν από το στέλεχος της συγκεκριμένης Κίνησης, ή από οποιονδήποτε άλλο. Η έκφραση άποψης είναι δημοκρατικό δικαίωμα και, όχι μόνο το σεβόμαστε, αλλά το υπερασπιζόμαστε. Εκείνο που προφανώς ενοχλεί αλλά εμείς οφείλουμε να το αναδείξουμε, είναι το γεγονός πως γίνονται αντιφατικές τοποθετήσεις ανάλογα με το ακροατήριο.
  2. Ως Κίνηση δηλώνουμε ευθαρσώς, πως θα συνεχίσουμε τον ειλικρινή και έντιμο αγώνα μας για τη Διατήρηση του Καταλόγου Διοριστέων, χωρίς περιστροφές, χωρίς υποσημειώσεις και χωρίς όρους, όπως είναι και η επίσημη θέση της ΠΟΕΔ, η οποία λήφθηκε με δική μας πρωτοβουλία και εισήγηση. Την ίδια ώρα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και για τη διόρθωση των απαράδεκτων στρεβλώσεων του Συστήματος Διορισίμων, όπως πράττουμε από το 2015, με τελικό στόχο να σταματήσει η θυματοποίηση εκπαιδευτικών σε όποιον κατάλογο κι αν βρίσκονται. Αυτή ήταν, είναι και θα είναι η θέση μας, ανεξαρτήτως ακροατηρίου. 

Θεωρούμε επιβεβλημένο να σταματήσει η προσπάθεια εκφοβισμού και σπίλωσης του ονόματος των καθόλα άξιων νέων στελεχών μας. Επιβαλλόμενο, επίσης, καθίσταται  όπως η προεκλογική περίοδος διεξαχθεί σε ένα πολιτισμένο κλίμα διαλόγου και αντιπαράθεσης θέσεων και απόψεων, με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις επιλογές τόσο των υποψηφίων όσο και των συναδέλφων μας, στων οποίων την κρίση θέτουμε τη δράση, τις ενέργειες, τις θέσεις και τη φιλοσοφία μας. Οτιδήποτε άλλο αποκλίνει από το δημοκρατικό πνεύμα, το οποίο πρέπει να καθοδηγεί την πορεία όλων μας προς την κρίσιμη μέρα της 30ης Μαΐου 2024».  




Comments (0)





Add a new comment:








Newsletter










1034